Κίνδυνος αναβολής waiver λόγω εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα

Κίνδυνος αναβολής waiver λόγω εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο αναβολής της ευνοϊκής απόφασης της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver, δηλαδή της εξαίρεσης με την οποία θα γίνονται δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, δημιουργούν οι εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα για την (πραγματική) ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι νέες καθυστερήσεις καθιστούν πιθανή τη μετάθεση της απόφασης για την επαναφορά του waiver, το οποίο αναμένονταν να επανέλθει αύριο Πέμπτη 2 Ιουνίου, μέχρι να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες για την αποδέσμευση της δόσης του προγράμματος. Το ζήτημα αυτό και ο κίνδυνος αναβολής της θετικής απόφασης της ΕΚΤ για τις εγχώριες τράπεζες συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να κλείσουν άμεσα όλα τα ανοικτά θέματα, ώστε να μην υπάρξει αναβολή της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις εγχώριες τράπεζες το 2015, όταν η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος μετά την παρατεταμένη διαπραγμάτευση. Με την επαναφορά του waiver και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο ELA (που χορηγείται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας της ΕΚΤ) θα μειωθεί άμεσα κατά περίπου 10 δισ. ευρώ.

Η επαναφορά του waiver θεωρείται το πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της κανονικότητας και εκτιμάται ότι θα επιδράσει ιδιαίτερα θετικά στην εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η μετάθεση της σχετικής απόφασης προκαλεί απογοήτευση, μεταδίδει ένα μήνυμα ότι η χώρα δεν κατορθώνει να κλείσει τα μέτωπα και να προχωρήσει μπροστά, τραυματίζοντας σοβαρά το θετικό κλίμα που προσπαθεί να σχηματιστεί με αφορμή την πολυαναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης –που διαρκώς ολοκληρώνεται και διαρκώς κάτι τη μεταθέτει για αργότερα– θα αποτελέσει σημείο καμπής για τη χώρα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης. Μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην άρση της αβεβαιότητας, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Στη χθεσινή συνάντηση των κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Στουρνάρα συζητήθηκαν οι γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, η κατάσταση στις τράπεζες και τα επόμενα βήματα, με στόχο τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την ουσιαστική σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας. Επιπλέον, οι τράπεζες θα έχουν ένα οικονομικό όφελος που θα κυμανθεί από 400 έως 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, λόγω της αποκλιμάκωσης των αποδόσεων των ομολόγων, της μείωσης της έκτακτης ρευστότητας και των εγγυήσεων (Πυλώνας ΙΙ), τα οποία θα δρομολογηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή