Κινητοποίηση από τη ΔΟΕ για τα ολοήμερα

Κινητοποίηση από τη ΔΟΕ για τα ολοήμερα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί εκθέτουν το υπουργείο Παιδείας, και δη τον υπουργό Νίκο Φίλη, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα υποστήριζε ότι οι περικοπές στο πλούσιο (και με πολλές ειδικότητες εκπαιδευτικών) Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στα ολοήμερα σχολεία έγιναν για να αναβαθμισθεί το ολοήμερο πρόγραμμα και όχι για να «εξοικονομηθούν» εκπαιδευτικοί, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των απαιτούμενων προσλήψεων τον Σεπτέμβριο. Η προχθεσινή εγκύκλιος Φίλη, που ορίζει ότι οι μαθητές θα εγγράφονται με σειρά προτεραιότητας (προηγούνται οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς εργάζονται), αποκάλυψε την πλήρη εικόνα. Ετσι χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κάλεσε τα μέλη της (δασκάλους και νηπιαγωγούς) να εγγράψουν όλους τους μαθητές, ώστε να καταδειχθεί το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, όπως λέει η ΔΟΕ, «καθιστούν σαφείς τις προθέσεις της ηγεσίας του για πλήρη εφαρμογή των ρυθμίσεων, με στόχο την “απόλυση” – μη επαναπρόσληψη περισσότερων από 6.000 αναπληρωτών την προσεχή σχολική χρονιά». «Για να αναδείξουμε το γεγονός του αποκλεισμού χιλιάδων μαθητών και νηπίων από τις δομές του ολοήμερου σχολείου, στερώντας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ τη δυνατότητα εξαπάτησης της κοινωνίας με τις παραπλανητικές διακηρύξεις της», η ΔΟΕ προτείνει «να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους γονείς, που επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους είτε στην πρωινή ζώνη, είτε στο ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο, να καταθέσουν αιτήσεις, ανεξάρτητα αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει η νέα εγκύκλιος. Θα αποδείξουν περίτρανα το μέγεθος του αποκλεισμού από τις δομές του ολοήμερου σχολείου και της στέρησης μορφωτικών δικαιωμάτων από τους μαθητές. Η παραλαβή δηλώσεων από όλους τους ενδιαφερομένους δεν εκθέτει σε πειθαρχικό κίνδυνο τους εκπαιδευτικούς που διενεργούν τις εγγραφές. Δεν αποτελεί παραβίαση της υπουργικής απόφασης και της εγκυκλίου».

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ανακοίνωση του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών. «Η αξίωση της διορθωτικής εγκυκλίου και οι δύο γονείς να είναι εργαζόμενοι ή να διαθέτουν κάρτα ανεργίας, ώστε να επιτραπεί η εγγραφή των παιδιών τους στα ολοήμερα, δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα σε μια χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που δεν είναι καταγεγραμμένοι, με ευκαιριακά εργαζόμενους ή απασχολούμενους σε “μαύρη” εργασία. Η συρρίκνωση του ολοήμερου σχολείου έχει και “κοινωνικό πρόσημο”, κατά την προσφιλή έκφραση της αριστεράς. Στερεί από τους γονείς που αδυνατούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους τη δυνατότητα της προετοιμασίας των μαθημάτων τους για την επόμενη μέρα, καθώς αυτή δεν περιλαμβάνεται στο πρωινό πρόγραμμα», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή