Σύντομα (01/06/16)

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεργασία Gastrade με BEH για τον LNG στην Αλεξανδρούπολη

Στο πλαίσιο της στρατηγικής απόφασης της κυβέρνησης της Βουλγαρίας να πάρει μέρος στο έργο του πλωτού τερματικού σταθμού LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη, την οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρικής Δημοκρατίας Τ. Πέτκοβα, υπογράφηκε μεταξύ της βουλγαρικής εταιρείας Bulgarian Energy Holding (BEH), η οποία ανήκει στο υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας, και της Gastrade, φορέα του έργου, η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα μελετήσει και θα προτείνει προς το υπουργικό συμβούλιο της βουλγαρικής κυβέρνησης τον βέλτιστο τρόπο με τον οποίον θα υλοποιηθεί η απόφαση συμμετοχής της Βουλγαρίας στο έργο. Ταυτόχρονα, στο κείμενο δημιουργίας της κοινής ομάδας εργασίας, το οποίο υπογράφηκε, καθορίζονται η σύσταση, το αντικείμενο και οι αρμοδιότητες της ομάδας εργασίας (Terms of Reference), καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή των προτάσεών της προς τη βουλγαρική κυβέρνηση. Η Βουλγαρία θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την εφοδιαστική αλυσίδα του έργου, αφού, μέσω του διασυνδετήριου αγωγού ΙGB, είναι εύκολη η πρόσβαση και η μεταφορά του αερίου από την Αλεξανδρούπολη προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αύξηση 5% του κύκλου εργασιών για Εθνική Πανγαία

Aνοδο 5% σημείωσε ο κύκλος εργασιών της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, καθώς ανήλθε σε 28,6 εκατ., έναντι 27,3 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Λόγω αυτής της βελτίωσης, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου (χωρίς να υπολογίζεται η αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων) ανήλθαν σε 19 εκατ. Αντίστοιχα, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής ακινήτων (Adjusted EBITDA) ενισχύθηκαν σε 25,1 εκατ., έναντι 23,3 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, προέκυψε κέρδος 19,5 εκατ., έναντι κέρδους 18,8 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πάντως, μετά την πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας των ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία μελετά προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της, σε συνεργασία με τους στρατηγικούς μετόχους της, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, με σημείο αναφοράς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από 250 έως 300 εκατ.

Στην ενίσχυση των δομών λειτουργίας της προχώρησε η Ergo Ασφαλιστική, δημιουργώντας τομέα Ασφαλιστικών Λειτουργιών. Στον νέο τομέα εντάσσονται η διεύθυνση Ανάληψης Κινδύνων, η διεύθυνση Αποζημιώσεων, το τμήμα Αντασφάλισης και το τμήμα Εκδοσης Ασφαλιστικών Εγγράφων. Η δημιουργία του νέου τομέα έρχεται σε συνέχεια της αναδιοργάνωσης των διευθύνσεων Ανάληψης Κινδύνων και Αποζημιώσεων και απαντά στον καλύτερο συντονισμό των επιμέρους διευθύνσεων και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση και υποστήριξη των συνεργατών της εταιρείας. Επικεφαλής του νέου τομέα Ασφαλιστικών Λειτουργιών ορίστηκε ο κ. Στέφανος Στεφανίδης, ο οποίος ανήκει στο δυναμικό της Ergo Ασφαλιστικής από τις 23 Μαΐου 2016.

Ανοδικά οι πωλήσεις 3,9% για Νηρέα

Αύξηση 3,9%, από τα 41,4 εκατ. ευρώ σε 43 εκατ. ευρώ σημείωσαν οι πωλήσεις του Νηρέα για το α΄ τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2015. Οι εξαγωγές οι οποίες αντιστοιχούν στο 80% των πωλήσεων ανήλθαν σε 34,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν επίσης ζημιογόνο, όπως και πέρυσι, με τις ζημίες προ φόρων όμως να συρρικνώνονται σημαντικά, καθώς διαμορφώθηκαν σε 4,6 εκατ. έναντι 15 εκατ. ευρώ το 2015. Ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός μετά την επίδραση της αποτίμησης σε εύλογη αξία των νέων δανείων ανήλθε στα 154,7 εκατ.

Μείωση κερδών για Trastor το πρώτο τρίμηνο

Μικρή πτώση κατέγραψαν τα έσοδα της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα Trastor ΑΕΕΑΠ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, καθώς υποχώρησαν σε 943.000 ευρώ, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά έξοδα περιορίστηκαν σε 254.000 ευρώ από 304.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του ομίλου υποχώρησαν σε 630.000 ευρώ, έναντι 715.000 ευρώ. Η αξία του χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 63,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν σε 3,4 εκατ. ευρώ και οι δανειακές υποχρεώσεις σε 5,2 εκατ. ευρώ. Πάντως, οι επιδόσεις της εταιρείας αναμένεται να είναι βελτιωμένες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όταν και θα εμφανιστεί κέρδος 46.000 ευρώ από την πώληση ενός ακόμα πρατηρίου καυσίμων της εταιρείας (στην περιοχή Μέση Αγυιά, ή Κούρτεσι Πάτρας, στην εθν. Οδό Αθηνών-Πατρών), που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου. Το ακίνητο αξίας 654.000 ευρώ, πωλήθηκε αντί 700.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή