Δίμηνη προθεσμία για offshore πολιτικών

Δίμηνη προθεσμία για offshore πολιτικών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιβάλλον οξύτατης πόλωσης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αποχωρεί από τη Βουλή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο των επιλογών της, όσο και για τον τρόπο μεθόδευσης, ώστε οι επιλογές αυτές να κατοχυρωθούν νομοθετικά, αλλά και με σύσσωμη την αντιπολίτευση να επιτίθεται στη δικομματική πλειοψηφία για τους ίδιους λόγους, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πέτυχαν να περάσει από το Κοινοβούλιο ρύθμιση που αλλάζει άρδην το καθεστώς όσον αφορά στις δυνατότητες πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, καθώς και συγγενών τους, να αναπτύσσουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα εκτός των συνόρων.

Η Ν.Δ. καταλογίζει στην κυβέρνηση κίνητρα εξυπηρέτησης «σκοτεινών σκοπιμοτήτων», ενώ στον αντίποδα, η δικομματική συγκυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη επικοινωνιακά και το γεγονός της «γαλάζιας» αποχώρησης, απέδωσε στην αξιωματική αντιπολίτευση προθέσεις «κάλυψης» στελεχών της που έχουν σχέση με οικονομικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός προσήλθε στη Βουλή και επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Ν.Δ. αλλά και σε όσους ασκούν κριτική.

Η τελικώς ψηφισθείσα χθες διάταξη από 190 βουλευτές (όλα τα κόμματα ψήφισαν «ναι», με τους βουλευτές της Ενωσης Κεντρώων να δηλώνουν «παρών») ήρθε να αλλάξει προσφάτως ψηφισθείσα ρύθμιση, ενώ άλλαξε και δύο φορές, εντός της ημέρας, με «νομοτεχνικές βελτιώσεις» από την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη που προκάλεσε θόρυβο και είχε συμπεριληφθεί στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο προέβλεπε τη δυνατότητα πολιτικά πρόσωπα και κρατικοί λειτουργοί – υπόχρεοι δήλωσης «πόθεν έσχες» να έχουν ή να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, με έδρα σε κράτη «συνεργάσιμα» επί θεμάτων φορολογικής πολιτικής. Η διάταξη άλλαζε προηγούμενο νόμο που απαγόρευε σχέση των συγκεκριμένων προσώπων με τέτοιες εταιρείες. Μετά τον θόρυβο και την κριτική που δέχθηκε όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες τροπολογία, μέσω της οποίας δινόταν περιθώριο 60 ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο εσωτερικό, για πρόσωπα που ενδεχομένως είχαν τέτοιες δραστηριότητες. Παράλληλα θέσπιζε γενική απαγόρευση για συμμετοχή – σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία στο εξωτερικό, ακόμα και εντός Ε.Ε., των ιδίων ή συγγενικών τους προσώπων. Νέος θόρυβος για την προαναφερθείσα ημερομηνία ανάγκασε το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει τροποποιήσεις στην επίμαχη τροπολογία, κατά τρόπον που από τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης με επιμέρους ενστάσεις χαρακτηρίστηκε θετικός.

«Εμπαίζετε την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό. Εμείς στη γελοιότητα αυτή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε», δήλωσε ευθύς εξαρχής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας και έδωσε το σήμα για αποχώρηση των «γαλάζιων» από τη συνεδρίαση.

«Στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ” η απογύμνωση του ηθικού πλεονεκτήματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι απόλυτη. Αποκαλύφθηκαν με τη δόλια ρύθμιση – πλυντήριο που ψήφισαν και επιβεβαιώθηκαν με την “τροπολογία αποφασίζουμε και διατάσσουμε” που σήμερα νομοθέτησαν. Ψήφισαν το ένα και το ακραία αντίθετό του. Το θράσος τους είναι απύθμενο. Αφού ξέπλυναν τα στελέχη τους, τώρα τους δίνουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν τις εταιρείες τους εντός εξήντα ημερών για να ολοκληρώσουν με άνεση το δόλιο σχέδιό τους», σημείωναν αργότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι και η νέα ρύθμιση είναι και αντισυνταγματική και αντιενωσιακή: «Περιορίζει την κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία των πολιτών και προσβάλλει βασικές αρχές της συνθήκης λειτουργίας της Ε.Ε., και δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα συγγενών πολιτικών προσώπων».

Σε τόνους ενδεικτικούς των κυβερνητικών διαθέσεων, ο πρωθυπουργός σε παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Γιατί η Ν.Δ. το έβαλε στα πόδια; Γιατί αποχώρησε; Μήπως επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών του εξωτερικού. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», είπε ο κ. Τσίπρας, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που έδειχναν με τονωμένο το ηθικό, μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα, κάτι που θεωρήθηκε απολύτως αναγκαίο, ενόψει νέων κρίσιμων ψηφοφοριών επί τροπολογιών – αρχής γενομένης από σήμερα, αυτήν τη φορά για επιπλέον δύσκολες μνημονιακές ρυθμίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή