Γερμανία: Υπέρ της απόφασης για τη γενοκτονία των Αρμενίων η Μέρκελ

Γερμανία: Υπέρ της απόφασης για τη γενοκτονία των Αρμενίων η Μέρκελ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ υποστηρίζει την απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται η γερμανική γενοκτονία και η οποία πρόκειται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη στην Μπούντεσταγκ, όμως δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία εξαιτίας των ανειλημμένων υποχρεώσεών της, ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπός της.

Η Μέρκελ "δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία" που θα διεξαχθεί στην Μπούντεσταγκ γι' αυτή την απόφαση που επικρίνεται από την Τουρκία, εξαιτίας του προγράμματος εργασίας της και των "ραντεβού της", δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Όμως στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών, η καγκελάριος "ψήφισε μαζί με την ομάδα" υπέρ του κειμένου, διευκρίνισε η Βιρτς.

Ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στην απόφαση της Μπούντεσταγκ, δήλωσε από την πλευρά του πως "ελπίζει" ότι "η απόφαση που θα ληφθεί αύριο (Πέμπτη) από την Μπούντεσταγκ δεν θα διαταράξει σε μόνιμη βάση τις σχέσεις με την Τουρκία".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήρισε σήμερα "παράλογο" το κείμενο αυτό. Υπογράμμισε πως η υιοθέτησή του θα έχει "αρνητική επίδραση" στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο, προσθέτοντας πάντως ότι οι ζημιές θα είναι περιορισμένες.

Χθες, Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στην Αγκελα Μέρκελ για να εκφράσει τις "ανησυχίες" του για την απόφαση.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν δήλωσε από την πλευρά του πως ελπίζει ότι οι γερμανοί βουλευτές "δεν θα επιτρέψουν να εκφοβισθούν" από την Τουρκία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα Bild.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν πρέπει κανείς να φοβάται ότι η ψηφοφορία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια αμφισβήτηση από τους Τούρκους της συμφωνίας με την ΕΕ η οποία επέτρεψε να μειωθεί η συρροή μεταναστών στην Ευρώπη.

"Όταν αρχίζουμε να κάνουμε συμβιβασμούς για να διαφυλάξουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, είμαστε ικανοί να συνεχίσουμε να το κάνουμε διαρκώς. Και αυτό δεν είναι καλό για τη Γερμανία, δεν είναι καλό για την Ευρώπη ούτε για τον κόσμο", προειδοποίησε.

Οι 630 βουλευτές της Μπούντεσταγκ πρόκειται να αποφανθούν αύριο σχετικά με μια κοινοβουλευτική απόφαση με τίτλο "Μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων πριν από 101 χρόνια", η οποία προτάθηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της πλειοψηφίας –τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD)– καθώς και από τους βουλευτές των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων. Η απόφαση έχει όλες τις πιθανότητες να ψηφιστεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή