Μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών, μέσω ΑΣΕΠ

Μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών, μέσω ΑΣΕΠ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται πλέον οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η αρχή γίνεται από τη σχολική χρονιά 2016-2017. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα γίνουν λιγότερες προσλήψεις, αφού το υπουργείο χρησιμοποίησε φέτος για προσλήψεις το 80% του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Παιδείας, Σάββας Φωτιάδης ανέφερε ότι για το 2016-17 θα προσληφθούν περίπου 7.000 λιγότεροι αναπληρωτές σε σχέση με το τρέχον, κατά το οποίο έφθασαν τις 22.000. Την ίδια στιγμή, η φυγή των εκπαιδευτικών φαίνεται ότι ολοκληρώνεται, αφού φέτος αναμένονται οι λιγότερες συνταξιοδοτήσεις.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι καταρτίζονται από το υπουργείο, θα υποβληθούν για έλεγχο νομιμότητας στο ΑΣΕΠ, όπως και ο έλεγχος των ενστάσεων επί των πινάκων αυτών. Το επόμενο σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί η πλήρης υπαγωγή του συστήματος διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και όπως λέει το υπουργείο είναι σύμφωνη με τις επιταγές του Συντάγματος και τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα, το υπουργείο κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., ότι «το σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών που ακολούθησαν, αγνοώντας τη συνταγματική επιταγή που επέβαλε τον έλεγχο από το ΑΣΕΠ, οδήγησε σε στρεβλώσεις, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς δικαστικές προσφυγές αναπληρωτών εναντίον συναδέλφων τους».

Ωστόσο, για ομηρία των αναπληρωτών από πέντε έως και 17 χρόνια, κάνει λόγο ο Βασίλης Παληγιάννης, αιρετός εκπρόσωπος στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς ελάχιστοι διορισμοί μονίμων θα γίνουν το 2016. Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον ίδιο, το 2016 θα έχουμε τις λιγότερες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών της τελευταίας 50ετίας, περίπου 500 έναντι 2.000 κατά μέσο όρο κατ’ έτος την τελευταία 10ετία. Οι περισσότεροι διορισμοί την τελευταία 10ετία έγιναν το 2007, 3.665 και το 2008, 3.515. Τα τελευταία 5 χρόνια έγιναν μόλις 272 μόνιμοι διορισμοί.

Τέλος, ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Ν.Δ., Θεόδωρος Φορτσάκης, ανέφερε ότι είναι παράνομη η απόφαση για παράταση της θητείας των Συμβουλίων στα ΑΕΙ, ενώ χαρακτήρισε «επιεικώς απαράδεκτα» τα αποσπάσματα από τα πορίσματα του διαλόγου για την παιδεία, όπως το Συμβόλαιο Τιμής που θα υπογράφουν οι μαθητές και ο Παιδαγωγικός Κώδικας που καταδικάζει την αντιμετώπιση των μαθητών από τους γονείς τους ως «πριγκίπισσες» ή «βασιλόπουλα». Για το θέμα, ο Νίκος Φίλης δήλωσε ειρωνικά ότι «έχει κάποια βάση ο σχετικός θόρυβος και αναγνωρίζει ότι ο ίδιος έχει ευθύνη, επειδή αποφεύγει τους τίτλους ευγενείας και πολλές φορές προσφωνεί την κόρη του “φως μου” ή – ακόμη χειρότερα – “Μαριάννα”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή