«Νεάπολη – Νέα Πόλη», πρωτοβουλία αντίδρασης στην υποβάθμιση της γειτονιάς

«Νεάπολη – Νέα Πόλη», πρωτοβουλία αντίδρασης στην υποβάθμιση της γειτονιάς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Νεάπολη να γίνει γειτονιά-πρότυπο; Αρχικά, όμως, ας διατυπώσουμε το απλό ερώτημα. Πόσοι μπορούν να τοποθετήσουν τη Νεάπολη στον χάρτη της Αθήνας; Αυτή η παλιά, αστική συνοικία, οριοθετημένη ανάμεσα στο Κολωνάκι και στα Εξάρχεια, με δρόμους που ανακαλούν γνήσια αθηναϊκή ατμόσφαιρα, όπως οι οδοί Σίνα, Μασσαλίας, Διδότου, Μαυρομιχάλη, έχει μεγάλη πυκνότητα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων και οργανισμών, διαθέτει, όμως, και μια νέα ώθηση.

Της την παρέχει η πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης και συγκεκριμένα του προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Πανεπιστημίου, Λεωνίδα-Φοίβου Κόσκου, o oποίος επέτυχε να κερδίσει την ηθική υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης ούτως ώστε να υπάρχει ένα θεσμικό πλέγμα, παρότι η πρωτοβουλία με τίτλο «Νεάπολη – Νέα Πόλη» είναι κατ’ ουσίαν κίνηση πολιτών. Σήμερα, στις 7 μ.μ., θα ανακοινωθεί επισήμως στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.

«Από το 1960 η Ελληνοαμερικανική Ενωση προσφέρει τα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά της προγράμματα στην οδό Μασσαλίας 22, στη Νεάπολη», λέει ο κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος. «Το κοινό της ήταν και είναι επισκέπτες που προέρχονται από άλλες περιοχές, αλλά και οι κάτοικοι της Νεάπολης, οι γείτονές μας. Εδώ είναι η γειτονιά μας, ο χώρος μας, ο χώρος που δουλέψαμε και δουλεύουμε, ο χώρος που μας συνέδεσε με το κοινό μας. Σαν τον μυθικό Ανταίο, πατούμε γερά και αντλούμε δύναμη από αυτό το έδαφος, όπου έδαφος δεν είναι μόνο η γη και τα κτίσματα, αλλά η γειτονιά μας, οι κάτοικοί της και κυρίως το κοινό μας, όλοι αυτοί που μας συντρόφευσαν στο μακρύ μας ταξίδι στον χρόνο. Αυτό το έδαφος επιδιώκουμε να αποκαταστήσουμε με την πρωτοβουλία μας για τη Νεάπολη, καθώς τόσο ως τόπος διαμονής όσο και ως τόπος επίσκεψης η γειτονιά μας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, όπως και γενικότερα το κέντρο της Αθήνας».

Η πρωτοβουλία ανακοινώνεται με τη φιλοδοξία της επένδυσης της Νεάπολης με υπεραξία και της παρακίνησης των πολιτών. «Είναι ανάγκη επιβίωσης», συνεχίζει ο κ. Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος. «Να αντιδράσουμε στη συνεχή υποβάθμιση της γειτονιάς μας, να συμβάλουμε στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και επίσκεψης. Είναι όμως και υποχρέωσή μας απέναντι στην ιστορία μας, στο κοινό μας και στους συγκατοίκους μας στη Νεάπολη».

​​«Νεάπολη – Νέα Πόλη». Πέμπτη 2 Ιουνίου, 19.00. Ελληνοαμερικανική Ενωση, Μασσαλίας 22.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή