Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,9% φέτος προβλέπει η UBS

Συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,9% φέτος προβλέπει η UBS

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι παραπάνω από σαφής είναι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει η UBS, η οποία, ενάντια και στις πολύ πιο φιλόδοξες, όπως τις χαρακτηρίζει, προβλέψεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, εκτιμά ότι η ύφεση στη χώρα θα κλείσει στο -0,9%. Σε έκθεσή της η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, ότι η πίεση στην ελληνική οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι ισχυρή και βαραίνει κυρίως τους καταναλωτές, εξαιτίας της λιτότητας.

Αν και στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα μπορούσε να υπάρξει ένα σημείο καμπής, αυτό δεν θα είναι αρκετό για να «σώσει» την εικόνα της βαθύτερης ύφεσης που αναμένει η UBS. Ο ελβετικός οίκος σημειώνει ότι μπορεί η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου να ανοίγει την πόρτα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα που «μπλοκάρουν» την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος διάσωσης και, επομένως, την πληρωμή προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο. Οπως σημειώνει, ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ολοκλήρωσης αυτής της αξιολόγησης είναι ότι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Η πρόοδος σε αυτές τις συνομιλίες είναι σημαντική για την προοπτική της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ.

Ενα από τα καυτά θέματα της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ θα είναι η Ελλάδα, υπογραμμίζει και η BofA Merrill Lynch, επισημαίνοντας ότι Μάριο Ντράγκι θα μπορούσε να επαναφέρει το waiver, αν η αξιολόγηση έχει οριστικοποιηθεί πλήρως. Αν δεν έχει «κλείσει», θα μπορούσε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το waiver θα μπορούσε να είναι απλά θέμα των ημερών και να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για να αποφασιστεί αυτό. Το σήμα που θα στείλει ο Ντράγκι σχετικά με την πιθανότητα αποδοχής των ελληνικών assets στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο, σημειώνει η BofA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή