Επιστολή αγάπης προσωπικοτήτων προς τους Βρετανούς

Επιστολή αγάπης προσωπικοτήτων προς τους Βρετανούς

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή αγάπης προς τους Βρετανούς, με την οποία τους ζητούν να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, υπογράφουν παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, επιστήμονες, αρχιτέκτονες αλλά και μαθηματικοί.

Την επιστολή με τίτλο «Στη Βρετανία με αγάπη», συνέταξαν τρεις Ευρωπαίοι πολίτες ένας Αυστριακός, ένας Γάλλος και ένας Ελληνας. Ειδικότερα, στην επιστολή τους ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο δημοσιογράφος και μουσικός Φιλίπ Οκλέρ και ο δημοσιογράφος στιχουργός και τραγουδιστής Ρόμπερτ Ρότιφερ, επισημαίνουν ότι με την Ε.Ε. «δεν μας συνδέουν μόνο οι Συνθήκες που έχουν υπογραφεί αλλά και δεσμοί θαυμασμού και στοργής».

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι στο εισαγωγικό σημείωμα που συνοδεύει το γράμμα: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία τριών Ευρωπαίων πολιτών, ενός Αυστριακού, ενός Γάλλου και ενός Ελληνα που ένωσαν ένα βράδυ τις δυνάμεις τους και έγραψαν ένα σύντομο γράμμα με παραλήπτη τον βρετανικό λαό. Δεν είναι πολιτικό και δεν έχει στόχο να προκαλέσει αντιπαράθεση. Δεν προσπαθήσαμε να "πουλήσουμε" τις απόψεις μας ή να γίνουμε αρεστοί. Δεν πρόκειται για ένα φυλλάδιο ή για ένα μανιφέστο και σίγουρα δεν πρόκειται για διάλεξη. Μπορείτε να το αποκαλέσετε εάν θέλετε "επιστολή αγάπης".

Μοιραστήκαμε το γράμμα μας με ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, ανθρώπους που έχουν διακριθεί σε διαφορετικές κατηγορίες, νικητές βραβείων Νόμπελ, διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστές, σπουδαίους συγγραφείς και επιστήμονες, αλλά και σκηνοθέτες, συνθέτες, αρχιτέκτονες και μαθηματικούς. Δεν μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το υπέγραψαν. Πιστεύουμε ότι η τεράστια ποικιλία και ο αριθμός των υπογραφών αντανακλούν αυτό ακριβώς που θέλαμε να πετύχουμε με την επιστολή: να δείξουμε πόσο ευρεία και βαθιά είναι η στοργή και αγάπη που νιώθουμε για τη Βρετανία σε ολόκληρη την ήπειρο"».

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι η τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη, ο Σουηδός Μπγιόρν Ουλβέους, εκ των ιδρυτικών μελών του συγκροτήματος AΒΒΑ, η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Χέρτα Μίλερ, οι Βέλγοι σκηνοθέτες Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν και η Ιταλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Ολοι μας στην Ευρώπη σεβόμαστε το δικαίωμα του βρετανικού λαού να αποφασίσει εάν επιθυμεί να παραμείνει μαζί μας στην Ε.Ε. Η απόφαση είναι δική σας και θα την αποδεχτούμε. Ωστόσο, εάν αυτό θα βοηθήσει τους αναποφάσιστους να καταλήξουν, θα θέλαμε να εκφράσουμε το πόσο εκτιμάμε την παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.. Δεν μας ενώνουν μόνο οι Συνθήκες αλλά και δεσμοί θαυμασμού και στοργής. Ολοι μας ελπίζουμε ότι θα ψηφίσετε υπέρ της ανανέωσής τους. Βρετανία σε παρακαλώ μείνε».

Επισυνάπτεται η λίστα με τις προσωπικότητες που υπογράφουν την επιστολή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή