Ενέσεις αισιοδοξίας από Αλ. Τσίπρα

Ενέσεις αισιοδοξίας από Αλ. Τσίπρα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «δίκαιη ανάπτυξη» είναι το αφήγημα της επόμενης ημέρας για το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να σηματοδοτεί με τη χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο τη στροφή στην καθημερινότητα, ζητώντας από τους υπουργούς του να σηκώσουν τα μανίκια και να εργασθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Με την κυβέρνηση να έχει απολύτως κατανοήσει ότι η επίκληση επιτυχιών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης θα είναι κενή περιεχομένου εάν δεν αντικατοπτρισθούν αυτές στην καθημερινότητα των πολιτών, ο κ. Τσίπρας φρόντισε χθες να μιλήσει μεν για επιτυχίες, αλλά να μεταθέσει τους όποιους πανηγυρισμούς για «όταν καταφέρουμε να μειώσουμε σταθερά την ανεργία, όταν επιτύχουμε σταθερή, βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο πρωθυπουργός θέλησε να χαράξει σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, την εστιασμένη στη διαπραγμάτευση και στην επόμενη ημέρα, για την οποία επισήμανε ότι «ανοίγεται δυνατότητα για ξέφωτο, όπου υπάρχει διέξοδος και προοπτική ανάκαμψης, σταθερότητας και ηρεμίας και επούλωσης των μεγάλων πληγών».

Με τη στροφή στην καθημερινότητα και ζητούμενο τη βελτίωσή της, η κυβέρνηση επιδιώκει να βγει νικήτρια σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις με τις οποίες θα προσπαθήσει να το επιτύχει και στην υλοποίηση των δυσβάσταχτων μέτρων που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενεργοποιεί και πλήττουν άμεσα τους πολίτες, και μάλιστα οριζόντια, χωρίς διακρίσεις.

Ο «κόφτης» χρέους

Παρά τον δύσκολο λογαριασμό που αυτή συνεπάγεται, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης και, πέραν της χρηματοδότησης που εκταμιεύεται, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θεσμοθέτηση ενός «κόφτη» χρέους, ο οποίος, όπως είπε, από το 2018 και μετά που θα ενεργοποιηθεί, θα απελευθερώσει κεφάλαια για την πραγματική οικονομία από τη μείωση των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, επίσης, ότι η κυβέρνηση διατήρησε τις «κόκκινες γραμμές» της και μίλησε για προστασία των κύριων συντάξεων και της πρώτης κατοικίας.

Ακολούθως, πέρασε στο αφήγημα της επόμενης ημέρας, προσδιορίζοντας ως κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης «να διανέμεται ο πλούτος που παράγεται με δίκαιο τρόπο, με προστασία της εργασίας και των μισθών και όχι διά της συντριβής τους στον βωμό του αχαλίνωτου κέρδους», τοποθέτηση με ιδιαίτερη βαρύτητα, ενόψει της συζήτησης για αλλαγές στα εργασιακά που αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο. Αναφορικά με τη δίκαιη διανομή πλούτου, υπογράμμισε ότι τα 700 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα του 2015 που μπήκαν στο ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης θα διατεθούν για τη στήριξη και διεύρυνση των κοινωνικών δυνάμεων που το έχουν ανάγκη.

Ο πρωθυπουργός έκανε απολογισμό του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί στις αρχές του χρόνου, τη νομοθέτηση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, την πρόσβαση ανασφάλιστων σε υπηρεσίες υγείας, τον νέο νόμο για τη Δημόσια Διοίκηση, το νομοσχέδιο για την Ερευνα, την κοινή υπουργική απόφαση για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν στη Βουλή ο επενδυτικός νόμος, τα νομοσχέδια για την Κοινωνική Οικονομία, για τις δημόσιες συμβάσεις, για την καταπολέμηση λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και αλκοόλ, για την οικειοθελή αποκάλυψη πλούτου, για την αδειοδότηση δημοσίων έργων. Στα προσεχώς, προανήγγειλε, επίσης, ευρύ διάλογο με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για τον εκλογικό νόμο και τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, που μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή