«Solomon» των ονείρων και της πράξης

«Solomon» των ονείρων και της πράξης

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα, και λόγω της προσφυγικής κρίσης αλλά και γενικότερα, αναπτύσσονται δομές για τις έκτακτες ανάγκες των προσφύγων, όμως πουθενά για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους. Αποφασίσαμε ως ομάδα ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια οργάνωση που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες όπως το φαγητό και τη στέγαση, αλλά το επόμενο στάδιο», λέει ο Φάνης Κόλλιας, εμπνευστής του διαδικτυακού πολυπολιτισμικού περιοδικού «Solomon».

Η ατμόσφαιρα στον επάνω όροφο της επιχειρηματικής κοινότητας Impact Hub Athens, τη «στέγη» των μελών του περιοδικού, είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Στα πρόσωπα των συντακτών, διακρίνεται ο ενθουσιασμός για το έργο τους. Ο Φάνης και η Ρόζα από την Ελλάδα, η Αννα από τη Ρωσία, ο Χασάν από τη Σομαλία, ο Ναντίρ από το Αφγανιστάν, η Νόννα από τη Λευκορωσία και ο Χαν από το Πακιστάν, διαμορφώνουν τη συντακτική ομάδα του νέου εγχειρήματος που στοχεύει κυρίως στη βοήθεια προσφύγων και μεταναστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα, να ενταχθούν στην κοινωνία, μέσα από μια σειρά καινοτόμων δράσεων.

Εμπνευση για τη δημιουργία του «Solomon» και των επερχόμενων δράσεών του, αποτέλεσε ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, ο οποίος ζει εννιά χρόνια στην Ελλάδα και νιώθει αποκομμένος από τις υπόλοιπες κοινότητες της χώρας. «Σε μια από τις συζητήσεις που είχαμε όταν τον γνώρισα, μου μίλησε για το πώς αισθάνεται στην Ελλάδα, τι του λείπει, ποια είναι τα παράπονά του. Οσα χρόνια βρίσκεται εδώ, γνωρίζει μόνο συμπατριώτες του, θέλει να γνωρίσει περισσότερο κόσμο και δεν υπάρχουν δομές», συμπληρώνει ο Φάνης.

Το όνομα «Solomon» προήλθε από τον κεντρικό ήρωα του διηγήματος φαντασίας του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, «Το ταξίδι του ελέφαντα». Η ιστορία μεταφέρει τον αναγνώστη στο ταξίδι του ελέφαντα από την Ινδία στην Πορτογαλία, όταν αυτός θα αγοραστεί από τον βασιλιά της Πορτογαλίας. «Καθώς ταξιδεύει, ο Σόλομον έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί στη ζωή τους ελέφαντα.

Ο καθένας που συναντά τον ελέφαντα, σχηματίζει το δικό του πόρισμα, χωρίς να γνωρίζει την ιστορία του. Ετσι συμφωνήσαμε να γίνει ο Σόλομον αντιπρόσωπος των προσφύγων, των μεταναστών και των ταξιδιών τους. Πολλές φορές ο κόσμος βγάζει συμπεράσματα γι’ αυτούς, χωρίς να τους γνωρίζει και τα οποία δεν ισχύουν», λέει η Ρόζα Βασιλάτου, αρχισυντάκτρια του περιοδικού.

Η θεματολογία

Η θεματολογία του περιοδικού χωρίζεται σε δυο μέρη: στις ιστορίες γύρω από την κοινωνική ένταξη και σε καθημερινά ζητήματα πολιτικής, κοινωνίας και πολιτισμού, που απασχολούν τους συντάκτες. Τα κείμενα είναι γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, αφού το περιοδικό απευθύνεται και σε αναγνώστες από το εξωτερικό, ενώ υπάρχει εύρος ως προς το ύφος των κειμένων. «Η Αννα εστιάζει στις κοινωνικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, ο Χασάν παρουσιάζει πολιτιστικά στοιχεία διαφόρων χωρών, η Νόννα δίνει μια διαφορετική πλευρά της Αθήνας και της Ελλάδας στο εξωτερικό και ο Ναντίρ διηγείται τις ιστορίες των ανθρώπων, μέσα από συνεντεύξεις και φωτογραφίες», εξηγεί η Ρόζα. Οι συντάκτες αποφασίζουν για τα θέματα του περιοδικού, έπειτα από έρευνα και συζητήσεις για το τι επιθυμεί να διαβάσει το κοινό που τους ακολουθεί.

Το διαδικτυακό τεύχος του Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε ως τεύχος γνωριμίας με τους αναγνώστες και περιέχει φωτογραφίες και σύντομες δηλώσεις από πρόσφυγες και μετανάστες, απόψεις των συντακτών στο θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και συνεντεύξεις με ανθρώπους όπως ο Γιόνους Μοχαμάντι, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και η Ναντίνα Χριστοπούλου, συνιδρύτρια του δικτύου μεταναστριών στην Ελλάδα, «Μέλισσα». Το τεύχος του Μαρτίου σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του περιοδικού, έχοντας περισσότερες στήλες. Οι συνεντευξιαζόμενοι του τεύχους δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη δυσκολία στο να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση στην Ελλάδα, σε τι στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, για το πώς είναι η καθημερινότητά τους στη χώρα και τέλος για τη ζήτηση διερμηνέων και διαπολιτισμικών μεσολαβητών.

Κοινός γνώμονας των ιστοριών είναι η στάση της κοινωνίας απέναντι σε όσους έφυγαν από την πατρίδα τους και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. «Η νοοτροπία της κοινωνίας έχει αλλάξει και οι ντόπιοι μετανάστες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα», λέει η Νόννα.

«Το παλιό μοντέλο της κοινωνικής πολιτικής στηριζόταν στο ότι όταν το σύστημα προσφέρει κάτι για να το υιοθετήσει ο μετανάστης ή ο πρόσφυγας, τότε είναι υποχρεωμένος να το υιοθετήσει και να το εφαρμόσει.

Τώρα όμως η πολιτική αλλάζει σταδιακά, υπάρχει αμοιβαίος διάλογος για το τι μπορεί να προσφέρει ο επισκέπτης στη χώρα, τι θέλει να υιοθετήσει και τι χρειάζεται η κοινωνία από αυτόν. Η συζήτηση είναι πλέον πιο εύκολη και η προσπάθεια, ο χρόνος και τα χρήματα που επενδύουν η κοινωνία στην ένταξη, δεν έχουν χαθεί», τονίζει η Αννα.

Ο Ναντίρ Νούρι είναι συντάκτης και φωτογράφος του «Solomon», καταγράφει στον φωτογραφικό φακό τις εκφράσεις στα πρόσωπα των ταλαιπωρημένων ανθρώπων και αυτό δεν είναι εύκολο. «Στεναχωριέμαι.

Προσπαθώ να βγάλω μια χαρούμενη φωτογραφία, αλλά κάθε φορά που πατάω το κουμπί, βλέπω ότι το βλέμμα γέρνει, σαν να πρόκειται να κλάψει ο φωτογραφιζόμενος. Υπάρχει μελαγχολία».

Ο Ναντίρ όπως και ο Χασάν, εκτός από συντάκτες του περιοδικού, είναι και διαπολιτισμικοί μεσολαβητές, διευκολύνοντας την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των μεταναστών και πολιτών της κοινωνίας που τους υποδέχεται. Στις συνομιλίες ακούγονται και οι απόψεις και οι ανησυχίες για την τραγωδία των προσφύγων, τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. «Δεν είναι αισιόδοξοι ούτε οι πρόσφυγες ούτε οι μετανάστες, όσον αφορά την προσφυγική κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Προσπαθούν όμως για μια καλύτερη διαμονή στη χώρα, δεν το βάζουν κάτω», λέει ο Ναντίρ.

Και άλλες δράσεις

Η πρώτη δράση του «Solomon» είναι το περιοδικό. Παράλληλα η ομάδα εγκαινίασε ένα νέο τμήμα στην ιστοσελίδα, το μπλογκ. Στο μπλογκ μπορούν να συμμετάσχουν οι αναγνώστες ανά τον κόσμο, γράφοντας στα αγγλικά τις δικές τους εμπειρίες. «Ξεκινάμε το μπλογκ γιατί μας το ζήτησαν πρόσφυγες που έχουν φτάσει στη Γερμανία, τη Σουηδία και θέλουν να μοιραστούν την ιστορία τους, χωρίς να τους επηρεάσει κάποιος», προσθέτει ο Φάνης.

Παρά τους λίγους μήνες λειτουργίας του πρότζεκτ, οι δημιουργοί έχουν ήδη στο πλευρό τους και εθελοντές που τους βοηθούν στην ανάπτυξη και δρομολόγηση των ιδεών τους. Το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο, καθώς οι συντελεστές δεν σταματούν στην έκδοση του περιοδικού. «Το Solomon είναι μια οργάνωση που αποτελείται από πολλούς κλάδους. Ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσουμε να το εκδώσουμε και σε έντυπη μορφή στα ελληνικά και για τους Ελληνες αναγνώστες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή