Εικαστικά αφιερώματα με φόντο το Αιγαίο

Εικαστικά αφιερώματα με φόντο το Αιγαίο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oπως κάθε καλοκαίρι η σκυτάλη των εικαστικών εκθέσεων περνάει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στα νησιά. Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, γκαλερί, μουσεία, ιδρύματα δίνουν το «παρών» με σταθερότητα και συνέπεια, κάνοντας τις θερινές μας διακοπές πολύ πιο ευχάριστες με ποιοτικές εικαστικές διοργανώσεις.

Το Μουσείο Γουλανδρή και το Ιδρυμα Κυδωνιέως στην Ανδρο, το Ιστορικό Αρχείο και το Μουσείο Υδρας αλλά και τα Σφαγεία του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στο νησί του Αργοσαρωνικού, το Schwarz Foundation στη Σάμο αλλά και η γκαλερί Citronne στον Πόρο, το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, τα Δύο Χωριά στη Μύκονο, ο Πύργος Μπαζαίου στη Νάξο, Santorini Arts factory και η Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο ενώνουν με αόρατα νήματα το Αιγαίο, δημιουργώντας ένα πλέγμα από ενδιαφέροντα αφιερώματα που θα διαρκέσουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Σταχυολογώντας μερικά από τα σπουδαιότερα, η μεγαλύτερη έκθεση του καλοκαιριού διοργανώνεται από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ανδρου. Πρόκειται για μια αναδρομική του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης». Θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 18 Ιουνίου και θα περιλαμβάνει δεκάδες έργα από τη σπουδαστική του περίοδο ώς το γήρας του μιας και ο αείμνηστος ήταν ένας από τους μακροβιότερους και παραγωγικότερους γλύπτες.

Πάλι στη Χώρα της Ανδρου, στις 23 Ιουλίου οι «Πλόες» στο Ιδρυμα Κυδωνιέως παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος της τετραλογίας για το περιβάλλον, με τίτλο «Επικράτειες του Νότου» με τη συμμετοχή 15 Ελλήνων καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους η Δάφνη Αγγελίδου, ο Γιώργος Χαδούλης, ο Μάρκος Βενιός κ.ά.

Στην Υδρα, ήρθε η σειρά του ευρηματικού Roberto Cuoghi να μεταμορφώσει τα Σφαγεία. Σε μια έκθεση που ονομάζεται Putiferio και ανοίγει στις 21/6 θα πειραματιστεί με το θέμα της πυράς για την κεραμική.

Την 1η Ιουλίου το Μουσείο της Υδρας συνεχίζει τη συνεργασία με το Ιδρυμα Valmont σε μια έκθεση με ξένους εικαστικούς και τίτλο «Η καρδιά δεν πωλείται».

Στον Πόρο, η δραστήρια γκαλερί Citronne παρουσιάζει από το Σάββατο 25/6 ένα μεγάλο αφιέρωμα στο Αιγαίο με πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες που έχουν βουτήξει το πινέλο ή τη σμίλη τους στο αλμυρό νερό.

Παράλληλα, διοργανώνεται και έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη με έργα από την ενότητα της Οδύσσειας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Ο ζωγράφος τοποθετεί τις μορφές του ανάμεσα στα αρχαία σπαράγματα.

Το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού κάνει ένα ωραίο αφιέρωμα στον σπουδαίο Βλάσση Κανιάρη σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου με τίτλο «Προς την Τήνο ΙΙΙ» που εγκαινιάζεται στις 25 Ιουνίου.

Το Art Space Pythagorion του Schwarz Foundation, στη Σάμο, κλέβει φέτος τις εντυπώσεις με μια έκθεση που επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου και ανοίγει στις 4/8.

Ο τίτλος της «A World not Ours», είναι δανεισμένος από την ομώνυμη βραβευμένη ταινία του σκηνοθέτη Mahdi Fleifel. Πραγματεύεται το θέμα της μετανάστευσης και της κρίσης του προσφυγικού.

Η οπτική των καλλιτεχνών που συμμετέχουν πηγάζει από μακροχρόνια έρευνα, με ενεργή, προσωπική ανάμειξη και αφοσίωση και αυθεντική ενσυναίσθηση.

Στη Μύκονο, στα Δύο Χωριά η Μαρίνα Βρανοπούλου συνεχίζει ένα ωραίο πρόγραμμα με συνεχείς εκθέσεις και residencies ολόκληρη τη χρονιά. Αυτή την περίοδο παρουσιάζουν έργα οι Πάνος Παπαδόπουλος και Πάρις Πετρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή