Τρισδιάστατα παραμύθια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αληθινά παιδικά δωμάτια, με εικαστικές πινελιές και design ευαισθησίες.

Τρισδιάστατα παραμύθια-1

 

Τρισδιάστατα παραμύθια-2

«Μπορείς πιο εύκολα να πεις κάτι με μια εικόνα, κάνοντας τον άλλο να χαμογελάσει», λέει χαρακτηριστικά o αρχιτέκτονας και εικαστικός Φίλιππος Φωτιάδης. Στο δωμάτιο που σχεδίασε για τις δύο κόρες του, Μέλπω και Λουίζα, πραγματικά δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις πλατιά. Να ονειρευτείς. Να παρασυρθείς από τις εικονογραφημένες αφηγήσεις, βγαλμένες από στιγμές και αγαπημένους που συνθέτουν τον κόσμο της οικογένειας, δοσμένες με το οξυδερκές χιούμορ που χαρακτηρίζει το δημιουργό τους. Η ιστορία ξετυλίγεται σαν σε παιδικό βιβλίο, με τόπους από τη ζωή του ζευγαριού –Αθήνα, Νέα Υόρκη, Πάτμος, Διακοφτό– σε σκίτσα που θυμίζουν φωτογραφίες, με την εναλλαγή στις τέσσερις εποχές, με μια οικογένεια μυρμηγκιών που έχουν χαρακτηριστικά από παππούδες, θείους, ξαδέρφια. Στο δεξί τοίχο, μια κοπέλα πρωταγωνιστεί φορώντας ένα αλλόκοτο φόρεμα με γράμματα, αριθμούς, σύμβολα, ζώα, πόλεμο και ειρήνη. Τριγύρω βρίσκονται διάσπαρτα σκιτσάκια, μαζί και ο Ζαφείρης Κοντοπίθαρος, ο ήρωας του Φωτιάδη, στην πρώτη του εμφάνιση. Αν τον ρωτoύσες, θα τον γοήτευε η ιδέα ενός νηπιαγωγείου «ενός χώρου όπου να ξετυλίγεται μία ιστορία». (www.philphot.gr)

 

Τρισδιάστατα παραμύθια-3

 

Τρισδιάστατα παραμύθια-4

«Σε ένα παιδικό δωμάτιο πάντοτε ξεκινάω από το χρώμα», εξηγεί η Χριστιάννα Μοίρα, τονίζοντας ότι δεν είναι οπαδός της μονοτονίας. Η ταλαντούχα stylist–καλλιτέχνιδα έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες το brand .cm, με μότο «Style Your Home», μέσω του οποίου  ανανεώνει εύκολα, γρήγορα και πρακτικά κάθε χώρο του σπιτιού. Σχεδιάζοντας τρία αγορίστικα δωμάτια, έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο χρώμα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εύστοχη χρήση του μαύρου τόσο σε ταπετσαρίες όσο και σε τοίχους–μαυροπίνακες, ιδανικούς για δημιουργική έκφραση. «Οι ταπετσαρίες δίνουν χρώμα, ενώ είναι εύκολο να τις αλλάξεις όταν το παιδί μεγαλώσει ή τις βαρεθεί. Από άποψη δεν επέλεξα παιδικές, ενώ οι συγκεκριμένες είναι ιδιαίτερα οικονομικές, ώστε να μπορείς να τις αλλάζεις όσο συχνά θέλεις. Για παράδειγμα, στο δωμάτιο του μικρότερου αγοριού διάλεξα μία με αστέρια, που θυμίζει έναστρο ουρανό. Επίσης, εμπνεύστηκα από το πάθος του για τα Star Wars, αγόρασα σεντόνια με αυτό το θέμα, τα έραψα και δημιούργησα κάτι σαν σκηνή που ντύνει υπέροχα το κρεβάτι». Ο τρόπος που η Μοίρα έχει χειριστεί το interior αφήνει πλήρη ελευθερία στα αγόρια να προσθέτουν και να αφαιρούν από τους τοίχους ό,τι θέλουν, όπως ακριβώς εξελίσσεις ένα moodboard. (www.christiannamira.com)

 

Τρισδιάστατα παραμύθια-5

 

Τρισδιάστατα παραμύθια-6

«Το πιο συναρπαστικό παιχνίδι στη ζωή και την τέχνη είναι να βρίσκεις την ισορροπία ανάμεσα στα αντικείμενα, τα υλικά, τα χρώματα και τις υφές που, στην πρώτη εντύπωση, φαίνονται μη συμβατά. Όλα έχουν να κάνουν με την αρμονική συνύπαρξη των αντιθέσεων», λέει χαρακτηριστικά η Ελεάνα Καραγεωργίου, η νέα γενιά του οίκου Καραγεωργίου, που ειδικεύεται στα χειροποίητα έπιπλα και interiors. Και είναι σίγουρα πρόκληση όταν αυτό αφορά ένα κοριτσίστικο δωμάτιο, όπου δένουν με μαγικό τρόπο παιχνίδια, ζωγραφιές, αναμνηστικά από ταξίδια, ένα αφρικανικό headdress με φτερά, ιδιαίτερες λεπτομέρειες όπως τα μπρούντζινα πόμολα–ελέφαντες, έργα τέχνης και κομψές μπερζέρες που θα έβρισκαν ιδανική θέση σε ένα κομψό σαλόνι, αλλά ταιριάζουν τόσο υπέροχα εδώ. Με πηγή έμπνευσης και συνδετικό στοιχείο τα φλαμίνγκο, ροζ-σομόν στους τοίχους και σε έργα, βιβλία και ζωγραφιές, το δωμάτιο της μικρής – πανέμορφης, χαριτωμένης, πανέξυπνης – Διώνης αποπνέει ηρεμία και καλαισθησία. «Λατρεύω το mix’n’match. Είναι μαζί τέχνη και τεχνική, η εποχή στην οποία ζούμε, είναι η διαχρονική πλευρά της μόδας στα πάντα, που περιλαμβάνει επίσης έπιπλα και interiors».

 

PHOTOS: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή