Αποδόσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Η τιμή του Μπρεντ διατηρήθηκε στα 50 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, αφού παράγοντες του κλάδου συμφωνούν πως αποκαθίστανται σταδιακά οι ισορροπίες μεταξύ ζήτησης και προσφοράς. Ο ΟΠΕΚ διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει διαμάχη μεταξύ Σ. Αραβίας και Ιράν για ένα μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αν και η τιμή του αργού διατηρήθηκε στα 49,20 δολ. το βαρέλι. Με την άρση των κυρώσεων της Δύσης εις βάρος του Ιράν, η Τεχεράνη αναδύεται ως ισχυρός παίκτης στον τομέα των πρώτων υλών και της ενέργειας. Θετικό ρόλο στη διατήρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού» έπαιξε, επίσης, η δημοσιοποίηση στοιχείων από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ για μεγαλύτερη του αναμενόμενου υποχώρηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,4 εκατ. βαρέλια μια εβδομάδα πριν αντί εκτιμήσεων για πτώση 157.000 βαρελιών.

Απώλειες για τον χρυσό

H εβδομάδα που πέρασε, σηματοδότησε την πέμπτη στη σειρά με απώλειες για τον χρυσό. Χθες η τιμή του κατά τις πρωινές συναλλαγές παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα 1.211,03 δολάρια η ουγγιά. Από πλευράς επενδυτών, αυτοί θεωρούσαν ότι πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Μία δυναμική αγορά εργασίας θα δώσει έναυσμα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων ίσως πιο άμεσα, οπότε το ενδιαφέρον για τον χρυσό θα υποχωρήσει. Το πολύτιμο μέταλλο δεν σχετίζεται με επιτόκιο για την απόδοσή του. Αξίζει να αναφερθεί πως ο χρυσός σημειώνει από τις αρχές του χρόνου άνοδο της τάξεως του 14%. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπόκειται σε πιέσεις λόγω σχολίων από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Τζάνετ Γέλεν, ότι επίκεινται αυξήσεις στο κόστος δανεισμού. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τον χρυσό να προσεγγίζει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η τιμή στα 1.200 δολάρια η ουγγιά έχει στέρεη στήριξη», παρατηρεί ο Μπράιαν Λαν, γενικός διευθυντής της εταιρείας συναλλαγών σε χρυσό GoldSilver Central. «Κλείνοντας υπεράνω των 1.200 δολαρίων η ουγγιά, η επόμενη εβδομάδα θα έχει ειδήσεις από το μέτωπο της Γέλεν».

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σχετικά ήρεμη παρέμεινε η εικόνα στην εγχώρια αγορά ομολόγων την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Tο spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο) διαμορφώθηκε στις 713 μονάδες βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Το ετήσιο κρατικό ομόλογο που λήγει τον Ιούλιο 2017 εμφάνισε χθες τιμή στα 96,40 λεπτά του ευρώ και την απόδοση να κυμαίνεται στο 6,85%. Το 3ετές κρατικό ομόλογο παρουσίασε τιμή στα 93,25 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 7,45%. Το 10ετές κρατικό ομόλογο κατέγραψε τιμή στα 75,40 λεπτά και απόδοση στο 7,25%. Σε μέτρια επίπεδα κινήθηκε η συνολική αξία των συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 0,11% και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ανήλθε στο 1,36%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή