Το κύκλωμα με τα πλαστά προδόθηκε στο Facebook

Το κύκλωμα με τα πλαστά προδόθηκε στο Facebook

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η αναζήτηση του υπόπτου ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με ένα πλάνο κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η αστυνομία γνώριζε ότι στις 14 Νοεμβρίου 2015 η κάμερα 12 στο κατάστημα των ΕΛΤΑ της οδού Κωνσταντινουπόλεως κατέγραψε έναν άνδρα με μπλε μπλουζάκι και ανοιχτόχρωμη ζακέτα τυλιγμένη στη μέση του να παραδίδει δύο φακέλους. Περιείχαν πλαστά διαβατήρια και οι παραλήπτες τους βρίσκονταν στην Ιταλία και στο Βέλγιο.

Το κύκλωμα με τα πλαστά προδόθηκε στο Facebook-1

Πλάνο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης σε κατάστημα των ΕΛ.ΤΑ.

Προτού χρησιμοποιήσουν παραδοσιακές μεθόδους παρακολούθησης, προσεγγίζοντας πιθανούς πληροφοριοδότες ή ζητώντας άρση τηλεφωνικού απορρήτου, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής έκαναν κάτι ασυνήθιστο: στράφηκαν στο Facebook.

Πληκτρολόγησαν τον αριθμό τηλεφώνου που είχε δηλώσει ο αποστολέας στα ΕΛΤΑ και με απλή αναζήτηση βρήκαν το προφίλ του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ψάχνοντας στα δημόσια προσβάσιμα στοιχεία του εντόπισαν και άλλες φωτογραφίες του (μεταξύ των οποίων και αυτή ενός ινδικού εστιατορίου στην Αθήνα, όπου είχε σταλεί δέμα με πλαστό διαβατήριο από την Πορτογαλία), ενώ στη λίστα των φίλων του βρήκαν συνεργούς του που είχαν καταγραφεί από κάμερες άλλων καταστημάτων των ΕΛΤΑ.

Πραγματοποίησαν αντίστοιχες αναζητήσεις και στην εφαρμογή κινητών τηλεφώνων Viber, ταυτίζοντας αριθμούς με φωτογραφίες προφίλ των κατόχων τους. Η ανάλυση και διασταύρωση των στοιχείων με αυτό τον τρόπο συνέβαλε στη χαρτογράφηση ενός πολυπλόκαμου κυκλώματος πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων και διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.

«Μας βοήθησαν πολύ οι αναζητήσεις στο Viber και στο Facebook», λέει στην «Κ» αστυνομικός που συμμετείχε στην έρευνα. «Σχεδόν σε καθημερινή βάση παρακολουθούσαμε τη δράση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Η μυστική πολύμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. με την κωδική ονομασία «Ερμής» οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στη σύλληψη 16 ατόμων. Υπολογίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο τα μέλη του κυκλώματος είχαν στείλει μέσω κούριερ πάνω από 500 δέματα με διαβατήρια σε χώρες της Ε.Ε.

Η εμφάνιση ενός προφίλ στο Facebook με την αναζήτηση αριθμού κινητού τηλεφώνου είναι δυνατή μόνο εφόσον ο κάτοχος της σύνδεσης καταχωρίσει το νούμερό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη κι αν το συγκεκριμένο τηλέφωνο δεν είναι ορατό σε άλλους χρήστες του Facebook η αναζήτηση κάποιου με αυτόν τον τρόπο παραμένει εφικτή.

Συναλλαγές και πειράματα

Το Ιντερνετ δεν ήταν όμως το μόνο μέσο που είχαν οι αστυνομικοί στη διάθεσή τους. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές ήταν οι τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων που καταγράφηκαν από τις Αρχές. Οπως φαίνεται από στοιχεία της δικογραφίας που είναι σε γνώση της «Κ» οι κατηγορούμενοι αντάλλαζαν πρώτες ύλες και υπηρεσίες – ειδικά κατά την περίοδο που υπήρχε έλλειψη ζελατίνας στην αγορά. «Εχεις κανένα διαβατήριο ελβετικό;», ρωτούσε ένας κατηγορούμενος κάποιον συνεργό του σε συνομιλία τους τον περασμένο Απρίλιο και προσέθετε: «Μόνο την πρώτη σελίδα γνήσια θέλω και εγώ θα σου δώσω ιρανικό διαβατήριο και θα σου δουλέψω τη ζελατίνα».


«Έλα πασά μου, σου έχω φτιάξει ένα με πολύ μαλλί και ένα άλλο ακόμα το δουλεύω»

-Τηλεφωνική συνομιλία κατηγορούμενων για πλαστογραφία


Τα μέλη του κυκλώματος φαίνεται πως νόθευαν ταξιδιωτικά έγγραφα δεκάδων χωρών. Προμηθεύονταν μεταξύ άλλων διαβατήρια Αργεντινής (τα οποία είχε αγοράσει ένας κατηγορούμενος κατά δήλωσή του προς «85 ευρώ χονδρική» το καθένα), αλλά και Καναδά (αξίας 150 ευρώ). Χρησιμοποιούσαν συμβατικές μεθόδους αλλοίωσης των στοιχείων με προγράμματα Photoshop και CorelDraw.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις όμως είχαν αποπειραθεί να ξεγελάσουν τα βιομετρικά στοιχεία του διαβατηρίου με νέα, πειραματική μέθοδο επεξεργασίας. Προσπάθησαν να παντρέψουν τη γνήσια φωτογραφία διαβατηρίου με τη φωτογραφία του υποψήφιου ταξιδιώτη, ώστε αυτή να έχει μεγαλύτερο βαθμό ομοιότητας με την αυθεντική εικόνα του κατόχου που είναι αποθηκευμένη στο τσιπάκι του διαβατηρίου.


«Δάσκαλε άκουσα ότι θα παντρευτείς τη Σύρια. Η προίκα της είναι 500 διαβατήρια!»

-Τηλεφωνική συνομιλία κατηγορούμενων για πλαστογραφία


«Έλα πασά μου, σου έχω φτιάξει ένα με πολύ μαλλί και ένα άλλο ακόμα το δουλεύω», λέει σε μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες κατηγορούμενος που αναζητείται και είναι γνωστός με τα ψευδώνυμα «Ομάρ» ή «Κινέζος». «Το γυναικείο (διαβατήριο) που έχω είναι βουλγάρικο», προσθέτει. Λίγο καιρό αργότερα σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία λέει ένας εκ των κατηγορουμένων: «Ελα δάσκαλε, άκουσα ότι θα παντρευτείς τη Σύρια. Η προίκα της είναι 500 διαβατήρια!».

Διακίνηση και στα νησιωτικά αεροδρόμια

Μετά τις απολογίες τους δύο εκ των 16 συλληφθέντων κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ενας εξ αυτών είχε κατηγορηθεί παλιότερα για απαγωγή, άλλος είχε συλληφθεί το 2008 για διακίνηση ηρωίνης και τρίτος κατηγορούμενος τον περασμένο Απρίλιο είχε συλληφθεί για πλαστογραφία εγγράφων και διακίνηση μεταναστών στη Χίο αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Η δικηγόρος Εβίτα Παπακυριακίδου, συνήγορος δύο κατηγορουμένων, υποστηρίζει ότι «η πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση του τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης ανέδειξε περισσότερο τα αναλώσιμα μέλη του υποτιθέμενου κυκλώματος και όχι τους πραγματικούς αυτουργούς». Ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές, ο οποίος εκπροσωπεί έναν συλληφθέντα, αναφέρει ότι «η επίδικη υπόθεση είναι από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών», αλλά χαρακτηρίζει την εμπλοκή του εντολέα του που δεν κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ως «συγκυριακή και όχι ποινικά κολάσιμη».

Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, πάντως, οι κατηγορούμενοι φαίνεται πως προσπαθούσαν να διακινήσουν κόσμο όχι μόνο από το «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και από νησιωτικά αεροδρόμια. «Υπάρχει εταιρεία στο νησί. Ανοιξε και δίνει αεροπορικά εισιτήρια για Ιταλία», έλεγε τον Απρίλιο κατηγορούμενος σε συνομιλητή του. «Μην το πεις σε κανέναν, για να έχουμε αποκλειστικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή