Αποψη: Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό

Αποψη: Εθνικό σχέδιο για το προσφυγικό

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί εκτιμούν ότι η χώρα μας κινδυνεύει να πέσει στα βράχια λόγω των ατυχών και ιδεοληπτικών χειρισμών της κυβέρνησης στο ζήτημα της οικονομίας. Η αλήθεια είναι ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία, την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, την πολιτισμική μας ταυτότητα και την ίδια την ύπαρξη της χώρας είναι πολλαπλώς περισσότεροι από αντίστοιχους κυβερνητικούς χειρισμούς (ή καλύτερα μη-χειρισμούς) στο μεταναστευτικό – προσφυγικό. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ιεράρχηση των ζητημάτων που μας θέτουν οι συνομιλητές μας σε διεθνές επίπεδο, με πρόσφατο παράδειγμα το περιεχόμενο των συνομιλιών του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις πρόσφατες συναντήσεις του στη σύνοδο του ΕΛΚ.

Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση χειρίστηκε υπεύθυνα το πρόβλημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και ενώ μαίνονταν οι πόλεμοι στη Συρία ήδη από το 2011, με απτά και μετρήσιμα αποτέλεσμα: Φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, μόλις 45.500 είσοδοι στη χώρα, σχετικά ανεκτή εικόνα στο κέντρο της Αθήνας.

Δυστυχώς, όμως, η ιδεοληπτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον Ιανουάριο του 2015, οδήγησε στην εκτόξευση των παράνομων εισόδων στη χώρα μας (880.000 είσοδοι) και στις άθλιες εικόνες κατάρρευσης και ντροπής στα νησιά, στην Ειδομένη, στο λιμάνι του Πειραιά, στο Ελληνικό που επιβάρυναν την ήδη κακή διεθνή εικόνα μας, πλήττοντας ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας. Είναι παγιωμένη πλέον η πεποίθηση πως λόγω της αποτυχημένης διαχείρισης του προβλήματος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαιτείται η κατάθεση ενός ρεαλιστικού και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου.

Η Ν.Δ. με αίσθημα ευθύνης κατέθεσε –παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα– στη Σάμο ένα εθνικό σχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό. Το πρόβλημα στο οποίο εμείς ως Νέα Δημοκρατία κληθήκαμε να απαντήσουμε έχει ως αφετηρία την ανθρωπιστική διάσταση, συνυπολογίζει τα θέματα της εθνικής ασφάλειας, των κοινωνικών παρενεργειών και βέβαια τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της χώρας μας.

Σταχυολογώντας το σχέδιό μας να υπομνηματίσω ότι η αριστοτελική μεσότητα επιβάλλει ώστε αυτό να είναι ισοβαρώς κατανεμημένο ως προς την ασφάλεια των πολιτών μας και τη φύλαξη των συνόρων μας από τη μία και από την άλλη αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη μέριμνα τις ευπαθείς ομάδες των προσφύγων με ταυτόχρονη σταθερή και πειστική πολιτική απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία ώστε να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Μέσα από τις 29 δράσεις με μέτρα και ενέργειες που προτείνουμε και ως κυβέρνηση της χώρας δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε, το αξιοσημείωτο και το θεμελιώδες είναι ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν μπορεί να παραμένει σε χωράφια, δρόμους, πλατείες. Ολοι θα μεταφερθούν σε επίσημες δομές και θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ τους ώστε οι πρόσφυγες να είναι σε ανοιχτές φυλασσόμενες δομές και οι μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Η πολιτεία θα είναι παρούσα για να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών, να εγγυηθεί τις συνθήκες υγιεινής και να αντιμετωπίζει φαινόμενα ασυδοσίας, όπως το απαράδεκτο φαινόμενο του κλεισίματος δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών κ.λπ. Θα δημιουργηθεί υποχρεωτικό μητρώο ΜΚΟ, ώστε αυτές να λειτουργούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και θα ενισχυθεί η Υπηρεσία Ασύλου, ώστε να υπάρχει ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Καθοριστική όμως για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη της Ε.Ε. και η πραγματική στάση της Τουρκίας.

Η υιοθέτηση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ώστε να επιτρέπεται στους αναγνωρισμένους ασυλούχους να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην Ε.Ε. και να επιλέγουν εκείνοι τη χώρα που θα εργασθούν, η έγκαιρη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τα ευρωπαϊκά ταμεία για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Ε.Ε. είναι βασικές και απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην ξαναζήσουμε τις οριακές καταστάσεις των τελευταίων μηνών.

Παράλληλα, η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, οι επιχειρήσεις του Frontex στην τουρκική ακτογραμμή αντί της θαλάσσης και η αναθεώρηση επί τα βελτίω της επιχείρησης του NATO στο Αιγαίο θα ανακόψει τις ροές, διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι βέβαιο ότι για να αντιμετωπιστούν τόσο πολυσύνθετα προβλήματα με κρίσιμες παραμέτρους εντός και εκτός συνόρων επιβάλλεται σοβαρότητα, συνεργασία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα να παραμείνει χώρα και όχι… χώρος. Η κατάθεση του εθνικού σχεδίου μας με τις 29 συγκεκριμένες δράσεις αποτελεί τη δική μας υπεύθυνη και ουσιαστική συμβολή στην εθνική αυτή προσπάθεια.

* Ο κ. Β. Κικίλιας είναι ειδικός συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Ν.Δ., βουλευτής Α΄ Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή