«Την επόμενη φορά που θα είστε με τον Πούτιν…»

«Την επόμενη φορά που θα είστε με τον Πούτιν…»

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Η Πολωνία «σηκώνει το γάντι» και απαντά επιθετικά στις απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιδράσει εάν αναπτυχθούν αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα στο έδαφός της όπως και στη Ρουμανία. Στη διάρκεια συζήτησης στη Βαρσοβία, η «Κ» ρώτησε τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσικόφσκι, πώς αποτιμά τις δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος πριν από μία εβδομάδα στην Αθήνα.

«Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν στρέφονται κατά της Ρωσίας, διότι απλούστατα δεν είναι επιθετικές. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα είστε με τον Πούτιν να τον ρωτήσετε, τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να τον ικανοποιήσουμε; Γιατί δεν βλέπω να υπάρχουν όρια στις ρωσικές απαιτήσεις», απάντησε με εμφανή εκνευρισμό ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, και συνέχισε: «Η Ρωσία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες. 

Μας περικυκλώνει με δυνάμεις. Δεν απειλείται από εμάς. Για ποιους πυραύλους μιλάει; Οι στρατιωτικές βάσεις στη Ρουμανία και την Πολωνία θα διαθέτουν αντιπυραυλικά συστήματα με στόχο να καταστρέψουν εισερχόμενους πυραύλους, όχι επιθετικούς πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν τη Ρωσία».

Η απάντηση του κ. Βαστσικόφσκι προς την «Κ» δόθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Βαρσοβία στις 8-9 Ιουλίου.

Κύριος στόχος της Πολωνίας είναι να ληφθεί στη σύνοδο απόφαση για να υπάρξει στο έδαφός της μόνιμη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ. Οι Πολωνοί προβάλλουν δυναμικά την άποψη ότι η μεγαλύτερη απειλή για τους ίδιους αυτή τη στιγμή είναι «η Ρωσία του Πούτιν» και δυσφορούν για το γεγονός ότι άλλες χώρες της Συμμαχίας δεν έχουν την ίδια σκληρή οπτική. «Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ εδώ και 17 χρόνια και δεν υπάρχουν νατοϊκές δυνάμεις στα εδάφη της Πολωνίας ή των βαλτικών χωρών. Η Ρωσία, σας επαναλαμβάνω, δεν απειλείται από το ΝΑΤΟ. Κι όμως, αναπτύσσουν τη στρατιωτική τους ισχύ. Εναντίον ποιου το κάνουν; Αυτός που πρέπει να αντιδράσει είμαστε εμείς. Η οικονομία της Ρωσίας είναι μικρότερη από της Ιταλίας, είναι στο μέγεθος της Βραζιλίας ή της Ολλανδίας, κι όμως εξακολουθούμε να τη θεωρούμε υπερδύναμη. Εχουν θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους είχαν στο G8, έχουν αναβαθμισμένες σχέσεις με το ΝΑΤΟ, όπως και με την Ε.Ε., συμμετέχουν σε κάθε περιφερειακή δομή. Οποτε μιλάμε για τη Μέση Ανατολή, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, την Αρκτική, η Ρωσία είναι παρούσα. Και έρχεται στην Ελλάδα ο κ. Πούτιν και λέει ότι αισθάνεται περικυκλωμένος. Τι άλλο θα μας πει;».

Η Ανατολική Πτέρυγα

Τον Φεβρουάριο, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία της Συμμαχίας στην Ανατολική Πτέρυγα. «Θα είναι πολυεθνική ώστε να καθιστά σαφές ότι μια επίθεση κατά ενός κράτους-μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων», είχε δηλώσει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τη Βαρσοβία. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αποστολή δυνάμεων στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής που επίσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις προθέσεις της γειτονικής Ρωσίας. Πάντως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία ότι η Δύση δεν θέλει σύγκρουση με τη Ρωσία.

Στην ερώτηση της «Κ» γιατί δεν καλύπτει την Πολωνία το άρθρο 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο μια επίθεση σε κράτος-μέλος της Συμμαχίας αποτελεί επίθεση εναντίον όλων και δικαιολογεί στρατιωτική αντίδραση του συνόλου του ΝΑΤΟ, ο κ. Βαστσικόφσκι απάντησε: «Ξέρετε, δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε ότι αυτό ισχύει. Απλά, δεν θέλουμε να το δοκιμάσουμε. Η απάντησή μου είναι ότι έχουμε κακή ιστορική εμπειρία με τη Ρωσία. Είχαμε υπογράψει συνθήκες και στο παρελθόν. Δεν θέλουμε καμία δοκιμασία. Θέλουμε απλά να είμαστε σίγουροι. Η φυσική παρουσία νατοϊκών δυνάμεων είναι συμβολικής σημασίας.

Μία ή δύο μεραρχίες δεν έχουν αξία από την οπτική μιας μάχης, αλλά είναι συμβολικές». Σε ανάλογο πνεύμα, Πολωνός αξιωματούχος τόνισε δηκτικά: «Τη δεκαετία του ’90 έκαναν δύο πολέμους στην Τσετσενία, το 2008 εισέβαλαν στη Γεωργία, το 2014 στην Κριμαία, τι άλλη απόδειξη θέλετε;».

Η Μόσχα δηλώνει με απόλυτη σαφήνεια ότι εκλαμβάνει την αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ ως απειλή, σημειώνει ότι αναμένει τις κινήσεις του ΝΑΤΟ και διαμηνύει την πρόθεσή της να προβεί στις δικές της ενέργειες αναπτύσσοντας στο Καλίνινγκραντ πυραύλους Ισκαντέρ που χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή