Επιτροπή Αναθεώρησης από Τσίπρα

Επιτροπή Αναθεώρησης από Τσίπρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης με σκοπό την κατάθεση σχετικής πρότασης έως τις 24 Ιουλίου, Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, συγκροτεί το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην Επιτροπή θα συμμετάσχουν συνταγματολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος και ο ευρωβουλευτής, Κ. Χρυσόγονος, αλλά και πρόσωπα που δεν διαθέτουν κομματική ταυτότητα. Οι αποφάσεις αυτές έγιναν γνωστές έπειτα από σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με συμμετέχοντες τον κ. Κατρούγκαλο, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή οι προτάσεις θα είναι «ριζοσπαστικές». Μάλιστα έκανε λόγο για «έναν εκλογικό νόμο με κατεύθυνση την απλή αναλογική, όπου θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που θα του δώσουν έναν νέο, εντελώς φρέσκο πολιτικό περιεχόμενο».

Οι κ. Κουρουμπλής και Κατρούγκαλος δήλωσαν επίσης αισιόδοξοι για την περίοδο που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία έπειτα και από την, ακόμη αναμενόμενη, ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης προκειμένου να προχωρήσει και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. Οι δύο υπουργοί κινούνταν στην ατμόσφαιρα που μεταδίδεται τις τελευταίες ημέρες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες μοιράζει (εκ του σύνεγγυς, αλλά και ηλεκτρονικώς) φυλλάδιο στο οποίο περιγράφονται τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο, βεβαίως, το οποίο προσδιορίζει το ίδιο το κυβερνητικό κόμμα. Γίνεται, συγκεκριμένα λόγος για Κοινωνική Αλληλεγγύη (επιδότηση ενοικίων, δωρεάν ρεύμα και νερό κ.ά.), προσλήψεις στην Παιδεία, συμφωνία για την κατοχύρωση των στεγαστικών δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Επίσης, υπάρχει ειδική αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Εκεί περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ποικιλώνυμες λίστες (Μπόργιανς, Λαγκάρντ), προσώπων που διέθεταν τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες συναλλαγές στο εξωτερικό.

Κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι για το Μέγαρο Μαξίμου τα δύο σημαντικά γεγονότα των ημερών είναι αφενός ο αναπτυξιακός νόμος ο οποίος ανακοινώθηκε χθες από τον αρμόδιο υπουργό, Γ. Σταθάκη, αφετέρου οι ανακοινώσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, για τη δημιουργία μητρώου ιστοσελίδων (οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις –π.χ. ως προς τον αριθμό εργαζομένων– προκειμένου να μπορούν να εισπράττουν κρατική διαφήμιση).

Διάψευση

Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν, επιπλέον, τις πληροφορίες περί αιτήματος των δανειστών για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης κατά το φθινόπωρο. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν ευσταθούν και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι υπό συζήτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζεται, πάντως, ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει τεθεί από τους δανειστές κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως άλλωστε και τα εργασιακά τα οποία –εκτός απροόπτου– θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης το ερχόμενο φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή