Μερική αναδίπλωση με Σύνταγμα

Μερική αναδίπλωση με Σύνταγμα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιχείρηση αναδίπλωσης από την αρχική σύνδεση της συνταγματικής αναθεώρησης με πιθανή έγκρισή της από δημοψήφισμα, προχώρησαν χθες σειρά κυβερνητικών στελεχών. Ωστόσο, από τις δηλώσεις τους προκύπτει ότι η κυβέρνηση διατηρεί τη βούληση να προωθήσει δημοψηφίσματα για επιμέρους ζητήματα. Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις ήλθαν έπειτα από αντιδράσεις, αλλά και την υπενθύμιση παλαιότερης θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος με άρθρο του στην «Κ» το 2011 είχε χαρακτηρίσει ως «εξαιρετικά επικίνδυνο» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπό το φως, βεβαίως, της συζήτησης που διεξαγόταν τότε. Ωστόσο, παρά τη σαφή αλλαγή θέσης σε σύγκριση με όσα προχθές είχε δηλώσει η κ. Ολγα Γεροβασίλη, είναι σαφές ότι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης παραμένει κάποια χρήση του δημοψηφίσματος, δίχως να διευκρινίζεται περαιτέρω. Χθες, πάντως, τη συζήτηση έσπευσε να οριοθετήσει ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ο οποίος τόνισε (Real fm) ότι «το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος, άρθρο 110. Είναι σαφές αυτό. Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν πρόκειται να μπει σαν τέτοια σε δημοψήφισμα».

Βέβαια, ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι «πάνω σε ζητήματα επιμέρους που μπορεί να προκύψουν στη συζήτηση για το Σύνταγμα» θα μπορούσε να ζητηθεί η λαϊκή ετυμηγορία. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι δημοψήφισμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί για ζητήματα όπως ο χαρακτήρας της διαχείρισης των υδάτων, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι διακριτοί ρόλοι Κράτους – Εκκλησίας. «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει για αυτά τα θέματα να υπάρχουν νομοδοτικές διαδικασίες, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το πώς θα υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου η κ. Γεροβασίλη τόνισε, επίσης (ΣΚΑΪ), ότι «ουδείς υπονόησε και ουδείς σκέφτηκε ότι θα παρακαμφθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια απόφαση για το πώς ακριβώς θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ενώ περιέγραψε τη συζήτηση η οποία προέκυψε ως «φόβο του παλιού συστήματος απέναντι στη λαϊκή κρίση». Η κ. Γεροβασίλη επανέλαβε, χθες, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου να είναι προς μια κατεύθυνση απλής αναλογικής και τόνισε ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Π. Κουρουμπλής έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό να προετοιμάσει τη σχετική κυβερνητική πρόταση. Αποστάσεις από το ενδεχόμενο διασύνδεσης της συνταγματικής αναθεώρησης με πιθανού δημοψηφισματικού χαρακτήρα διαδικασίες, έλαβε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Χρυσόγονος. «Την αναθεώρηση τη διενεργεί, η Βουλή, αφού έχουν προηγηθεί εκλογές», είπε (Βήμα FM) ο κ. Χρυσόγονος, ο οποίος τόνισε ότι σε μια τέτοια διαδικασία «δεν μπορεί να υπάρξει ούτε συμβουλευτικό δημοψήφισμα». Ως ένδειξη ότι «έχει ξεκινήσει μια καινούργια μέρα», περιγράφει την ένταση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για θεσμικές αλλαγές ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Επιδίωξη των αλλαγών είναι να προκύψουν μετά συζήτηση και πλατιά συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά (Alpha 989) ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος, βεβαίως, στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή