Από 1ης Ιουλίου οι μειωμένοι λογαριασμοί ΔΕΗ

Από 1ης Ιουλίου οι μειωμένοι λογαριασμοί ΔΕΗ

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενσωματωμένη στους λογαριασμούς που θα παραλαμβάνουν οι καταναλωτές από 1ης Ιουλίου θα είναι η έκπτωση του 15% που ενέκρινε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης. Η έκπτωση, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, αφορά το σύνολο των καταναλωτών στις δύο αυτές κατηγορίες, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης εξόφλησης των λογαριασμών και της τήρησης των διακανονισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η έκπτωση αφορά πάνω από 5 εκατ. καταναλωτές που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και είναι ανοιχτή και στους περίπου 2,1 εκατ. υπερήμερους ενεργούς καταναλωτές, στους οποίου απηύθυνε έκκληση να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους αξιοποιώντας και το ευνοϊκό πρόγραμμα άνευ προκαταβολής, που λήγει στις 31 Αυγούστου. Εμπρόθεσμοι θεωρούνται οι καταναλωτές που θα αποπληρώσουν τον λογαριασμό τους ακόμη και τρεις εργάσιμες μετά τη λήξη του. Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως 1,75 δισ. αφορούν πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης (οικιακά και επαγγελματικά), εκ των οποίων εάν εξαιρεθούν οι ανενεργοί λογαριασμοί περιορίζονται στο 1,45 δισ., ποσό 380 εκατ. ευρώ αφορά την υψηλή τάση και 260 εκατ. ευρώ το Δημόσιο.

Ο κ. Παναγιωτάκης συνέδεσε τις μειώσεις των τιμολογίων με την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της επιχείρησης αλλά και του «τερματισμού της ασυδοσίας», που όπως είπε είναι απολύτως απαραίτητος ενόψει της διαδικασίας υποχρεωτικού ανοίγματος της λιανικής αγοράς που ενεργοποιείται με τον πρόσφατο νόμο για τα ΝΟΜΕ. Ο κ. Παναγιωτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρισμού, παραδέχτηκε ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. «Υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες, δεν είναι εύκολη η διαχείριση και αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Προσδοκώ στη στήριξη του βασικού μετόχου», είπε και πρόβαλε ως αίτημα την κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη, την άμεση θέσπιση από τη ΡΑΕ μόνιμου μηχανισμού για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), επισημαίνοντας ότι μέσω του μόνιμου μηχανισμού μεταφέρονται από τη ΔΕΗ στους ιδιώτες περί τα 80 εκατ. ευρώ, αλλά και την επιτακτική ανάγκη στήριξης της λιγνιτικής παραγωγής η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα. Ζήτησε επίσης τη στήριξη του βασικού μετόχου στο αίτημα προς την Ε.Ε. για χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, αλλά και για τον μη υπολογισμό του κόστους των ρύπων στις προσφορές για ένταξη στην ημερήσια αγορά, μέτρο που ταύτισε με την κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

Το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων που προβάλλει ο κ. Παναγιωτάκης δύσκολα θα ικανοποιηθεί, καθώς το τέλος λιγνίτη θεσπίστηκε υπό την ανάγκη εξεύρεσης εσόδων για την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ και η κατάργησή του θα ανοίξει μια «νέα τρύπα» εκτός εάν μετακυλιστεί μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ στην κατανάλωση, το δε αίτημα για μη συνυπολογισμό του κόστους ρύπων στο λειτουργικό κόστος των μονάδων, κινείται εκτός ευρωπαϊκού δικαίου και αυτό γιατί αντιστρατεύεται τον βασικό στόχο της οδηγίας περί κατάργησης των δωρεάν ρύπων που δεν ήταν άλλος από τη στροφή σε εκσυγχρονισμό και επενδύσεις χαμηλών ρύπων, κάτι που η ΔΕΗ δεν έκανε μέχρι σήμερα. Ο κ. Παναγιωτάκης αναγνώρισε την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής της ΔΕΗ προκειμένου να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της το επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει το κόστος της σε όλους τους τομείς, αλλά και θα αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να ανοίξει η αγορά στα ποσοστά που προβλέπει ο νόμος και αυτό να γίνει με τον σωστό τρόπο. Σχολιάζοντας την πρόβλεψη της απόφασης που ελήφθη από το ΚΥΣΟΙΠ για ενεργοποίηση άλλων δομικών μέτρων εάν δεν αποδώσουν τα ΝΟΜΕ, ο πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά: «Θα ενεργοποιηθούμε για να μη φτάσουμε εκεί, δεν είμαστε αφελείς, ξέρουμε για ποιο λόγο και κάτω από ποιες πιέσεις μπήκε αυτή η πρόβλεψη. Εχουμε κάνει προτάσεις για σχήματα που θα ανοίξουν την αγορά».

Ο κ. Παναγιωτάκης δεν έκρυψε το γεγονός ότι έχει απευθυνθεί στους ιδιώτες παρόχους για συνεργασίες, ενώ άφησε να φανεί ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και την πρώτη συμφωνία. Η αντίστοιχη βεβαιότητα, πάντως, που εξέφραζε προ ολίγων μηνών για συμπράξεις στον τομέα της παραγωγής δεν επιβεβαιώθηκε και φαίνεται να ναυάγησε οριστικά. Οπως ο ίδιος είπε χθες, υπήρχε πρόταση και συζητήσεις για συμμετοχή της Εdison στη μονάδα Μελίτη 2 της Φλώρινας, η οποία δεν προχώρησε γιατί η EDF που ελέγχει την ιταλική εταιρεία δεν επενδύει σε λιγνίτες. Σε μια προσπάθεια πάντως να εμφανίσει στρατηγική εξωστρέφειας της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε χθες τη σύσταση θυγατρικής στην Αλβανία με σκοπό να διερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες κυρίως στον τομέα των υδροηλεκτρικών.

Το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ επίσης αποφάσισε και τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ στις 30 Ιουνίου για την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης και πώλησης μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή και έκδοση της σχετικής προκήρυξης, όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος. Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε, όπως είπε, «η διαδικασία να διεκπεραιωθεί σωστά και να μη δημιουργηθούν άλλες καταστάσεις και ο ΑΔΜΗΕ να παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή