Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!

Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!

6' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετάξτε με Aegean στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και περιπλανηθείτε στην πιο ζωντανή, φιλική και ανθρώπινη πόλη της Ευρώπης.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι φοιτητές από όλον τον κόσμο επιλέγουν το Δουβλίνο για να ξεκινήσουν ή να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Και όταν δεν κάθονται στα έδρανα των πανεπιστημίων, κάνουν βόλτες στα πάρκα, παίζουν κρίκετ στις πίσω αυλές των πανεπιστημίων, συναντιούνται χωρίς να χρειάζεται καν να δώσουν ραντεβού στις pub της γειτονιά τους, πηγαίνουν σε ροκ συναυλίες ακόμα και τις καθημερινές. Δύσκολα να υπάρξει μια εβδομάδα που δεν δίνει το παρών στην πόλη ένα μεγάλο indie όνομα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Τα απογεύματα της Παρασκευής βάζουν τα καλά τους  και ξεκινούν πίνοντας μερικά ποτήρια Guinness, για να συνεχίσουν για  ποτό και χορό στα club του TempleBar. Ακολουθήστε τους!

Οι διαδρομές στο Δουβλίνο είναι ατελείωτες. Από το πάρκο St. Stephen's Green, το πιο κεντρικό πάρκο της πόλης, περπατήστε όλα τα μικρά γραφικά μονοπατάκια και τις ρομαντικές γεφυρούλες και ερωτευτείτε από την αρχή. Λίγο παρακάτω βρίσκεται η Grafton Street (12 περίπου λεπτά μακριά) που θα βρείτε μικρά μαγαζάκια, εναλλακτικές γκαλερί και πολλά εστιατόρια που πωλούν μερίδες φαγητού στο χέρι. Από αυτά προμηθεύονται και οι ντόπιοι το μεσημεριανό τους και πηγαίνουν και το απολαμβάνουν στο πάρκο. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται η Εθνική Πινακοθήκη (Merrion Square W, Dublin 2, www.nationalgallery.ie) και το Μικρό Μουσείο του Δουβλίνου (15 St Stephen's Green, www.littlemuseum.ie), στο οποίο θα ανακαλύψετε την ιστορία της πρόσφατης καλλιτεχνικής ιστορίας της πόλης: από τον Τζέιμς Τζόις μέχρι και τους U2.

Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!-1

Ένα ακόμη πάρκο, που δίκαια οι Ιρλανδοί υπερηφανέυονται λόγω του ότι είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο είναι το πάρκο Phoenix. Δημιουργήθηκε τον 12ο αιώνα από τον πρώτο Λόρδο του Castelknock, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, για να γίνει το βασιλικό κυνηγητικό πάρκο επί της βασιλείας του Καρόλου ΙΙ. Επισκεφθείτε τον ζωολογικό του κήπο, που είναι ο δεύτερος παλαιότερος της Ευρώπης, με πάνω από 700 είδη ζώων, και νοικιάστε ένα ποδήλατο για να κάνετε τις βόλτες σας ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία, λίμνες και αγέλες ελαφιών. Θα βρείτε café, tea rooms και κιόσκια που πωλούν παγωτά. www.phoenixpark.ie

Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!-2

Συνεχίζοντας, μπορείτε να επισκεφθείτε τον καθεδρικό Christ Church Cathedral , το παλαιότερο κτίριο στο σύγχρονο Δουβλίνο και θα εντυπωσιαστείτε από την αρχιτεκτονική του ναού, έχοντας μια τεράστια κρύπτη, που κατά τον 16ο και 17ο αιώνα φιλοξενούσε την αγορά της πόλης. Σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένη αποτελώντας τη μεγαλύτερη μεσαιωνική κρύπτη της Ευρώπης (Christchurch Pl, Dublin 8, www.christchurchcathedral.ie).

Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!-3

Μην ξεχάσετε,  το Κάστρο του Δουβλίνου που κλείνει τις πόρτες τους στις 16:00. Αφήστε τη μεσαιωνική αύρα του να σας τυλίξει καθώς κάνετε βόλτα στους κήπους, τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία του (το ένα από τα δυο αυτή την εποχή είναι κλειστό). Ιδανικό κάντε τη βόλτα ακολουθώντας κάποιο tour ώστε να μάθετε τα πάντα για αυτό. Είναι ανοιχτό Δευτέρα-Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 16:00. www.dublincastle.ie.

Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!-4

Στους δρόμους του Δουβλίνου θα συναντήστε πολλά και διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ. Η μεσαιωνική αρχιτεκτονική είναι εμφανής στο Κάστρο, στην Christ Church Cathedral (Christchurch Pl) και στον St Patrick's Cathedral (21-50 Patrick's Close | Off Clanbrassil St.). Τα κτίρια που συνδυάζουν την αγγλική και την ολλανδική αρχιτεκτονική του 17ου είναι το Βασιλικό Νοσοκομείο που σήμερα στεγάζει το Irish Museum of Modern Art. Την γεωργιανή αρχιτεκτονική θα την ανακαλύψετε στις αριστοκρατικές κατοικίες με τις χαρακτηριστικές καμάρες στις πολύ συχνά χρωματιστές εξώπορτες της οδού Merrion στην καρδιά της πόλης. Εδώ, συγκεντρώνονται και τα περισσότερα αρχιτεκτονικά δείγματα εκείνης της περιόδου. Στα γυάλινα κτίρια που θα δείτε στους Βοτανικούς Κήπους ξεχωρίζουν τα βικτωριανά στοιχεία, ενώ η μοντέρνα αρχιτεκτονική είναι διάχυτη στην πόλη και σας περιμένει για να τα ανακαλύψετε. 

Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!-5

Για αγορές στα μαγαζιά, εκεί που κυκλοφορούν οι πιο καλοντυμένοι Δουβλινέζοι θα κατευθυνθείτε στην Henry Street και λίγο παρακάτω στην Grafton Street, θα βρείτε μικρές, εναλλακτικές μπουτίκ, αλλά και μικρά χαριτωμένα café και εστιατόρια. Στο κέντρο της πόλης βεβαια, θα βρείτε και υπαίθρια μαγαζάκια της Meath Street Market (71 Meath St)  που βρίσκεται 8 λεπτά από το Saint Patrick's Park. Τις Παρασκευές έχει το λιγότερο κόσμο μιας και οι ντόπιοι έχουν ήδη πιάσει από νωρίς τη θέση τους σε μια από τις πολλές pub που βρίσκονται γύρω από την αγορά.

Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!-6

Όταν έρθει η ώρα του φαγητού δοκιμάστε τις ντόπιες νοστιμιές. Το brunch είναι η μεγαλύτερη και πιο διάσημη γαστρονομική απόλαυση των Δουβλινέζων. Την καλύτερη του εκδοχή θα τη βρείτε στα εστιατόρια στις περιοχές  Portobello, Ranelagh και Rathmines. Επίσης, μη παραλείψετε να δοκιμάσετε το πιάτο «stobhach gaelach», το ιρλανδέζικο βραστό που γίνεται με αρνάκι ή πρόβατο, πατάτες, μαϊντανό, κρεμμύδια και θυμάρι ή το «colcannon», που αποτελείται από πατάτα και σκόρδο.

Όσων αφορά το ποτό, η μπύρα ρέει άφθονη στο Δουβλίνο καθώς είναι το «ιερό ποτό» των Δουβλινέζων. Η αγαπημένη μπύρα των ντόπιων είναι η  Guinness. Στα δυτικά της πόλης στην καρδιά του St. James’s Gate Brewery, υπάρχει το GUINNESS STOREHOUSE όπου θα δοκιμάσετε και θα συνδυάσετε τη μπύρα με λιχουδιές που θα αναδεικνύουν τη γεύση της, θα ανακαλύψετε τα μυστικά της παραγωγής της και θα ολοκληρώσετε την περιήγησή σας στο Gravity Bar, απολαμβάνοντας την εικόνα της πόλης από ψηλά. (St James's Gate, τηλ.: 00353 1 408 4800, www.guinness-storehouse.com, είσοδος €18).

Για τις πιο ψαγμένες περιηγήσεις, στην περιοχή Smithfield βόρεια της πόλης βρίσκεται το αποστακτήριο Old Jameson Distillery. Όταν ο John Jameson δημιούργησε το Jameson Irish Whiskey το 1780, δημιούργησε επίσης μια κουλτούρα από ανθρώπους που αγαπούν το ουίσκι και που απολαμβάνουν την κάθε στιγμή. Φιλοξενείται στο ίδιο κτίσμα από τη δημιουργία του και οι άνθρωποι εκεί θα σας ξεναγήσουν στις παλαιές και στις νέες εγκαταστάσεις και θα σας μυήσουν στην ιεροτελεστία του ιρλανδέζικου «νερού της ζωής». Το περίφημο ιρλανδέζικο «whiskey» αποστάζεται τρεις φορές και το «e» γράφεται για να ξεχωρίζει από το σκωτσέζικο whisky που αποστάζεται μόνο δύο. Bow St, Smithfield Village, www.jamesonwhiskey.com, €12).

Όταν πέφτει η νύχτα μπορειτε να ανακαλύψτε την περίφημη νυχτερινή ζωή του Δουβλίνου. Διαθέτει από trendy bar και club μέχρι old style pub και από gourmet παγκοσμίου φήμης, βραβευμένα εστιατόρια μέχρι πάγκους που πωλούν πεντανόστιμες λιχουδιές. Οι λάτρεις της μουσικής έχουν επίσης δεκάδες επιλογές για συναυλίες. Αν ανήκετε σε αυτούς, τότε κατευθυνθείτε στην Ormond Quay για φολκ και μπλουζ, ενώ όσοι επιμένουν στα πιο rock και indie ακούσματα, θα πρέπει να έχουν προορισμό την Vicar Street και την Wexford Street.

Δουβλίνο – Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ!-7

Η πιο φημισμένη περιοχή για την έντονη ζωή είναι το Temple Bar. Η άλλοτε μποέμ συνοικία με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, στη νότια όχθη του ποταμού Liffey, είναι σήμερα η τουριστική Μέκκα της ιρλανδικής πρωτεύουσας, με τα λιθόστρωτα σοκάκια της να πλημμυρίζουν κάθε βράδυ με μεγάλες παρέες από ντόπιους και τουρίστες. Εκει θα βρείτε και την Meeting House Square όπου θα παρακολουθήσετε υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, υπαίθριο θέατρο, και πολλά άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα. Και σε περίπτωση που βρεθείτε Σάββατο πρωί εκεί, θα απλώνεται μπροστά σας μια ατελείωτη αγορά τροφίμων με τυριά, φρέσκα στρείδια κι άλλα προϊόντα από μικρούς, ντόπιους παραγωγούς. Μέσα στο Meeting House Square βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα cafe για να απολαύσετε έναν αυθεντικό Irish coffee (πολύ δυνατός καφές που σερβίρεται με λίγες σταγόνες ουίσκι).

Γνωρίζατε ότι το Δουβλίνο έχει μια εκπληκτική ακτογραμμή μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης; Μπείτε στον DART (τον αντίστοιχο προαστιακό του Δουβλίνου) και απολαμβάνοντας ένα σύντομο, χαλαρωτικό ταξίδι φτάστε σε ένα από πανέμορφα παραθαλάσσια ψαροχώρια της πόλης. Κατευθυνθείτε βόρεια προς το Howth (η διαδρομή διαρκεί περίπου 40 λεπτά). Δείτε τους εντυπωσιακούς βράχινους σχηματισμούς και το διάσημο φάροBaily, ή κάντε απλώς μια βόλτα στην προβλήτα. Δοκιμάσετε την καλύτερη εκδοχή του ιρλανδέζικου street food στην Howth Market (3 Harbour Rd, Howth, www.howthmarket.ie) και αν μείνετε μέχρι το βράδυ, θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε θαλασσινά, όστρακα, αλλά και ζεστή σούπα που σερβίρεται σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια της περιοχής.

Info

Πως θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές. Όμως αυτή που συμφέρει είναι να αποκτήσετε τη Leap Card με την οποία μπορείτε να ταξιδέψετε απεριόριστα μέσα στην πόλη με λιγότερο από €20 για 72 ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης με λεωφορείο από και προς το αεροδρόμιο. Ανεξάρτητα αν αποκτήσετε την κάρτα, η λεωφορειακή γραμμή 747 είναι η καλύτερη επιλογή (€10 μετ’ επιστροφής). Τα λεωφορεία ξεκινούν από το αεροδρόμιο κάθε 15 λεπτά. Περισσότερες πληροφορίες: www.visitdublin.com.

Κάντε τώρα κράτηση με Aegean για Δουβλίνο με έως και 2 πτήσεις την εβδομάδα από 20/6!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή