Αμήχανες οι κυβερνήσεις στη ραγδαία εξάπλωση της οικονομίας διαμοιρασμού

Αμήχανες οι κυβερνήσεις στη ραγδαία εξάπλωση της οικονομίας διαμοιρασμού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα επιβλήθηκε από τον Νοέμβριο του 2015 η εξομοίωση των αστικών με τις τουριστικές μισθώσεις χωρίς χρονικούς περιορισμούς, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ξενοδοχειακή αγορά, η Γερμανία επέβαλε από τον προηγούμενο μήνα καθεστώς απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης τουριστικής ενοικίασης των κατοικιών, απειλώντας τους παρανομούντες με πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ.

Ουσιαστικά το Βερολίνο απαγόρευσε όλες τις ενοικιάσεις μέσω της Airbnb που δεν έχουν επίσημη έγκριση από την πόλη, απόφαση που επικύρωσε και το τοπικό δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι η γνωστή διαδικτυακή πύλη έφθασε στο Βερολίνο να έχει χαρτοφυλάκιο 17.300 διαμερισμάτων προς ενοικίαση σε τουρίστες, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των ενοικίων αλλά και σε έλλειψη στέγης στη γερμανική πόλη. Μπορεί να χάθηκε η μάχη για την Airbnb και άλλες εταιρείες με το αντίστοιχο αντικείμενο στο Βερολίνο, δεν συνέβη όμως το ίδιο και στη Μαδρίτη, όπου τοπικό δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει νομοθεσία που ίσχυε στην ισπανική πρωτεύουσα και απαγόρευε την τουριστική ενοικίαση διαμερισμάτων για λιγότερες από πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία από μελέτη της Grant Thornton, τα πρώτα δείγματα της οικονομίας διαμοιρασμού σε διεθνές επίπεδο εμφανίστηκαν από το 1995 με τη δημιουργία της πλατφόρμας eBay. H eBay είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών και πωλήσεων προϊόντων όπου οι καταναλωτές διαθέτουν και πωλούν προσωπικά τους αντικείμενα. Εκτοτε η συλλογική κατανάλωση μέσω του Διαδικτύου έχει επεκταθεί και λειτουργεί σε σειρά από οικονομικούς και κοινωνικούς κλάδους και προϊόντα όπως: γεωργία (διαμοιρασμός καλλιεργήσιμης γης και σπόρων), χρηματοδοτήσεις (δανεισμός μεταξύ φυσικών προσώπων, δημιουργία εικονικών νομισμάτων), ακίνητα (κοινή διαβίωση, διαμοιρασμός δωματίου, ανταλλαγή σπιτιών, ενοικίαση σπιτιών για μικρό διάστημα, κοινός χώρος εργασίας, αποθήκευση), εργασία (τράπεζα χρόνου, ανταλλαγή προσωπικού, μικροεργασίες), προϊόντα (ενοικίαση και ανταλλαγή βιβλίων, ρούχων, μουσικής, προσωπικές υπηρεσίες) και μεταφορές (διαμοιρασμός ποδηλάτων, αυτοκινήτων). Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε έναν από αυτούς τους κλάδους έχουν αναπτυχθεί εξειδικευμένες διαδικτυακές βάσεις στις οποίες ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ή να λάβει ένα αντίστοιχο προϊόν ή υπηρεσία. Αλλωστε, η δυναμική του Διαδικτύου δίνει τη δυνατότητα προσέλκυσης πελατών από οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως. Ετσι, η οικονομία διαμοιρασμού έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Σχετικές έρευνες εκτιμούν ότι η αξία της προ τριετίας ξεπερνούσε παγκοσμίως τα 26 δισ. δολάρια, δημιουργώντας έσοδα άνω των 3,5 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή