Ρεπουμπλικανοί ηγέτες εναντίον Ντόναλντ Τραμπ

Ρεπουμπλικανοί ηγέτες εναντίον Ντόναλντ Τραμπ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ έλαβε και τυπικά την τελική της μορφή. Στις εκλογές του Νοεμβρίου η Χίλαρι Κλίντον θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Και οι δύο έχουν μπροστά τους δυσκολίες.

Μετά την εξασφάλιση του χρίσματος, η Χίλαρι επιχειρεί, με τη βοήθεια και του Μπαράκ Ομπάμα, να συσπειρώσει το Δημοκρατικό Κόμμα και τείνει χείρα φιλίας προς τον εσωκομματικό της αντίπαλο. Ο Μπέρνι Σάντερς επιμένει στην αντισυστημική κριτική, κατηγορώντας την πρώην υπουργό Εξωτερικών και γερουσιαστή ως μέρος του συστήματος και κατ’ επέκταση του προβλήματος. Ο εκφραστής της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως δημοκρατικός σοσιαλιστής, κατηγορεί τη Χίλαρι για συμπόρευση με το μεγάλο κεφάλαιο. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα μέχρι πού είναι διατεθειμένος να «το τραβήξει» ο γερουσιαστής του Βερμόντ, αλλά το πιθανότερο είναι πως στο τέλος η ακραία ρητορική του Τραμπ θα λειτουργήσει συγκολλητικά στους κόλπους των Δημοκρατικών. Αφού τόνισε ότι στόχος της υποψηφιότητάς του είναι η μεταμόρφωση της Αμερικής προς μια προοδευτική κατεύθυνση, ο Σάντερς δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ο αμερικανικός λαός δεν θα υποστηρίξει ποτέ έναν υποψήφιο που επενδύει στη μισαλλοδοξία και προσβάλλει τους Μεξικανούς, τους μουσουλμάνους, τις γυναίκες, τους μαύρους».

Το μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο δύσκολα θα παραμείνει ενωμένο μέχρι τέλους. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις αυξάνονται. Μετά τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, τον πρώην πρόεδρο του Σώματος και από τους θεωρητικούς του κόμματος, Νιουτ Γκίνγκριτς, αλλά και τον επικεφαλής της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, που κατηγόρησαν ευθέως τον Τραμπ για απαράδεκτη ρατσιστική ρητορική, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος δεν περιορίζονται στην άσκηση κριτικής και προχωρούν στο επόμενο βήμα, της δημόσιας αποστασιοποίησης από την υποψηφιότητά του.

Ο μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Ιλινόις, Μαρκ Κερκ, δήλωσε ευθέως ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει, ούτε καν να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. Το ίδιο έκανε γνωστό και ο γιος του πρώην προέδρου και ινδάλματος των Ρεπουμπλικανών Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ο προβληματισμός κορυφαίων στελεχών των Ρεπουμπλικανών αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ηχηρός. Το κόμμα βιώνει πρωτόγνωρη κρίση ταυτότητας.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της Αμερικής. Οι πιο στενοί σύμμαχοι και εταίροι των ΗΠΑ αρχίζουν να εκφράζουν δημόσια τη δυσφορία τους. Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα είναι «εξαιρετικά δύσκολο» για την Ε.Ε να «εργαστεί με μια κυβέρνηση Τραμπ». Παρότι διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν δεν εμπλέκεται στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και δεν παίρνει θέση, έσπευσε με ευθύ, αν και μάλλον άκομψο τρόπο, να δημοσιοποιήσει την προτίμησή του. «Οταν βλέπω τον Ντόναλντ Τραμπ, βλέπω τη φιγούρα ενός λαϊκιστή, βλέπω δηλώσεις που επικρίνονται από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος –και όχι από τους δευτεροκλασάτους, έχω κατά νου τον πρόεδρο της Βουλής, Πολ Ράιαν–, βλέπω δηλώσεις που είναι αντιευρωπαϊκές, βλέπω δηλώσεις υπέρ του προστατευτισμού», τόνισε ο Μοσκοβισί και εξέφρασε την επιθυμία και την ευχή να μην εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ. Η επιθετικότητα, η αυταρέσκεια και η άγνοια που χαρακτηρίζουν τον εκκεντρικό μεγιστάνα είναι επικίνδυνο μείγμα όταν πρόκειται για την ηγεσία της χώρας με τον ισχυρότερο στρατό και τα περισσότερα πυρηνικά όπλα. Είναι κάτι που αναδεικνύουν οι Δημοκρατικοί, που απορρίπτουν οι σύμμαχοι και οι εταίροι, που φοβάται ολόκληρη η ανθρωπότητα. Το σημαντικότερο όμως, και ίσως πιο ελπιδοφόρο, είναι πως το αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο και τα κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή