Ξεκίνησε τις αγορές εταιρικών ομολόγων η ΕΚΤ

Ξεκίνησε τις αγορές εταιρικών ομολόγων η ΕΚΤ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτιμώντας τα ομόλογα που έχουν εκδώσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισε χθες να αγοράζει, για πρώτη φορά, εταιρικά ομόλογα. Φιλοδοξία της ΕΚΤ είναι ότι οι αγορές ομολόγων θα περιορίσουν το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες, θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων και τελικά σε άνοδο του πληθωρισμού. Η ΕΚΤ αγόρασε χθες ομόλογα που έχουν εκδώσει η Anheuser-Bush InBev NV, η μεγαλύτερη ζυθοποιία του κόσμου, η Telefonica SA, η ισπανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, η Siemens AG, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής βιομηχανικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, η Generali, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Ιταλίας, η Renault, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και η γαλλική και γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Engie και RWE. Σύμφωνα με τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters, η έναρξη των αγορών οδήγησε σε μικρή πτώση των αποδόσεων, σημάδι ότι η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την κίνηση της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράζει εταιρικά ομόλογα, εξαιρουμένων των τραπεζικών, που ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε αποφασίσει και να αυξήσει συνολικά το ύψος των αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ τον μήνα από 60 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου, η ΕΚΤ είχε αγοράσει ομόλογα ύψους 1 τρισ. ευρώ, κυρίως κρατικά. Σύμφωνα στοιχεία της Bank of America, που επικαλείται το Bloomberg, η μέση απόδοση εταιρικών ομολόγων σε ευρώ είχε υποχωρήσει την Τρίτη στο 0,98%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο ενός και πλέον έτους. «Ο κ. Ντράγκι γνωρίζει ότι πρέπει να αρχίσει δυναμικά την πρώτη ημέρα αγοράς εταιρικών ομολόγων, ώστε να φανεί αξιόπιστος και να πιστέψει η αγορά ότι είναι πρόθυμος να δράσει», εξηγεί στο Bloomberg η κ. Ρετζίνα Μπορομέο, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Brandywine Global Investment Management, στο Λονδίνο. Ενα σημαντικό ζήτημα είναι πόσα ομόλογα θα αγοράζει η ΕΚΤ κάθε μήνα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μίχαλ Γέτσεκ, αναλυτή της Deutsche Bank, οι αγορές θα μπορούσαν να ανέλθουν ορισμένους μήνες στα 9-10 δισ. ευρώ και κάποιους άλλους, όπως τον Αύγουστο, στο 1-2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι αγορές θα κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ τον μήνα. «Το σημαντικό ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα πετύχει να αυξήσει τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία», λέει ο κ. Αλμπέρτο Γκάλο της Algebris Investments.

Plan B έναντι του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει ώστε να σταθεροποιήσει τις αγορές, στην περίπτωση που οι Βρετανοί θα αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, διαβεβαίωσε χθες ο κ. Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Η ΕΚΤ προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, όπως κάνει πάντα σε τέτοιου είδους καταστάσεις, ώστε να σταθεροποιήσει τις αγορές ιδίως μέσω της παροχής ρευστότητας», δήλωσε χθες ο κ. Κερέ. Κατά το ανώτερο στέλεχος της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα είναι υποχρεωμένη να καθησυχάζει σχετικά με τις επιπτώσεις που θα είχε το Brexit. Οι όποιες ενέργειες στις οποίες θα προέβαινε η κεντρική τράπεζα θα συντονιστούν με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, προσέθεσε. Εκτίμησε ότι τελικά η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να πάρει μέτρα, αλλά αν χρειαζόταν, «θα κάναμε ό,τι είναι απαραίτητο». Η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit έχει οδηγήσει σε πτώση της απόδοσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων, χθες η απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,4% και σε άνοδο των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας (εξαιτίας και της πολιτικής αβεβαιότητας σε Ισπανία και Ιταλία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή