Χονγκ Κονγκ: Η Ανατολή από ψηλά

Χονγκ Κονγκ: Η Ανατολή από ψηλά

10' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας εξωτικός και συνάμα σύγχρονος προορισμός. Το Χονγκ Κονγκ είναι ένα μητροπολιτικό λιμάνι που συνδυάζει τη γοητεία της Ανατολής με τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης της Δύσης. Αξίζει, λοιπόν, να το εντάξετε στον ταξιδιωτικό σας χάρτη.

Κατά το παρελθόν η άφιξη στο Χονγκ Κονγκ έκοβε την ανάσα του επιβάτη, αφού το αεροπλάνο πετούσε κατευθείαν προς το βουνό και έστριβε τελευταία στιγμή για να προσγειωθεί στη θάλασσα! Ο διάδρομος του θρυλικού αεροδρομίου Κάι-Τακ, μια τεχνητή λωρίδα γης μέσα στο νερό, ήταν τόσο στενός και κοντός, που συχνά δεν φαινόταν μέσα από την καμπίνα, δίνοντας έτσι την εντύπωση προσνήωσης. Σήμερα τα πράγματα έχουν βεβαίως αλλάξει, καθώς η τέως βρετανική αποικία -και από το 1997 «Ειδική Διοικητική Περιοχή» της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας- εξυπηρετείται πλέον από το υπερσύγχρονο αεροδρόμιο Chek Lap Kok στο νησί Lantau και είναι πολύ μεγαλύτερο αλλά και πιο μακριά σε σχέση με το παλιό, το οποίο βρισκόταν κυριολεκτικά στην καρδιά του λιμανιού. Αρχικά, μάλιστα, οι Κινέζοι κατηγόρησαν τους Βρετανούς ότι αποφάσισαν την κατασκευή του εκεί με σκοπό να μειώσουν τα σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα που είχε η αποικία, προκειμένου αυτά να μην πέσουν στα χέρια των νέων ιδιοκτητών.

Το εμπόριο στο «ευωδιαστό λιμάνι»

Τα ιδεογράμματα με τα οποία γράφεται το Χονγκ Κονγκ σημαίνουν «το ευωδιαστό λιμάνι», χαρακτηρισμός φυσικά που έχει πάψει προ πολλού να ισχύει για το Victoria Harbour, όπως ονομάστηκε πριν από σχεδόν δύο αιώνες για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιoς το διαφεντεύει. Από την εποχή εκείνη έως και πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε την κύρια εμπορική πύλη της Κίνας, ενώ, παρά το «άνοιγμα» της τελευταίας και την εκρηκτική ανάπτυξη της Σαγκάης, διατηρεί τη θέση του ανάμεσα στα κορυφαία εμπορικά λιμάνια παγκοσμίως, υποδεχόμενο περισσότερα από 200.000 πλοία ετησίως.   

Από την ίδρυση της αποικίας, στα μέσα του 19ου αιώνα, το εμπόριο άνθησε στην περιοχή, ενώ δημιουργήθηκαν και τα Hongs, οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι των Ευρωπαίων, πολλοί εκ των οποίων, όπως οι Jardines, Swire & Hutchinson Wampoa, παραμένουν κραταιοί. Εκεί εργάζονταν οι περίφημοι «compradors», οι έμποροι-διαμεσολαβητές με το «Μεγάλο Βασίλειο», δηλαδή την Κίνα. Λόγω του εμπορίου, το Χονγκ Κονγκ παίζει αδιαλείπτως εδώ και σχεδόν δύο αιώνες ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη νοτιοανατολική Ασία. Σήμερα είναι ένα από τα κύρια επιχειρηματικά και χρηματοπιστωτικά κέντρα διεθνώς, ασκώντας ταυτόχρονα ξεχωριστή γοητεία λόγω της θέσης, της ιστορίας, της ιδιαίτερης ταυτότητας και της πολυπολιτισμικότητάς του.

Χάρη στο μοντέλο «μία χώρα-δύο συστήματα» η ειδική αυτή διοικητική περιοχή απολαύει σχετικής αυτονομίας σε σχέση με την ενδοχώρα, ισχυρών θεσμών και μοναδικής ελευθερίας, τόσο οικονομικής όσο και κίνησης. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την Κίνα, δεν απαιτείται θεώρηση (visa) για να επισκεφτείτε το Χονγκ Κονγκ, οι δε διαφορές μεταξύ των δύο πολιτικών «συστημάτων» είναι μεγάλες. Επειτα από 150 χρόνια βρετανικής διοίκησης και κοντά 20 κινεζικής, η ζωντανή αυτή πόλη έχει έναν πραγματικά δικό της χαρακτήρα που κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη.

Οικοδομική ανάπτυξη και φενγκ σούι

Παρά το ότι το «κέντρο βάρους» του Χονγκ Κονγκ είναι το ομώνυμο νησί με τους εκατοντάδες ουρανοξύστες, που βρίσκεται στο κέντρο του Victoria Harbor, ο έμπειρος επισκέπτης θα προτιμήσει να καταλύσει σε ένα ξενοδοχείο στο Τσιμ-σα-τσούι (Tsim Sha Tsui) της Κόουλουν (Kowloon σημαίνει «εννέα δράκοι»), στην ηπειρωτική πλευρά. Η Κόουλουν, με τη μαγευτική θέα προς το νησί, θεωρείται το μαλακό υπογάστριο της πόλης, με ιδιαίτερο χρώμα και ατμόσφαιρα σε σχέση με το περισσότερο «επαγγελματικό» και επίσημο Hong Kong Island. Το ίχνος στον ορίζοντα που σχηματίζουν οι ουρανοξύστες του τελευταίου αποτελεί ίσως τη γνωστότερη εικόνα της πόλης διεθνώς. Εδώ η οικοδομική δραστηριότητα δεν σταματά ποτέ, όπως και η συνεχής μάχη για το ποιος θα χτίσει το υψηλότερο κτίριο, ζήτημα για το οποίο γίνεται πολλή κουβέντα. Στο στάδιο του σχεδιασμού, εκτός από τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς, συμμετέχουν και χρυσοπληρωμένοι σύμβουλοι φενγκ σούι (παραδοσιακή κινεζική γεωμαντεία), που θα εξασφαλίσουν στο κτίριο καλή «ενέργεια», πλούτο και ευημερία. Αν και η θέση της κυλιόμενης σκάλας στα γραφεία της HSBC ή τα τρίγωνα δομικά στοιχεία της Bank of China μάλλον δεν επιδρούν στην κερδοφορία τους, αποτελούν ωστόσο αντικείμενο θαυμασμού και έναυσμα για ατελείωτες συζητήσεις μεταξύ των ντόπιων.

Ασχέτως του βαθμού συμβολής του γεωμάντη, το τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Την ημέρα οι επιβλητικοί ουρανοξύστες συνυπάρχουν με τα λεγόμενα «junks», δηλαδή τα χαρακτηριστικά κινεζικά ξύλινα παραδοσιακά καΐκια που πλέουν στο στενό πέρασμα, ενώ το βράδυ η εικόνα του φωτισμένου Χονγκ Κονγκ δύσκολα ξεχνιέται. Γι’ αυτό και τα δωμάτια με θέα στο λιμάνι, ανεξαρτήτως της θέσης που βρίσκεται το ξενοδοχείο, έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και πωλούνται ακριβότερα. Δεν είναι όμως πάντα η καλύτερη επιλογή, αφού στην -ευτυχώς σπάνια- περίπτωση ενός τυφώνα («Μεγάλος Ανεμος» στην Κινεζική) θα περάσετε καλύτερα τη νύχτα σε ένα εσωτερικό δωμάτιο.

Η μετακίνηση στο… νησί

Οπου και εάν μείνετε, η μετάβαση από τη μία πλευρά στην άλλη είναι πολύ εύκολη, αφού το νησί συνδέεται με τρία τούνελ για μετρό και αυτοκίνητα, αλλά και διά θαλάσσης με το ιστορικό Star Ferry, που είναι σύμβολο της περιοχής και στο οποίο πρέπει να μπει κανείς οπωσδήποτε τουλάχιστον μία φορά. Χρονολογείται τον 19ο αιώνα και αναχωρεί κάθε δέκα λεπτά, ενώ μπορείτε να κάνετε και τη διάρκειας μιας ώρας περίπου βόλτα που περνάει από τις περιοχές Tsim Sha Tsui και Wan Chai, ενώ είναι πολύ ωραία το βράδυ, οπότε γίνεται το «symphony of lights show», κατά τη διάρκεια  του οπίου σαράντα κτίρια και από τις δύο πλευρές του λιμανιού ρίχνουν τους προβολείς τους στον ουρανό.

Η απλή μετάβαση από το Central στο Tsim Sha Tsui  στοιχίζει μόλις 2,5 τοπικά δολάρια (30 λεπτά του ευρώ), ποσό το οποίο μπορείτε να πληρώσετε και με το «χταπόδι», δηλαδή την κάρτα ανέπαφων πληρωμών Octopus που γίνεται δεκτή σε όλα τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, φέριμποτ, ταξί, τραμ, τρένα) αλλά και σε πολλά καταστήματα, λύνοντας πραγματικά τα χέρια του επισκέπτη. Γενικά το Χονγκ Κονγκ έχει σχετικά μικρή έκταση και εξαιρετικό δίκτυο μέσων μεταφοράς, που καθιστούν, μαζί με τα χαρακτηριστικά κόκκινα ταξί, ιδιαίτερα εύκολες τις μετακινήσεις. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί εδώ το αξιοθέατο είναι η ίδια η πόλη, η ζωή της, η ζωντάνια της, τα χρώματα, οι αντιθέσεις αλλά και τα -όχι πάντα ευχάριστα- αρώματα.

Παλιά πόλη, φύση και τέχνη

Εκτός από το Central αξίζει να περπατήσετε και στο «παλιό Χονγκ Κονγκ», στις περιοχές Sheung Wan, όπου βρίσκεται ο ιστορικός ναός Man Mo, στο δημοφιλές Wan Chai, αλλά και απέναντι στο πυκνοκατοικημένο Sham Shui Po, στο μοντέρνο Yau Ma Tei κ.ά. Εάν έχετε την τύχη να βρεθείτε σε μία από τις γιορτές, όπως το Φεστιβάλ του Δράκου με τον γνωστό ομώνυμο ναυτικό αγώνα που γίνεται την 5η ημέρα του 5ου σεληνιακού μήνα (φέτος πέφτει στις 9 Ιουνίου) ή τα γενέθλια του Kwan Tai, στρατηγού της δυναστείας των Χαν και προστάτη, ταυτόχρονα, της αστυνομίας και των μυστικών εγκληματικών οργανώσεων, θα ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία. Εάν τώρα μείνετε αρκετές μέρες, πραγματοποιήστε μια εκδρομή διά θαλάσσης στο Μακάο.

Οι Κινέζοι και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν πάθος με τον τζόγο και ειδικά με τον ιππόδρομο, που έχει μεγάλη ιστορία, αφού οι πρώτοι αγώνες χρονολογούνται το 1846. Γι’ αυτό και αξίζει να πάτε σε μία από τις εβδομαδιαίες ιπποδρομίες, που γίνονται κάθε Τετάρτη στον ιστορικό Happy Valley Racetrack – με το ομώνυμο τραμ. Θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Kαλό είναι να συμβουλευτείτε προηγουμένως την ιστοσελίδα του Hong Kong Jockey Club, γιατί πλέον υπάρχει και ο νεότερος ιππόδρομος Sha Tin, στην περιοχή των New Territories.

Εάν θέλετε να ξεφύγετε λίγο από τα πλήθη που συνωστίζονται καθημερινά και τον φρενήρη ρυθμό, πάρτε το τραμ και ανεβείτε στο Victoria Peak, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την πανοραμική θέα αλλά και να περπατήσετε (ή να τρέξετε) μέσα στο πράσινο ή να πιείτε έναν καφέ στο μάλλον άσχημο Peak Tower. Οι τολμηροί μπορούν να ανέβουν με τα πόδια – αν και η κλίση της συγκεκριμένης διαδρομής θα δοκιμάσει τις αντοχές ακόμη και όσων βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση. Γενικά για όσους έχουν χρόνο το Χονγκ Κονγκ έχει απίθανες περιπατητικές διαδρομές, που φέρνουν τον επισκέπτη μέσα σε λίγη ώρα από τους ουρανοξύστες στη φύση αλλά και σε μεγάλης ομορφιάς τοπία.

Οι φιλότεχνοι μάλλον θα απογοητευτούν, διότι δυστυχώς το έξοχο Μουσείο Τέχνης του Χονγκ Κονγκ έχει κλείσει για ανακαίνιση και αναμένεται να ανοίξει πάλι τις πόρτες του το 2018. Αντιθέτως, η μεταφορά του Ναυτικού Μουσείου της πόλης σε νέες εγκαταστάσεις στον Προβλήτα 8 του Central ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια περίπου. Το μουσείο ιδρύθηκε το 2003 από μέλη της Ενωσης Εφοπλιστών του Χονγκ Κονγκ και εγκαταστάθηκε αρχικά στο Stanley το 2005. Διαθέτει πλούσια συλλογή σχετική με τη ναυτική παράδοση της περιοχής και οργανώνει ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

H Μέκκα του shopping

Το Χoνγκ Κoνγκ είναι παράδεισος για όσους αγαπούν τις αγορές, αφού σε αντίθεση με την ημεδαπή εκεί δεν υπάρχει Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ή οποιοσδήποτε άλλος φόρος γενικά, πλην των προφανών επί των αλκοολούχων και των τσιγάρων. Στην περιοχή συνυπάρχουν χιλιάδες μικρά καταστήματα μαζί με τα απαστράπτοντα malls, όπως το ΙFC στο Central, σχετικά κοντά στο οποίο βρίσκεται επίσης το Pacific Place, και στην απέναντι πλευρά το Harbor City, στο Tsim Sha Tsui. Εάν θέλετε να αγοράσετε κινεζικά ενθύμια, εκεί είναι και το ειδικευμένο κατάστημα στα παραδοσιακά είδη το Yue Hwa Department Store. Μάλιστα, σε αυτό θα βρείτε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα: το σκεπαστό καλάθι με τις ειδικά ντυμένες θήκες από βαμβακερό ύφασμα που φιλοξενούν μια πολύχρωμη τσαγιέρα με κινεζικά φλιτζανάκια – ορισμένα από τα παλιά καλά ξενοδοχεία καλωσορίζουν και σήμερα ακόμα τους πελάτες τους με ένα τέτοιο καλάθι γεμάτο κέικ και ζεστό τσάι. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα γελάσει με την αναρτημένη πινακίδα που γράφει «Lovely to look at, nice to hold, but if you dlop (sic) we consider sold», που σημαίνει «[είναι] όμορφο να τα βλέπεις, ωραίο να τα κρατάς, αλλά άμα τα ρίξεις, τα θεωρούμε πουλημένα [σ’ εσένα]».

Γαστρονομία για όλους τους ουρανίσκους

Οι ντόπιοι θα δυσκολευτούν πολύ να ιεραρχήσουν ποιο είδος κουζίνας προτιμούν. Δεν υπάρχει, βεβαίως, «κινεζική» κουζίνα στο βαθμό που δεν υπάρχει και «ευρωπαϊκή». Οι διαφορές γεύσεων μεταξύ των γαστριμαργικών ζωνών της αχανούς αυτής χώρας είναι ίσως μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Στο Χονγκ Κονγκ, όμως, μπορεί να βρει κανείς το σύνολο των τοπικών κουζινών και μάλιστα σε εξαιρετικό επίπεδο. Από την καυτερή Σετσουάν του Red Pepper στην υπέροχη καντονέζικη του Fook Lam Moon, στις ταβέρνες της ψαραγοράς Lei Yu Mun και στα «επιπλέοντα εστιατόρια» του Aberdeen Harbor, η πόλη έχει από γαστρονομικής πλευράς κυριολεκτικά τα πάντα. Το Fook Lam Moon είναι το αγαπημένο εστιατόριο των κροίσων της πόλης και θεωρείται από τα καλύτερα. Εάν αποφύγετε τις κακοτοπιές, όπως σούπα από -εντελώς άγευστο- πτερύγιο καρχαρία (πανάκριβη και οικολογικά απαράδεκτη) ή abalone (ευμέγεθες όστρακο, νόστιμο, αλλά υπερτιμημένο) αλλά και τα σπουδαία γαλλικά κρασιά της λίστας (τα οποία δεν ταιριάζουν ιδιαίτερα με την κουζίνα), θα έχετε μια κορυφαία εμπειρία χωρίς να διαθέσετε το σύνολο του προϋπολογισμού του ταξιδιού. Πολύ φθηνά θα φάτε και στην ψαραγορά, όπου θα εντυπωσιαστείτε από τα παράξενα αλιεύματα που προσφέρονται προς πώληση εκεί. Ακόμη πιο προσιτό είναι το «Tim Ho Wan», γνωστό ως το φθηνότερο εστιατόριο με αστέρι Μισελέν στον κόσμο. Η σπεσιαλιτέ του είναι ψωμάκια με χοιρινό, τα οποία στοιχίζουν περίπου 4 ευρώ έκαστο, αλλά η ουρά απαιτεί υπομονή.

Ως προς τη ζαχαροπλαστική η Κίνα -και η Ασία γενικά- δεν φημίζεται και τόσο. Τα περισσότερα γλυκά τα οφείλουν κυρίως στους Ευρωπαίους, ειδικά του Χονγκ Κονγκ, στους Πορτογάλους που έφεραν το χαρακτηριστικό γλυκό της πόλης, τις τάρτες αυγού. Οι egg tarts, για τις οποίες φημίζεται η Tai Cheong Bakery, ήταν οι αγαπημένες του τελευταίου Βρετανού κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, γι’ αυτό και είναι γνωστές ως «Feipaang» ή «Χοντρο-Πάτεν», που ήταν το παρατσούκλι του, μια που οι Κινέζοι δεν θέλουν και πολύ να πάρουν κάποιον στο ψιλό. Αν και παχυντικές, οι τάρτες αυγού είναι υπέροχες, ειδικά εάν τις πετύχετε ζεστές.

Πώς και πότε θα πάτε

Το Χονγκ Κονγκ είναι από τα βασικότερα αεροπορικά hubs διεθνώς, αλλά δυστυχώς δεν συνδέεται με απευθείας πτήση με την Αθήνα. Υπάρχουν ωστόσο δεκάδες επιλογές είτε μέσω Ευρώπης είτε μέσω Μέσης Ανατολής (Ντουμπάι, Κατάρ κ.λπ.). Το κλίμα της περιοχής είναι ήπιο, αλλά καλύτερα να αποφύγετε την περίοδο από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, διότι ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας δεν είναι ευχάριστος.

Διαμονή

• The Peninsula Το θρυλικό ξενοδοχείο της πόλης από το 1928. Στο εστιατόριο-μπαρ Felix θα απολαύσετε καταπληκτική ατμόσφαιρα και θέα.

• Salisbury Rd, Kow, Τ/+852 2920 2888, www.grandluxuryhotels.com/hotel/peninsula-hong-kong

• Grand Hyatt Τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον συγκαταλέγεται στα καλύτερα της πόλης.

1 Harbour Road, T/+852 2588 1234, www.hongkong.grand.hyatt.com

• Kowloon Shangri-la Ενα από τα πρώτα πεντάστερα της πόλης, διατηρεί την πατίνα του και είναι σχετικά οικονομικό. Εχει, μαζί με το Intercontinental, την καλύτερη θέα προς το νησί.

64 Mody Rd, Tsim-sha-tsui, Τ/+852 2721 2111, www.shangri-la.com

• The Excelsior Ανετο και καλαίσθητο ξενοδοχείο. 281 Gloucester Rd, Causeway Bay, Τ/852 2837 6840, www.mandarinoriental.com

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

• Fook Lam Moon, 35-45 Johnston Road, Wanchai, Τ/+852 2860663, www.fooklammoon-grp.com

• Tim Ho Wan, 9-11 Fuk Wing Street, Sham Shui Po, Kowloon, Τ/+852 2788 1226

• Red Pepper Restaurant, 7 Lan Fong Rd, Χονγκ Κονγκ, T/+852 2577 3811, http://www.redpepper.com.hk

• Tai Cheong Bakery, 35 Lyndhurst Terrace, Central  

Χρήσιμες διευθύνσεις

• Star Ferry Δεν κάνει κρατήσεις, οπότε συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του για τα ωράρια: www.starferry.com.hk

• Stephen Private Tour Μικρές περιπατητικές περιηγήσεις στο Χονγκ Κονγκ και στο νησί Lantau, www.privatetourhk.com

• Hong Kong Maritime Museum, Central Ferry Pier No. 8, Man Kwong Street, Central, Τ/+852 3713 2500, www.hkmaritimemuseum.org

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή