HΠΑ: Η Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας

HΠΑ: Η Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση με αφορμή την διαμάχη ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα για το θέμα της Αγίας Σοφίας πραγματοποίησε η Ουάσιγκτον.

O αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο ιδιαίτερης σημασίας. Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μνημείο σεβόμενη την σύνθετη ιστορία του.

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε έτσι την αντίθεσή της στην –επί της ουσίας– μερική επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ως τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι από την τουρκική πλευρά επιχειρήθηκε άμεση σύνδεση ανάμεσα στη συζήτηση για την Αγία Σοφία και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, κάτι που απορρίφθηκε σε έντονο ύφος από το ελληνικό YΠΕΞ.

Γερμανία: «H χρήση της Αγίας Σοφίας είναι υπόθεση της Τουρκίας»

«H χρήση της Αγίας Σοφίας αποτελεί υπόθεση της Τουρκίας. Ταυτόχρονα η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα επιθυμούσαμε να υπάρχει μια χρήση της Αγίας Σοφίας η οποία δεν αγγίζει το καθεστώς της ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου. Πρόσθεσε δε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει ότι η Τουρκία εφαρμόζει τις υποχρεώσεις που συνδέονται με το καθεστώς Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο απολαμβάνει η Αγία Σοφία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία επιλέγει τώρα να χρησιμοποιήσει την Αγία Σοφία ως τζαμί, ο κ. Σέφερ επισήμανε: «Η Αγία Σοφία έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες ως τζαμί. Το τι πιστεύω δεν παίζει ρόλο, νομίζω. Και το τι πιστεύουν άλλοι σε αυτό το έδρανο (ενν. των εκπροσώπων της κυβέρνησης) δεν παίζει ρόλο. Σαφή απάντηση μπορείτε να βρείτε ίσως με το να μην απευθύνετε το ερώτημα σε μας, αλλά σε αυτούς που έλαβαν τα μέτρα σχετικά με την Αγία Σοφία».

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή