Euro: Εναρκτήριο λάκτισμα με τη Γαλλία να δοκιμάζεται

Euro: Εναρκτήριο λάκτισμα με τη Γαλλία να δοκιμάζεται

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας, φόβων για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, λαϊκών αντιδράσεων κατά της γαλλικής κυβέρνησης, απειλών για απεργιακό μπλακ άουτ και λόφων σκουπιδιών που δεν έχουν περισυλλεγεί, το ανανεωμένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου των 24 φιναλίστ περιμένει απόψε το εναρκτήριό του λάκτισμα στο  «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού, με τον αγώνα της οικοδέσποινας Γαλλίας κόντρα στη Ρουμανία.

«Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το Euro» προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα τους απεργούς, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τα σωματεία των εργαζομένων που έχουν παραλύσει τις τελευταίες μέρες τη γαλλική πρωτεύουσα. «Θα παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και αν χρειαστεί να λάβω κάποιες αποφάσεις, θα το κάνω» υπογράμμισε ο κ. Ολάντ, την ίδια ώρα που ο Υπουργός Μεταφορών, Αλεν Βινταλί, απαντούσε στην πρόθεση των εργαζομένων σε τρένα και μετρό να απεργήσουν σημειώνοντας πως αν χρειαστεί θα διατάξει την επιστροφή στα πόστα τους προκειμένου να μεταφερθούν οι οπαδοί στα γήπεδα.

Η διοργάνωση, που εκκινεί απόψε, χαρακτηρίζεται «εύκολος στόχος» για τρομοκρατικές επιθέσεις, επτά μόλις μήνες μετά τη 13η Νοεμβρίου 2015, όταν τζιχαντιστές σκόρπισαν τον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά σε 130 ανθρώπους στο Παρίσι.

Η παραδοχή από τον ίδιο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, περί κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης στη διοργάνωση που ολοκληρώνεται στις 10 Ιουλίου έκανε τη διαβεβαίωση που ακολούθησε, ότι το τουρνουά θα είναι ασφαλές, να μην ακουστεί καν.

Πέρα από την επιτυχία της διοργάνωσης και την ασφάλεια των πολιτών και των ομάδων, οι Γάλλοι έχουν στόχο η άρτια διοργάνωση του Euro 2016 να αποτελέσει πρόκριμα και για την υποψηφιότητα του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, άρα δεν θα αφήσουν τίποτε στην τύχη.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Τιερί Μπραγιάρ ανακοίνωσε, χθες, την απαγόρευση μετάδοσης των αγώνων του πρωταθλήματος σε ανοικτούς χώρους των μπαρ και των καφέ στη Γαλλία, διότι «οι δυνάμεις της τάξης δεν έχουν τα μέσα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια» των χώρων αυτών. Παρά ταύτα οι «fan zones», δηλαδή οι υπαίθριοι χώροι όπου φίλαθλοι χωρίς εισιτήρια θα μπορούν να παρακολουθούν τους αγώνες από γιγαντοοθόνες θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά περιφραγμένοι και υπό αυστηρό έλεγχο.

Χθες η ανακοίνωση του δήμου Μασσαλίας που απαγόρευσε την εγκατάσταση οθονών και πάγκων από μπαρ και καφετέριες στους ανοικτούς τους χώρους, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των ιδιοκτητών τους.

Σαν να μην έφταναν οι φόβοι και τα αυστηρά μέτρα, οι διοργανωτές και οι φίλαθλοι έχουν να αντιμετωπίσουν – όπως προειπώθηκε – και τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική στη Γαλλία, με αλλεπάλληλες απεργίες που έχουν επιπτώσεις τόσο στις μεταφορές όσο και στη δημόσια υγεία.

Οι πιλότοι της Air France αρχίζουν τετραήμερη απεργία που θα ακυρώσει έως και το 30% των πτήσεων της εταιρείας, που πάντως διαβεβαίωσε χθες ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες για τις πόλεις που φιλοξενούν αγώνες του πρωταθλήματος. Προβλήματα αναμένονται και από τις κινητοποιήσεις υπαλλήλων του προαστιακού σιδηροδρόμου που έχει επιφορτιστεί να μεταφέρει δεκάδες χιλιάδες φιλάθλων στο «Σταντ ντε Φρανς».

Επιπλέον, 3.000 τόνοι σκουπιδιών «κοσμούν» ήδη τους δρόμους του Παρισιού, που μοιάζει τις μέρες αυτές να έχει χάσει κάτι από τη λάμψη του ως «Πόλη του Φωτός». Η απεργία των αρμόδιων υπαλλήλων στο Παρίσι θα συνεχιστεί τουλάχιστον ώς την ερχόμενη Τρίτη.

Γαλλία – Ρουμανία στη σέντρα

Την κατάρα της πρεμιέρας, που χτυπάει τουλάχιστον στα μισά μεγάλα ποδοσφαιρικά τουρνουά τους οικοδεσπότες με εκπλήξεις στον πρώτο αγώνα, θέλει να αποφύγει η Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάμπ, η οποία παραμένει το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου με βάση τα γραφεία στοιχημάτων.

Απόψε, στο Σταντ ντε Φρανς, όπου θα γίνει και ο τελικός στις 10 Ιουλίου, οι «Μπλε» θα έχουν δύο αντιπάλους μπροστά τους: Την εθνική Ρουμανίας του πάλαι ποτέ εκλέκτορα της Ελλάδας Ανχελ Ιορντανέσκου και το άγχος τους για πρεμιέρα «με το δεξί».

Με τους Ολιβιέρ Ζιρού, Αντουάν Γκριεσμάν και Κίνγκσλι Κομάν να απειλούν τις αντίπαλες άμυνες, οι Γάλλοι στοχεύουν να δείξουν από την αρχή του τουρνουά τα δόντια τους.

Απέναντί τους θα βρουν μια Ρουμανία που σύμφωνα με τον κ. Ιορντανέσκου θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί τις αμυντικές αδυναμίες των γηπεδούχων, δεδομένων των απουσιών των τραυματιών Ραφαέλ Βαράν και Ζερεμί Ματιέ, και του τιμωρημένου για ντόπινγκ Μαμαντού Σακό.

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Λοράν Κοσιελνί και Αντίλ Ραμί έχει σπάνια παίξει μαζί αλλά απέναντί του θα βρει την ομάδα που προκρίθηκε στα τελικά έχοντας σκοράρει τα λιγότερα τέρματα, μόνο 11. Πάντως, ο κ. Ιορντανέσκου θα έχει τελικά στη διάθεσή του το επιθετικό Φλορίν Αντόνε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή