Εντός διετίας η καταβολή του 51% του τιμήματος από Lamda για Ελληνικό

Εντός διετίας η καταβολή του 51% του τιμήματος από Lamda για Ελληνικό

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των πρώτων δύο ετών από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., που θα επισημοποιήσει και την έναρξη της επένδυσης ανάπλασης της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου, θα έχει καταβληθεί το 51% του τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) που υπέγραψε εντός της εβδομάδας η Lamda Development από την πλευρά του επενδυτικού σχήματος που έχει επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παράλληλα, η εισηγμένη διευκρινίζει σε χθεσινή απάντησή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι βάσει της νέας συμφωνίας θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις, προκειμένου το 80% αυτών να υλοποιηθεί εντός περιόδου 12 ετών από 15 έτη που προβλεπόταν αρχικά.

Συνολικά, σε βάθος 25ετίας οι επενδυτές πρόκειται να επενδύσουν κεφάλαια που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. για την ανάπτυξη της έκτασης, πλέον ποσού 1,5 δισ. (από 1,2 δισ. που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση), που θα δαπανηθούν για την πραγματοποίηση όλων των απαιτούμενων έργων υποδομής για λογαριασμό του Δημοσίου. Αν συνυπολογιστεί και το τίμημα των 915 εκατ., το συνολικό ύψος της επένδυσης προσεγγίζει τα 8 δισ., όντας με διαφορά η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, με γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ανέφερε ότι η μεγάλη επένδυση στο ύψος του Ελληνικού θα αλλάξει σημαντικά τις προοπτικές στην Αττική, στον τουρισμό, στην αγορά ακινήτων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Βάζει την Αθήνα στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου και είναι ένα βήμα σημαντικό στην προσπάθεια να περάσει η χώρα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς, ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι οδηγός για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως οικονομία», καταλήγει ο κ. Σάλλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς επί συνόλου 6.200 στρεμμάτων, τα 2.600 θα αφορούν το Μητροπολιτικό Πάρκο (2.000 στρέμματα) και τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα διευρυμένο δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων μήκους 50 χιλιομέτρων, που θα συνδέεται με τα μέσα σταθερής τροχιάς. Οπως τονίζεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα των επενδυτών, «η ανάπτυξη του ακινήτου δεν αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας περίκλειστης προνομιούχου περιοχής, αλλά μιας ευρείας και προσπελάσιμης ζώνης της μητροπολιτικής περιοχής, όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν μερίδιο στην αναβάθμιση της συλλογικής ποιότητας ζωής των πολιτών της Αττικής». Παράλληλα, όπως και στην αρχική σύμβαση, οι επενδυτές δεσμεύονται να αναλάβουν το κόστος για τη συντήρηση του πάρκου, το οποίο υπολογίζεται σε 12 εκατ. ετησίως.

Αντίστοιχα, η κατασκευή του πάρκου θα προηγηθεί χρονικά, κάτι άλλωστε που είχε τονίσει η διοίκηση της Lamda Development ήδη από τον Ιούνιο του 2014, όταν είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά η επένδυση, βάσει της αρχικής συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ. Ο δε μέσος συντελεστής δόμησης περιορίζεται σε 0,5, ενώ ο συντελεστής κάλυψης είναι μικρότερος του 30%, μια πολεοδόμηση σαφώς ηπιότερη από τους όμορους δήμους.

Χαμηλό το τίμημα, λέει ο Σπίρτζης

Επανήλθε χθες στο ζήτημα του τιμήματος για το Ελληνικό ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, καθώς σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8, ανέφερε ότι το τίμημα των 915 εκατ. ευρώ είναι χαμηλό και θα έπρεπε να είναι 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι ως υπουργός συναινεί στο τίμημα των 915 εκατ. ευρώ, έστω κι αν δεν τον ικανοποιεί, ενώ με την πρότερη ιδιότητα που είχε ως πρόεδρος του ΤΕΕ, θεωρεί ότι το ποσό έπρεπε να είναι τριπλάσιο, ώστε να κατευθυνθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. «Το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά, κατά τη γνώμη μου, και όχι με αυτές τις διαδικασίες που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ. Επρεπε τα χρήματα που θα ζητούσαμε για το Ελληνικό, σύμφωνα με την εκτίμηση που είχαμε κάνει, να είναι πολλαπλάσια, για να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους, γιατί αυτά τα χρήματα δεν έρχονται στη χώρα, πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Επρεπε ο σχεδιασμός να γίνει από το κράτος και όχι από τον επενδυτή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή