Η στρατηγική του καταληψία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικές απόψεις ο μεν, άσχετη περί τα συνταγματικά καθότι των οικονομικών επιστημών η δε. Πού είναι το πρόβλημα; Ο καθένας δικαιούται να έχει προσωπικές απόψεις και να τις εκφράζει. Και στο κάτω κάτω δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε απέξω το Σύνταγμα. Τι θα κάνουν και οι συνταγματολόγοι; Κλέφτες θα γίνουν; Και μπορεί ο μεν να είναι υπουργός Παιδείας και η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, όμως πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι. Πότε θα το καταλάβετε, επιτέλους, πως για την Αριστερά ο «Ανθρωπος» είναι πάνω απ’ όλα;

Το Μαξίμου «άδειασε» τον κ. Φίλη, κατά την προσφιλή έκφραση του δημοσιογραφικού λυρισμού. Και μας διαβεβαίωσε ότι για την κυβέρνηση κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί – ξέχασαν το «ιερό», αλλά δεν έχει σημασία. Η πατρίς ευγνωμονούσα. Και βεβαίως το ίδιο Μαξίμου άδειασε την κ. Γεροβασίλη, αποφαινόμενο ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, διότι είναι αντισυνταγματικό. Το θέμα όμως παρεδόθη στην κυκλοφορία, δημοσιοποιήθηκε, κοινώς το θεματάκι απέκτησε υπόσταση.

Ο κ. Φίλης μπορεί να είναι αστοιχείωτος περί τα εκπαιδευτικά, όμως αφελής δεν είναι. Την τέχνη της προπαγάνδας την έχει εμπεδώσει. Και βέβαια δεν του πέρασε απ’ το μυαλό ότι θα απαγορεύσει τη συγκέντρωση που οργανώνεται στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα με το σύνθημα «Παραιτηθείτε». Στόχος του ήταν να «κατεβάσει γραμμή». Προβλέποντας ότι τη συγκέντρωση το πιθανότερο είναι ότι θα την ακολουθήσουν και άλλες, την αναβάθμισε σε «κίνημα» και όπλισε το λεξιλόγιό του. «Στα όρια της συνταγματικής ανοχής, διότι την υποκινούν άγνωστοι». Για όσους ζήσαμε στη δικτατορία το λεξιλόγιο είναι οικείο. Την κρίσιμη στιγμή οι «άγνωστοι» θα μεταφραστούν σε «γνωστές σκοτεινές δυνάμεις», η συνωμοσία θα αποκαλυφθεί και τα όρια της συνταγματικής ανοχής θα ξεπερασθούν.

Η κ. Γεροβασίλη αποκλείεται να μην ξέρει ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει δημοψήφισμα για την αναθεώρησή του. Ξέρει όμως πως, αν και ούτε για δημοσιονομικά ζητήματα μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, αυτό δεν απέτρεψε τον λαό να εκφραστεί υπερηφάνως πέρυσι το καλοκαίρι. Ελάτε τώρα. Είναι βέβαιον πως το θέμα έχει συζητηθεί μεταξύ τους και απλώς εκείνη ανέλαβε να το παραδώσει στην κυκλοφορία. Επέμεινε, εξάλλου, πως ακόμη κι αν δεν γίνει δημοψήφισμα, θα βρεθεί κάποιος τρόπος ώστε ο λαός να συμμετάσχει στην αναθεώρηση.

Τακτική κουτοπονηριά για να περάσει η μείωση των συντάξεων αναίμακτα; Μάλλον η στρατηγική τού καταληψία. Ο καταληψίας της σχολικής αίθουσας δεν έχει εκπονήσει εκ των προτέρων στρατηγική – ποια θα ήταν άλλωστε; Την οργανώνει ακολουθώντας βήμα το βήμα τις κινήσεις του. Πώς πήγαν οι εμπρησμοί; Θα στείλουν αστυνομία; Πόσους υπολογιστές κλέψαμε σήμερα;

Στρατηγική του καταληψία λοιπόν, ή, με άλλα λόγια, το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όσους τομείς δεν εποπτεύει η Ευρώπη, απ’ την εκπαίδευση ώς τη λειτουργία της Δημοκρατίας, η Αριστερά τηρεί την υπόσχεσή της για μετατροπή της Ελλάδας σε Λαϊκή Δημοκρατία. Εχει η κοινοβουλευτική δημοκρατία τα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει την υπονόμευσή της; Ή μήπως ήρθε η ώρα να αποπληρώσουμε το χρέος απέναντι στη δημοκρατική παιδεία που δημιούργησαν τα σαράντα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή