Ομελέτα με ντομάτα, μοτσαρέλα και παστουρμά

Ομελέτα με ντομάτα, μοτσαρέλα και παστουρμά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 8 – 10 λεπτά

Αν μας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του παστουρμά, μπορούμε πολύ εύκολα να αφαιρέσουμε το τσιμένι, ξύνοντάς το με ένα μαχαίρι. Επίσης, αν μας φαίνεται δύσκολο να αναποδογυρίσουμε την ομελέτα για να ψηθεί και από την επάνω πλευρά, κάνουμε το εξής: Πριν ξεκινήσουμε το τηγάνισμα, προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου σε δυνατή φωτιά. Μόλις ψηθεί η κάτω πλευρά της ομελέτας, μεταφέρουμε το τηγάνι στο γκριλ (τυλίγοντας το χερούλι του καλά με αλουμιχόχαρτο, αν δεν είναι κατάλληλο για φούρνο), σε ένα από τα ψηλά ράφια και ψήνουμε εκεί την επάνω πλευρά της ομελέτας για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να αφρίσει.

Υλικά (για 4 – 5 άτομα)

  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 200 γρ. μοτσαρέλα (επιλέξτε τη γνήσια βουβαλίσια, που θα βρείτε σε μικρές λευκές μπάλες, σε άρμη) ή φορμαέλα Αράχωβας ή χαλούμι
  • 8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 60 ml φρέσκο γάλα
  • 40 ml νερό
  • ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 – 5 μεγάλες φέτες παστουρμά, κομμένες κάθετα σε φαρδιές λωρίδες
  • τα φυλλαράκια από 2 κλωνάρια δυόσμο, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Βάζουμε τους κύβους ντομάτας σε ένα σουρωτήρι, για να στραγγίξουν τα περιττά υγρά τους, και τους αφήνουμε εκεί μέχρι να τους χρησιμοποιήσουμε. Κόβουμε το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε σε μικρά κυβάκια.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το νερό, και νοστιμίζουμε με πιπέρι και ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι.

Σε ένα μεγάλο (κατά προτίμηση) αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις λωρίδες του παστουρμά για 1 λεπτό, ανακατεύοντας γρήγορα, μέχρι να ζεσταθούν καλά. Χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες και ανακατεύουμε γρήγορα, μέχρι να ζεσταθούν, αλλά όχι να μαραθούν και να ψηθούν. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και αμέσως σκορπίζουμε παντού τα κομματάκια του τυριού και τον ψιλοκομμένο δυόσμο (αν τον χρησιμοποιήσουμε).

Σείουμε τακτικά το τηγάνι (δεν ανακατεύουμε) και ψήνουμε την ομελέτα για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθεί από την κάτω πλευρά. Σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι μεγαλύτερης διαμέτρου και, πιέζοντάς το σφικτά στο σκεύος, αναποδογυρίζουμε με προσοχή το τηγάνι. Αφήνουμε την ομελέτα να γλιστρήσει από το καπάκι και να πέσει στο τηγάνι, με την ωμή πλευρά προς τα κάτω, και την ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να ψηθεί και αυτή – προσέχουμε να μην την παραψήσουμε.

Τη βάζουμε σε μια πιατέλα (ή σε ένα μεγάλο ξύλο κοπής) και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Την κόβουμε σε καρεδάκια, όσο μεγάλα θέλουμε. Τα σερβίρουμε κρύα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή