Νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Ξένη Δημητρίου

Νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου η Ξένη Δημητρίου

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεργασίες έως την τελευταία στιγμή, έντονο παρασκήνιο και στάθμιση πολλών παραμέτρων προηγήθηκαν της απόφασης της κυβέρνησης να ορίσει νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό Ξένη Δημητρίου. Η επιλογή της, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε δύσκολη, καθώς εξετάστηκαν και άλλες υποψηφιότητες ανώτατων δικαστικών λειτουργών, με σοβαρότερη εκείνη της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ειρήνης Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη.

Τελικώς, όμως, προκρίθηκε η επιλογή της κ. Δημητρίου, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με κριτήρια που στηρίχθηκαν στις ικανότητές της, αλλά και στο ότι η κυβέρνηση θέλησε να συνεχίσει την πρακτική των τελευταίων ετών, σύμφωνα με την οποία για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου επιλέγεται εισαγγελικός και όχι δικαστικός λειτουργός.

Η κ. Δημητρίου, εισαγγελικώς έμπειρη, αποδεκτή από τους συναδέλφους της, έχει ταυτιστεί με την εικόνα της αυστηρής λειτουργού. Εχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις στην πολύχρονη καριέρα της και πρόσφατα, πριν από ένα έτος, ήταν η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η νέα εισαγγελέας, η οποία κατάγεται από το Αίγιο και θα μείνει στην κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας έως το 2019, πρόσφατα είχε διατάξει έρευνες μετά τις δημόσιες καταγγελίες για εκμετάλλευση ανήλικων σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών. Η ίδια φέρεται αποφασισμένη, μετά την επιλογή της, να εργαστεί σκληρά, όπως δήλωνε σε συναδέλφους της, για να τονωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη και να επιλυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα του δικαστικού συστήματος.

Η ανάληψη των καθηκόντων της θα γίνει, ως είθισται, στο τέλος του μήνα, οπότε θα αποχωρήσει λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η απερχόμενη εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η επιλογή της κ. Δημητρίου έγινε με ανακούφιση δεκτή από τους εισαγγελικούς λειτουργούς όλων των βαθμίδων της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είχαν εκφράσει μέσω της Ενώσεώς τους –με επιστολή– προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό τη βούλησή τους να οριστεί εισαγγελικός –και όχι δικαστικός– για την κορυφαία θέση της εισαγγελικής ιεραρχίας.

Η ακολουθούμενη τα τελευταία έτη πρακτική, η εκπεφρασμένη βούληση των εισαγγελέων και η προσωπικότητα της Ξένης Δημητρίου μέτρησαν στην τελική απόφαση της κυβέρνησης. Τη σχετική εισήγηση είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, ελήφθη υπόψη και το γεγονός ότι η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη, το όνομα της οποίας συζητήθηκε πολύ, ενδεχομένως να προορίζεται για τη θέση της προέδρου μετά την αποχώρηση –σε ένα χρόνο– της κ. Βασιλικής Θάνου.

Η επετηρίδα

Η κ. Δημητρίου κατείχε την πέμπτη θέση στην επετηρίδα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, με τους Γεώργιο Μπόμπολη, Γεώργιο Παντελή, Αθανάσιο Κατσιρώδη και Νικόλαο Παντελή να προηγούνται. Οι εν λόγω αντεισαγγελείς του ανωτάτου δικαστηρίου, πλην του Γεωργίου Μπόμπολη και του Γεωργίου Παντελή, κλήθηκαν ενόψει της επιλογής για την εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε ακρόαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτριος Δασούλας. Επίσης, σε ακρόαση είχαν κληθεί η αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου – Πετρουλάκη και ο αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννης Γιαννακόπουλος.

Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, καθώς σημαντικές υποθέσεις βρίσκονται υπό έρευνα, η Δικαιοσύνη είναι αντιμέτωπη με χρονίζοντα προβλήματα και επιπλέον οι ρυθμοί απόδοσής της είναι εξαιρετικά προβληματικοί, ενώ η εμπιστοσύνη των πολιτών δοκιμάζεται. Η νέα εισαγγελέας επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο διά περιφοράς, διαδικασία που προβλέπεται αλλά δεν συνηθίζεται σε χρόνο που απέχει από την ολοκλήρωση της θητείας της προκατόχου της, που είναι το τέλος Ιουνίου.

Μετά την επιλογή της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η κυβέρνηση θα κληθεί προσεχώς να επιλέξει και νέους αντιπροέδρους στον Αρειο Πάγο, καθώς αποχωρούν οι Νίκος Λεοντής, Βιολέττα Κυτέα και Γεώργιος Γεωργέλλης. Υποψήφιοι για τις θέσεις τους είναι οι αρεοπαγίτες Δημήτριος Κράνης, Δημητρούλα Υφαντή, Μαρία Γαλάνη, Ευγενία Προγάκη, Μαρία Βαρελά και άλλοι. Επίσης, από από τον Αρειο Πάγο αποχωρούν οι αρεοπαγίτες Κωνσταντίνος Φράγκος, Χρυσόστομος Ευαγγέλου, Εμμανουήλ Κλαδογένης, Μαρία Βασιλάκη και Πάνος Πετρόπουλος, ενώ από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι αντεισαγγελείς Μανώλης Ρασιδάκης και Μιλτιάδης Ανδρειωτέλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή