Ασκηση υψηλής πολιτικής εντός και εκτός συνόρων

Ασκηση υψηλής πολιτικής εντός και εκτός συνόρων

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλούσε στις πολυτελείς αίθουσες του ξενοδοχείου Taschenbergpalais της Δρέσδης με την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ του δυτικού κόσμου, που συγκεντρώθηκε στη γερμανική πόλη για την 64η Σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, στην Αθήνα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι ζυμώσεις για τα επόμενα βήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης.

Υπό μία έννοια, τα όσα ειπώθηκαν στο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σαξονίας, που κτίστηκε μεν το 1705 ως παλάτι των ντόπιων ευγενών, για να ανοικοδομηθεί εκ του μηδενός μετά την ισοπέδωση της πόλης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, θα είναι χρήσιμα για τους περαιτέρω χειρισμούς του προέδρου της Ν.Δ. Αλλωστε, μεταξύ των δυνάμει συνομιλητών του κ. Μητσοτάκη, πάντοτε κάτω από την ισχύ του κανόνα του Chatham House περί εμπιστευτικότητας, βρίσκονταν και στελέχη που έχουν λόγο στα ελληνικά πράγματα, όπως οι Β. Σόιμπλε, Κριστίν Λαγκάρντ κ.ά.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει, εντός και εκτός συνόρων, στην άποψη περί της ανάγκης κυβερνητικής αλλαγής. Κυρίως διότι κρίνει ότι το συγκεκριμένο σχήμα, εγκλωβισμένο στις ιδεοληψίες του, δεν έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να υιοθετήσει ένα νέο μείγμα πολιτικής που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση. Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνον στην ανάδειξη της εικόνας πολιτικής βαβέλ που εμφανίζει η κυβέρνηση, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα την αντιπαράθεση μεταξύ Χρ. Σπίρτζη και Στ. Πιτσιόρλα, αλλά και την αποδόμηση του αναπτυξιακού νόμου που συζητείται τις προσεχείς ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής, υποστηρίζοντας ότι ο προτεινόμενος επενδυτικός νόμος αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων, η «προίκα» του είναι μόνον 3,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, αντιστοίχως προβλέπει ισχνά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης (15.000 θέσεις), ενώ συνιστά επιστροφή στον κομματισμό και στη γραφειοκρατία.

Βέβαια, η απόφαση για το «όχι» της Ν.Δ. δεν ήταν χωρίς κλυδωνισμούς, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού του κόμματος, την Τρίτη, ο εισηγούμενος την αρνητική στάση έναντι του νόμου κ. Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα κίνημα… γυναικών, επικουρούμενων από τον γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη. Η συντονίστρια εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η αρμόδια συντονίστρια Παραγωγής Ολγα Κεφαλογιάννη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νίκη Κεραμέως και σε προηγούμενο χρόνο η αρμόδια τομεάρχης Αννα Ασημακοπούλου επέμειναν ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε, επί της αρχής τουλάχιστον, να υπερψηφίσει, ασκώντας πολιτική κριτική στην κυβέρνηση και αναδεικνύοντας τα αρκετά θολά ή αρνητικά σημεία του νέου πλαισίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να μη «θυσιάσει» την ουσία στις ανάγκες της επικοινωνίας και των τακτικισμών. Υπό την έννοια αυτή, όπου κρίνεται ότι θα πρέπει η Ν.Δ. να παράξει στήριξη, αυτό θα συμβαίνει, όπου αντιθέτως κρίνεται ότι θα πρέπει να εναντιωθεί, αυτό θα αναδεικνύεται. Αλλωστε για τον πρόεδρο της Ν.Δ. το πλέον κρίσιμο πεδίο θεσμικής συνεννόησης δεν είναι άλλο από την επικείμενη έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει προφανώς άρει τις επιφυλάξεις του για τις πραγματικές σκοπιμότητες του πρωθυπουργού, επιφυλάξεις που εντάθηκαν με τα σενάρια περί δημοψηφίσματος, ωστόσο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της «γαλάζιας» πρότασης.

Η Ν.Δ. προτείνει πενταετή θητεία της Βουλής, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής, όχι όμως και ανάδειξή του από τον λαό, ενώ θα καταθέσει σειρά πάγιων θέσεων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό, όπως η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Κυρίως, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναφέρει την πρότασή του να ψηφίσουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. τα προς αναθεώρηση άρθρα και να είναι ο ελληνικός λαός που θα επιλέξει, και με αυτό το κριτήριο, την κυβέρνηση που θα διαμορφώσει τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.

Επανίδρυση ΟΝΝΕΔ και ανανέωση ψηφοδελτίων

Παράλληλα με την εξωστρέφεια του κόμματος, μέσω συνεχών επισκέψεων αλλά και παρεμβάσεων στα θέματα της επικαιρότητας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει και τον οργανωτικό του εκσυγχρονισμό.

Πέραν του πλήθους των νομαρχιακών συνελεύσεων που ήδη δρομολογήθηκαν, δύο παράλληλες δράσεις βρίσκονται σε τελική φάση υλοποίησης. Η πρώτη αφορά την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, τη διαδικασία προς το ιδρυτικό συνέδριο της οποίας, πιθανότατα εντός Ιουλίου, παρουσίασε την προηγούμενη Κυριακή η «Κ». Η δεύτερη δράση αφορά στην ανανέωση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Κι αν κάτι δείχνει την εκτίμηση της ηγετικής ομάδας ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν, αυτό είναι ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης των δυνάμει πολιτευτών του κόμματος βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης. Θα μοιάζουν, μάλιστα, σε σημαντικό βαθμό με τις διαδικασίες αξιολόγησης που ακολουθούν οι μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως για την επιλογή των στελεχών τους, ειδικά όταν πρόκειται για στελέχη που θα αναλάβουν να «προσωποποιήσουν» το νέο μήνυμα του κόμματος προς την κοινωνία.

Πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να υπάρξει υψηλός βαθμός ανανέωσης των ψηφοδελτίων, με στελέχη που έχουν δυναμική πορεία και ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτά τα στελέχη θα προστεθούν, σε εκλογικό χρόνο, και στελέχη πρώτης γραμμή, εκτός Ν.Δ. σήμερα, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τη «γαλάζια» ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή