ISIS: Στρατιώτης του χαλιφάτου ο μακελάρης του Ορλάντο – Το προφίλ του δράστη

ISIS: Στρατιώτης του χαλιφάτου ο μακελάρης του Ορλάντο – Το προφίλ του δράστη

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τη Δευτέρα την ευθύνη για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Ορλάντο που είχε σαν αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 50 άνθρωποι. Την ανακοίνωση έκανε η οργάνωση στον ραδιοφωνικό σταθμό Albayan του ISIS.

«Ενας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου στην Αμερική κατάφερε να πραγματοποιήσει μια εισβολή σε ένα κλαμπ για ομοφυλόφιλους στο Ορλάντο της Φλόριντα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας περισσότερα από εκατό άτομα συνολικά πριν σκοτωθεί ο ίδιος», ανέφερε στο μήνυμα που μετέδωσε η οργάνωση.

Ο δράστης, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρώην σύζυγός του, Σιτόρα Γιουσούφι, ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος και με βίαιη συμπεριφορά. Μάλιστα πρόσθεσε πως ο 29χρονος Όμαρ Ματίν, ο οποίος ήταν Αμερικανός υπήκοος και γιος μεταναστών από το Αφγανιστάν, την κακοποιούσε κατά τη διάρκεια του γάμου τους και έπασχε από διπολική διαταραχή.

«Στην αρχή ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που νοιαζόταν για την οικογένεια, του άρεσε να αστειεύεται, του άρεσε να περνάει καλά, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες που ήμασταν παντρεμένοι είδα την αστάθειά του. Είδα ότι ήταν διπολικός και ότι γινόταν έξαλλος από το τίποτα. Τότε άρχισα να ανησυχώ για την ασφάλειά μου», δήλωσε. Η Σιτόρα Γιουσούφι, που είπε ότι γνώρισε τον Ματίν μέσω Διαδικτύου πριν από επτά χρόνια, δήλωσε πως η κακοποίησή της έγινε τόσο σοβαρή που η οικογένειά της αναγκάστηκε να τη «διασώσει» και περιέγραψε τη νύχτα που εγκατέλειψε όλα τα υπάρχοντά της κι έφυγε από το σπίτι. «Άρχισε να με κακοποιεί σωματικά, πολύ συχνά, και να μη μου επιτρέπει να μιλάω στην οικογένειά μου, με κρατούσε όμηρο», είπε η γυναίκα και πρόσθεσε ότι η οικογένειά της «αναγκάστηκε να με πάρει από τα χέρια του».

Ο Ομαρ Ματίν που σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 53 τη στιγμή που παρακολουθούσαν μία μουσική εκδήλωση στο κατάμεστο μπαρ «Pulse», εργαζόταν τα τελευταία εννέα χρόνια ως ειδικός φρουρός για την εταιρεία security G4S και είχε υποβληθεί σε ελέγχους δύο φορές το 2007 και το 2013, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι ανησυχητικό, ανέφερε η G4S.

Επίσης, ο δράστης του μακελειού είχε ανακριθεί επανειλημμένως από την ομοσπονδιακή αστυνομία χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια στις έρευνες ή να ασκηθούν διώξεις, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του FBI. «Το FBI έλαβε γνώση για την ύπαρξή του όταν εκείνος είχε προβεί σε κάποια σχόλια μιλώντας σε συναδέλφους του με τα οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως έχει διασυνδέσεις με τρομοκράτες» δήλωσε ο Ρόναλντ Χόπερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε και διευκρίνισε ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ τον είχε ανακρίνει δύο φορές. Επιπλέον, είχε τραβήξει την προσοχή του FBI καθώς φερόταν να έχει σχέσεις με ένα Αμερικανό βομβιστή αυτοκτονίας.

Η εταιρεία G4S ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI, συμπλήρωσε.

Πάντως σε ότι αφορά το μακελειό στο εσωτερικό του «Pulse» οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με τις αρχές ο δράστης εισέβαλε στο εσωτερικό και άνοιξε πυρ λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα και στη συνέχεια πήρε ως ομήρους στο μπάνιο δεκάδες ανθρώπους. Η τρίωρη ομηρία έληξε όταν αστυνομικοί μπήκαν στον χώρο και σκότωσαν τον ένοπλο.

Οσο για την ανάληψη ευθύνης, το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Amaq, που ελέγχει, ότι η επίθεση διαπράχθηκε από «μαχητή του». Επίσης, κατά τη διάρκεια της σφαγής ο δράστης κάλεσε τη γραμμή έκτακτης ανάγκης 911 και δήλωσε πίστη στη τζιχαντιστική οργάνωση.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης αυτού του δράστη. Και ενδεχομένως εμπνεύστηκε από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Ωστόσο, αξιωματούχοι του FBI κρατούν επιφυλακτική στάση καθώς όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο δολοφόνος, ο 29χρονος Ομάρ Ματίν, έχει οιαδήποτε άμεση σχέση ή επαφή με το ISIS.

Φόρος τιμής στα θύματα του Ορλάντο

Σβηστά παρέμειναν τα φώτα του Empire State Building της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής, για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του μακελειού στο Ορλάντο, όπως είχε συμβεί τον Νοέμβριο του 2015 για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι και τον Μάρτιο του 2016 για τα θύματα των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ η κεραία του One World Trade Center φωτίστηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέζιο ανακοίνωσε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν προληπτικά, ειδικά σε χώρους που είναι σημαντικοί για την κοινότητα των ΛΟΑΔ, όπως διευκρίνισε. Το μακελειό στο Ορλάντο δεν αποτέλεσε «απλώς μια επίθεση εναντίον ανθρώπινων όντων, αλλά μια επίθεση εναντίον των αξιών μας», τόνισε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Αναφερόμενος στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας ο ντε Μπλέζιο επέμεινε στο ότι δεν έχει καταγραφεί καμιά «αξιόπιστη απειλή εναντίον της νέας Υόρκης». «Καμιά πόλη του κόσμου δεν είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να σταματήσει την τρομοκρατία, για να σταματήσει το μίσος», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα θα έχει μια συνάντηση σήμερα Δευτέρα με τους επικεφαλής των κυριότερων αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και αρμόδιους αξιωματούχους για να ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα για το μακελειό στο Ορλάντο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας στη συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι παρόντες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον, ο διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) Τζέιμς Κόμεϊ, ο διευθυντής του Εθνικού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου (NCTC) Νίκολας Ράσμουσεν και η αμερικανίδα υφυπουργός Δικαιοσύνης Σάλι Γέιτς.

Οι αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν τον πρόεδρο για την πορεία της έρευνας σχετικά με την επίθεση στη Ορλάντο της Φλόριντας, όπου χθες ο αμερικανός υπήκοος Ομάρ Ματίν σκότωσε 50 ανθρώπους και τραυμάτισε 53. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε το μακελειό «ενέργεια τρόμου, ενέργεια μίσους». Ωστόσο, το FBI σημείωσε πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Όμαρ και ξένες εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή