«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ένα θετικό σοκ ενθάρρυνσης παραγωγικών επενδύσεων»

«Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ ένα θετικό σοκ ενθάρρυνσης παραγωγικών επενδύσεων»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχοντας ως δεδομένο ότι η χώρα μας  βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο επενδυτικό κενό, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας προσεγγίζει τα €100δις περίπου  στην εξαετία, για τον ΣΕΒ είναι αυτονόητο ότι απαιτείται μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση από όλους μας σε ότι αφορά την προσέλκυση και ενθάρρυνση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων.  Εφαρμόζοντας πρακτικές που στο παρελθόν απέτυχαν να ενθαρρύνουν παραγωγικές επενδύσεις μακροχρόνιας βιωσιμότητας, σίγουρα δεν θα έρθουμε πιο κοντά σε αυτό τον στόχο.

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο εισαγάγει βελτιώσεις στο διαχρονικά εξελισσόμενο εθνικό θεσμικό πλαίσιο επιχορηγήσεων και κινήτρων χωρίς ωστόσο να υιοθετεί μια ριζικά καινοτόμο προσέγγιση αντίστοιχη των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας αλλά και των δημοσιονομικών περιορισμών που εκ των πραγμάτων θέτει.

Το κυβερνητικό σχέδιο, στον οποίο εκ των πραγμάτων αναμένεται να απευθυνθούν ορισμένες κατηγορίες επενδυτών, ενσωματώνει θετικές αλλαγές, όπως η τάση αντικατάστασης των επιχορηγήσεων από φορολογικά κίνητρα, η απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης και ελέγχου, η διεύρυνση του ορισμού της ιδίας συμμετοχής και η συγκέντρωση και συντονισμός της δημόσιας χρηματοδότησης μέσω των ταμείων συμμετοχών.

Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Χρειαζόμαστε συνεπώς περισσότερο από ποτέ ένα θετικό σοκ ενθάρρυνσης των παραγωγικών επενδύσεων που μπορεί να προέλθει μόνο από δραστικά και οριζόντια κίνητρα που επιβραβεύουν την οικονομική απόδοση, παρόμοια με αυτά που ακολουθούν πλέον οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας προτεραιότητα σε:

1. Οριζόντια ενθάρρυνση όλων των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων σε παραγωγικές δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Αυτό επιτυγχάνεται με δραστική απομάκρυνση από τις αναποτελεσματικές άμεσες ενισχύσεις και εστίαση σε κίνητρα επιβράβευσης των πρόσθετων κερδών που με τη σειρά τους μετεξελίσσονται σε πηγή πρόσθετων φορολογικών εσόδων.

2. Αφαίρεση επενδυτικών αντικινήτρων και γραφειοκρατίας.

3. Ορθή χρήση των ελάχιστων δημόσιων πόρων ώστε κάθε μορφής ενίσχυση να επιστρέφει στα δημόσια ταμεία και να επαναχρησιμοποιείται. 

Για όλα αυτά τα ζητήματα ο ΣΕΒ έχει τοποθετηθεί με εξειδικευμένες προτάσεις και εισηγήσεις προς την κυβέρνηση στο παρελθόν και σκοπεύει να συνεχίσει να το πράττει και στο μέλλον.

*Ο κ. Άκης Σκέρτσος είναι Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή