Παράταση καθεστώτος βίζας για Τούρκους

Παράταση καθεστώτος βίζας για Τούρκους

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο το καθεστώς της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι διαπραγματεύσεις (Ε.Ε. – Τουρκίας) είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά υπάρχει προσέγγιση στις θέσεις μας», δήλωσε ο κ. Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild. Ερωτηθείς πότε θα μπορούν οι Τούρκοι υπήκοοι να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. χωρίς να χρειάζονται βίζα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε: «Oταν θα έχουν εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, χωρίς καμία εξαίρεση».

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη τον περασμένο Μάρτιο στις Βρυξέλλες, η Ε.Ε. προσέφερε στην Τουρκία ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της βίζας για τη συμβολή της στον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει 72 προϋποθέσεις. Το πλέον ακανθώδες πρόβλημα εντοπίζεται στην άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, η οποία θεωρείται από την Ε.Ε. υπερβολικά ευρεία, έτσι που να χρησιμοποιείται εναντίον κύκλων της νόμιμης αντιπολίτευσης και εθνικών μειονοτήτων.

Στο μεταξύ, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε ρεπορτάζ που ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών να έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί τους τουρκικής καταγωγής Γερμανούς βουλευτές για αυξημένους κινδύνους, σε περίπτωση μετάβασής τους στην Τουρκία. Πρόσφατα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον των 11 τουρκικής καταγωγής Γερμανών βουλευτών λόγω της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, διέψευσε ότι εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία, αν και αναγνώρισε ότι το υπουργείο θα ενημερώσει τους 11 βουλευτές για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία, χωρίς να απαγορεύει ή να αποθαρρύνει ενδεχόμενες επισκέψεις τους.

Από την πλευρά της, η Αγκυρα επεξεργάζεται μέτρα για να απαντήσει στην απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπως γνωστοποίησε χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί. «Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε απαθείς», δήλωσε ο κ. Τσανικλί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου ήρθε να υπογραμμίσει και η βράβευση της αντιπολιτευόμενης τουρκικής εφημερίδας Hurriyet με το Βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου που απονέμει η γερμανική ραδιοφωνία Deutsche Welle. Το βραβείο απονεμήθηκε στον διευθυντή της Hurriyet, Σεντάτ Εργκίν, ο οποίος διώκεται από τις τουρκικές αρχές για εξύβριση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Η βράβευση έλαβε χώρα στη Βόννη, κατά τη διάρκεια τελετής στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Μέσων Ενημέρωσης, που διοργανώνει η Deutsche Welle. Σημειώνεται ότι τα γραφεία της Hurriyet στην Κωνσταντινούπολη δέχθηκαν δύο φορές πρόσφατα επιθέσεις φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών, οι οποίοι κατηγορούν τη γνωστή εφημερίδα και τον όμιλο Ντογάν, στον οποίο ανήκει, ότι συνωμοτούν για να ανατρέψουν τον Ερντογάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή