Πίστη στο ΙΚ είχε δηλώσει ο τζιχαντιστής του Παρισιού – απειλούσε με επιθέσεις στο Euro

Πίστη στο ΙΚ είχε δηλώσει ο τζιχαντιστής του Παρισιού – απειλούσε με επιθέσεις στο Euro

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο άνδρας που σκότωσε τη Δευτέρα έναν αστυνομικό και τη σύντροφό του σε προάστιο του Παρισιού, είχε ορκιστεί πίστη πριν από τρεις εβδομάδες στον αρχηγό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και είχε στην κατοχή του έναν «κατάλογο στόχων», ανακοίνωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους αστυνομικούς, «ο δολοφόνος δήλωσε ότι είναι ένας θρησκευόμενος μουσουλμάνος, ότι τηρεί το Ραμαζάνι και διευκρίνισε ότι πριν από τρεις εβδομάδες είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη των πιστών του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι», εξήγησε ο Μολέν στους δημοσιογράφους.

Ο δράστης, ο Λαροσί Αμπάλα, γνώριζε ότι το θύμα του ήταν αστυνομικός και εξήγησε πως ανταποκρίθηκε σε μια έκκληση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους «ο οποίος ζητούσε να 'σκοτωθούν άπιστοι, στα σπίτια τους με την οικογένειά τους'«, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως στον κατάλογο των στόχων του δράστη, που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, περιλαμβάνονταν τα ονόματα ράπερ, δημοσιογράφων, αστυνομικών και άλλων δημόσιων προσώπων. Δεν έκανε γνωστά τα ονόματά τους. Πρόσθεσε πως κατασχέθηκαν επίσης «τρία τηλέφωνα, τρία μαχαίρια και ιδιαίτερα ένα ματωμένο μαχαίρι που βρισκόταν πάνω στο τραπέζι».

Ο Λαροσί Αμπάλα έστειλε στις 20:52 (τοπική ώρα, 21:52 ώρα Ελλάδας) ένα 12λεπτό βίντεο ανάληψης ευθύνης σε περίπου εκατό επαφές του, καθώς επίσης και δύο μηνύματα ανάληψης ευθύνης στο Twitter, σ' έναν λογαριασμό που είχε ανοίξει τον Ιούνιο.

Απειλές για το Euro

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό ο Αμπάλα, σε βίντεο που φέρεται να ανήρτησε στο Facebook και στη συνέχεια αποσύρθηκε, εκτόξευσε απειλές για επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Euro, δηλώνοντας πως «Θα κάνουμε το Euro ένα νεκροταφείο». Κατά πληροφορίες, το βίντεο «είδαν 98 άτομα πριν αποσυρθεί 11 ώρες μετά την ανάρτησή του».

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, μετά το έκτακτο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: «Χθες διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια». Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί πλήρως κατά της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς.

Στο πλαίσιο των ερευνών για τη διπλή δολοφονία, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, τέθηκαν υπό κράτηση δύο άτομα. Πρόκειται, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, για ανθρώπους που ανήκουν στο περιβάλλον του Λαροσί Αμπάλα, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του επίλεκτου αστυνομικού σώματος Raid στην κατοικία των θυμάτων στο Μανιανβίλ.

Πίστη στο ΙΚ είχε δηλώσει ο τζιχαντιστής του Παρισιού – απειλούσε με επιθέσεις στο Euro-1

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε: «Χθες διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια»

Ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές. Προερχόταν από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, σύμφωνα με πηγές της έρευνας. Είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Ο Λαροσί Αμπάλα κατάφερε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι στον 42χρονο αξιωματικό της αστυνομίας μπροστά στο σπίτι του και στη συνέχεια οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, όπου κατόπιν η σύντροφος του αστυνομικού βρέθηκε νεκρή.

Ο δράστης που υποστήριξε πως ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έπεσε νεκρός αργότερα από πυρά μελών της μονάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, που ανακάλυψαν τον γιο του ζευγαριού, τριών ετών, σώο.

Πίστη στο ΙΚ είχε δηλώσει ο τζιχαντιστής του Παρισιού – απειλούσε με επιθέσεις στο Euro-2

Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας. Κατά συγκλίνουσες πηγές, ο άνδρας υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση ΙΚ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της RAID. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγασε «Αλλάχου Aκμπαρ» όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ, μέσω μιας ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, στον ιστότοπό του.

«Θα χυθεί άπλετο φως» στην «ακριβή φύση» αυτής της «φρικιαστικής τραγωδίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στην επίθεση, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση στις 07:45 στο Ελιζέ για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας. Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πενήντα και πλέον τραυματίστηκαν σε ένα γκέι κλαμπ από τα πυρά ενός Αμερικανού αφγανικής καταγωγής. Τη ευθύνη και για αυτή την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ.

Πίστη στο ΙΚ είχε δηλώσει ο τζιχαντιστής του Παρισιού – απειλούσε με επιθέσεις στο Euro-3

Η επίθεση εναντίον του αξιωματικού της αστυνομίας, που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα του Λε Μιρό, έγινε περί τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Μανιανβίλ, στο Ιβλίν, δυτικά του κέντρου του Παρισιού.

Λίγη ώρα αργότερα όλοι οι περίοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ η αστυνομία απέκλεισε όλη την περιοχή, πριν φθάσει επιτόπου μια μονάδα της RAID. «Άρχισαν διαπραγματεύσεις και καταρτίστηκε ένα σχέδιο επίθεσης», αφηγήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας Πιερ-Ανρί Μπραντέ. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα και αποφασίστηκε (οι άνδρες της RAID να προχωρήσουν σε) επίθεση», πρόσθεσε.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στα μεσάνυχτα στη συνοικία.

Μετά την επέμβαση των αστυνομικών, βρέθηκε πέρα από το πτώμα του δράστη «η σορός μιας γυναίκας», ανέφερε εισαγγελέας.

Η γυναίκα, η σύντροφος του αξιωματικού που δολοφονήθηκε, ήταν διοικητικός υπάλληλος στο αστυνομικό τμήμα του Μαντ λα Ζολί, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε την «τεράστια θλίψη του» και εξήρε τον «επαγγελματισμό» των μελών της RAID. Θα μεταβεί σήμερα το πρωί στα αστυνομικά τμήματα του Μιρό και του Μαντ λα Ζολί για να «εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή