Εκκένωση καταυλισμών στο Κιλκίς

Εκκένωση καταυλισμών στο Κιλκίς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση των άτυπων καταυλισμών στο Κιλκίς πραγματοποίησε χθες η αστυνομία, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο στα ελληνικά νησιά έφθασαν 279 άτομα.

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η εκκένωση του άτυπου καταυλισμού που είχε στηθεί από πρόσφυγες και μετανάστες σε βενζινάδικο της ΕΚΟ στο Κιλκίς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, από τη 530ή χιλιομετρική θέση του ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου Κιλκίς, μεταφέρθηκαν 1.158 άτομα και συγκεκριμένα 1.100 Σύροι και 58 Ιρακινοί, οι οποίοι μετακινήθηκαν με 31 λεωφορεία σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, κυρίως στο κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά στη Ραιδεστό.

Πάντως, τουλάχιστον 600 άτομα είχαν φύγει από τον καταυλισμό πριν ξεκινήσει η εκκένωση προς άγνωστο προορισμό. Ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν 30 περίπου άτομα, «αλληλέγγυοι» κυρίως από το εξωτερικό, που προσπαθούσαν να πείσουν τους πρόσφυγες να μην ανέβουν στα πούλμαν αλλά να διεκδικήσουν να ανοίξουν τα σύνορα.

Σήμερα θα συνεχιστεί η επιχείρηση εκκένωσης των σημείων έξω από το ξενοδοχείο «Χαρά» και στο βενζινάδικο της ΒP, επίσης επί του ΠΑΘΕ όπου παραμένουν 827 και 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες αντιστοίχως.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση νέων χώρων για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σύμφωνα με το σχέδιο διαμοιρασμού τους σε όλη τη χώρα σε μικρές δομές, που έχει ανακοινώσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ηδη, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν φτάσει πολλές «προσφορές» χώρων από ιδιώτες αλλά και δήμους, καθώς λόγω της κρίσης, πολλοί πρώην βιομηχανικοί χώροι δεν αξιοποιούνται.

Το προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί μεγάλη πρόκληση και όχι μόνο για την Ευρώπη. Οπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ, περίπου 1,19 εκατ. πρόσφυγες, ανάμεσά τους πάρα πολλοί Σύροι, θα πρέπει να επανεγκατασταθούν σε τρίτη χώρα το 2017. Η ανάγκη αυτή υπάρχει γιατί από τη μία οι συγκρούσεις στη Συρία δεν φαίνεται να σταματούν και από την άλλη οι πρόσφυγες δεν έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα υποδοχής τους είτε για λόγους ασφαλείας είτε γιατί δεν υπάρχουν θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή