Ομάρ Ματίν: Βίαιη, διαταραγμένη προσωπικότητα

Ομάρ Ματίν: Βίαιη, διαταραγμένη προσωπικότητα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνήθως, έπειτα από φρικτά εγκλήματα, συγγενείς ή φίλοι του δράστη ισχυρίζονται ότι «πέφτουν απ’ τα σύννεφα». Στην περίπτωση του Ομάρ Ματίν, συνέβη το αντίθετο. Τόσο η πρώην σύζυγός του όσο κι ένας πρώην συνάδελφός του μίλησαν για μια βίαιη, ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα. Παρά τις πολλαπλές ενδείξεις ψυχικής νόσου, δεν έχει γίνει γνωστή κάποια επαφή του Ματίν με δομή ψυχικής υγείας. Αντιθέτως, ο Ματίν, ο οποίος γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Αφγανούς γονείς, πέρασε με επιτυχία τα τεστ της εταιρείας Security G4S, για λογαριασμό της οποίας εργαζόταν από το 2007, καθώς και τα τεστ της πολιτείας της Φλόριντα για την άδεια μυστικής οπλοφορίας.

Ο συνάδελφός του Ντάνιελ Γκιλρόι ανέφερε ότι είχε ενημερώσει κατ’ επανάληψη την εταιρεία πως ο Ματίν δεν ήταν καλά. «Ολη την ώρα έλεγε ότι θα σκότωνε ανθρώπους», είπε ο Γκιλρόι. «Τα πάντα τον εκνεύριζαν, τα πάντα τον έθιγαν, τα πάντα τον εξόργιζαν». «Δεν σοκαρίστηκα», είπε ο Γκιλρόι για την τραγωδία του Σαββάτου. «Το είχα δει να έρχεται, νιώθω κάποια ενοχή που δεν το κυνήγησα περισσότερο», επισήμανε ο συνάδελφος του δράστη, «εάν δεν είχα εγκαταλείψει τις προσπάθειες, ίσως 50 άνθρωποι να ήταν ακόμη ζωντανοί».

Η πρώην σύζυγός του, Σιτόρα Γιουσουφί, είπε ότι ήταν «ψυχασθενής», ότι τη χτυπούσε χωρίς λόγο και δεν της επέτρεπε να βγει από το σπίτι παρά μόνο για να πάει στη δουλειά της. Η Γιουσουφί υποστήριξε επίσης πως ο Ματίν έκανε κατάχρηση στεροειδών αναβολικών και περνούσε πολλές ώρες στο γυμναστήριο, αλλά ότι την περίοδο του γάμου τους (2009-2011) δεν είχε δώσει δείγματα ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης. Στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνο τρομοκράτη κατέληξαν και οι δύο έρευνες που διενήργησε το FBI, το 2013 και το 2014.

Το 2010 και το 2011, ο Ματίν πήγε για «ούμρα» (μικρό προσκύνημα) στη Μέκκα, ενώ τα τελευταία χρόνια προσευχόταν τρεις-τέσσερις φορές την εβδομάδα σε ισλαμικό κέντρο στη Φλόριντα. Ο τοπικός ιμάμης υποστήριξε ότι ο Ματίν «ερχόταν τελευταίος, έφευγε πρώτος και δεν μιλούσε σε κανέναν». Μαζί του ήταν μερικές φορές ο πατέρας του, Σιντίκ Ματίν.

Ο πατέρας του δράστη επιχείρησε να εξηγήσει την ομοφοβία του Ματίν λέγοντας ότι ο 29χρονος εξοργίστηκε βλέποντας ζευγάρι ανδρών να ανταλλάσσει φιλί στο Μαϊάμι, ενώ βρισκόταν μαζί με τον γιο του από δεύτερο γάμο, που είναι νηπιακής ηλικίας. Ο Σιντίκ Ματίν, ο οποίος έχει εκφραστεί δημοσίως υπέρ των Ταλιμπάν, εξήγησε με τον εξής τρόπο γιατί ο γιος του δεν έπρεπε να ανοίξει πυρ το βράδυ του Σαββάτου στο γκέι κλαμπ Pulse: «Τους ομοφυλοφίλους πρέπει να τους τιμωρεί ο Θεός, όχι οι άνθρωποι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή