Σύχναζε στο Pulse, ήταν μοναχικός, ενοχλητικός, βίαιος ο Ομάρ Ματίν

Σύχναζε στο Pulse, ήταν μοναχικός, ενοχλητικός, βίαιος ο Ομάρ Ματίν

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡΛΑΝΤΟ. Θαμώνας του gay νυχτερινού κέντρου Pulse, στο οποίο επετέθη την Κυριακή σκοτώνοντας 49 ανθρώπους, φέρεται να ήταν ο δράστης της επίθεσης Ομάρ Ματίν, ο οποίος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είχε χρησιμοποιήσει διαδικτυακή εφαρμογή ραντεβού και συνομιλιών μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Ο τακτικός θαμώνας του Pulse Κέβιν Ουέστ αποκάλυψε στην εφημερίδα Washington Post ότι είχε συνομιλίες με τον Ματίν για ένα χρόνο μέσω της εφαρμογής ραντεβού Jack’d, χωρίς ωστόσο να κανονίσουν συνάντηση. Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη τακτικοί θαμώνες του Pulse είπαν χθες στην τοπική εφημερίδα του Ορλάντο Sentinel ότι είχαν δει τον Ματίν στο νυχτερινό κέντρο πριν από την επίθεση της Κυριακής.

«Κάποιες φορές καθόταν σε μια γωνία και έπινε μόνος του, ενώ άλλες φορές μεθούσε και γινόταν ενοχλητικός και βίαιος», είπε ο Τάι Σμιθ, ο οποίος ανέφερε ότι είχε δει τον Ματίν τουλάχιστον δώδεκα φορές στο Pulse.

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκάλεσε η καθυστέρηση των αστυνομικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν το περιστατικό, οδηγώντας τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Τζον Μίνα να δώσει εξηγήσεις.

«Αναγκασθήκαμε να υποχωρήσουμε σε πρώτη φάση, καθώς ο ύποπτος είχε οχυρωθεί στην τουαλέτα με ομήρους λέγοντας ότι φορά γιλέκο με εκρηκτικά. Ειδικός διαπραγματευτής έφθασε στον χώρο και άρχισε συνομιλία με τον ύποπτο, που ακουγόταν ήρεμος. Δεν ζήτησε τίποτα και δεν προέβη σε αιτήματα. Αποφασίσαμε να εισβάλουμε όταν θεωρήσαμε ότι οι ζωές των ομήρων βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε ο κ. Μίνα.

Η πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διανοίξει τρύπα με εκρηκτικά στον τοίχο της τουαλέτας απέτυχε, υποχρεώνοντας τους αστυνομικούς να επιστρατεύσουν τεθωρακισμένο όχημα, με το οποίο εμβόλισαν τον τοίχο γκρεμίζοντάς τον. Η κατάρρευση του τοίχου επέτρεψε σε τουλάχιστον σαράντα από τους ομήρους του Ματίν να διαφύγουν, ενώ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία ο δράστης σκοτώθηκε.

Οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ και της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε η σφαγή στο Ορλάντο. Ο κ. Τραμπ είπε τη Δευτέρα ότι τα σχέδια της κ. Κλίντον για περιορισμό του δικαιώματος των Αμερικανών να κατέχουν αυτόματα πολεμικά όπλα αποτελούν «προσπάθεια αφοπλισμού νομοταγών πολιτών, απόπειρα κατάργησης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην οπλοφορία και ουσιαστική άδεια κατοχής όπλων για τους “κακούς” και τους τρομοκράτες».

Το αποτρόπαιο περιστατικό στο Ορλάντο και η αντιπαράθεση γύρω από το δικαίωμα στην οπλοφορία μπορεί, όμως, να αποδειχθούν ωφέλιμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί ειδικοί των δημοσκοπήσεων, καθώς το μήνυμα υπέρ της οπλοκατοχής συγκινεί πρωτίστως τους λευκούς, λιγότερο μορφωμένους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, οι οποίοι μπορεί τώρα να απομακρυνθούν από τη Χίλαρι Κλίντον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή