Για απάτη κατηγορεί την Goldman η Λιβύη

Για απάτη κατηγορεί την Goldman η Λιβύη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεθοδευμένη και συστηματική εξαπάτησή του από την Goldman Sachs με σκοπό τον εις βάρος του πλουτισμό της καταγγέλλει το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Λιβύης (LIA), που διεκδικεί από τον επενδυτικό τραπεζικό κολοσσό αποζημίωση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.

Στο ποσό αυτό ανέρχεται η ζημία που του προκάλεσε η Goldman, καθώς έπεισε τα στελέχη του να αγοράσουν επισφαλή επενδυτικά παράγωγα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2008. Από τις συναλλαγές αυτές η ίδια η Goldman άντλησε ιλιγγιώδη κέρδη, που σύμφωνα με το Bloomberg φτάνουν στα 367,7 εκατ. δολάρια.

Στο βρετανικό δικαστήριο στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση, το LIA παρουσίασε εσωτερικά έγγραφα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Goldman που φέρουν τους υπαλλήλους της να σχολιάζουν με κυνισμό την άγνοια και την απειρία των υπαλλήλων του. Σε ένα από αυτά, υπάλληλος της Goldman χαρακτηρίζει «εντελώς αδαή» τα στελέχη του LIA, ενώ σε ένα άλλο, διευθυντικό στέλεχος του τραπεζικού κολοσσού συγχαίρει συνάδελφό του επειδή «προώθησε δομημένα τιτλοποιημένα δάνεια σε κάποιον που ζει στο μέσον της ερήμου με τις καμήλες του».

Οπως τόνισε στο δικαστήριο ο Ρότζερ Μέιζφιλντ, εκ των νομικών συμβούλων του LIA, η απειρία των στελεχών του ήταν δεδομένη, καθώς ιδρύθηκε μόλις το 2006 από τον γιο του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, με κεφάλαια ύψους 60 δισ. δολαρίων και σκοπό την αξιοποίηση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας. Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους που μετήλθε η Goldman, ο Μέιζφιλντ παρουσίασε στο δικαστήριο στοιχεία που καταδεικνύουν ότι αυτές δεν περιορίστηκαν στα συνήθη ακριβά γεύματα μεταξύ στελεχών αλλά επεκτάθηκαν σε πολυτελείς διακοπές στο Μαρόκο και στο Ντουμπάι, σε πανάκριβα ξενοδοχεία και εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Λονδίνο.

Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ένα από τα στελέχη της Goldman έμεινε κατόπιν σύστασης των προϊσταμένων του μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τρίπολη, όπου καλλιέργησε τις σχέσεις του με τους υπαλλήλους του LIA. Ετσι έφτασε στο σημείο να κανονίσει ραντεβού με ιερόδουλες για ένα υπάλληλο του LIA και τον εαυτό του. Σημειωτέον ότι το LIA, που αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης ανάμεσα στις διάφορες φυλές και ομάδες στη Λιβύη, έχει για παρόμοιο λόγο υποβάλλει μήνυση και κατά της Societe Generale.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή