Στροφή υπέρ του Brexit δείχνουν οι έρευνες

Στροφή υπέρ του Brexit δείχνουν οι έρευνες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα επτά ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η εκστρατεία υπέρ του Brexit, μόλις οκτώ ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα καθορίσει την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και αντικατοπτρίζει τη μεγάλη στροφή της βρετανικής κοινής γνώμης προς την προοπτική εξόδου. Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων, το 47% των συμμετεχόντων της έρευνας, που διεξήχθη διαδικτυακά σε δείγμα 2.497 ατόμων, υποστηρίζει την έξοδο από την Ενωση των 28, ενώ μόλις το 40% τάσσεται υπέρ της παραμονής. Μεγάλο και καθόλου αμελητέο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων σε συνδυασμό με εκείνο όσων υποστηρίζουν ότι δεν θα προσέλθουν στην κάλπη, το οποίο αγγίζει το 13% συνολικά και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου. Η ψαλίδα ανάμεσα στο στρατόπεδο της παραμονής και στο στρατόπεδο της εξόδου έχει μεγαλώσει σημαντικά από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το TNS έδινε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα 2%.

Καθώς οι ισορροπίες αλλάζουν και το κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται, τα βρετανικά πολιτικά κόμματα επιχειρούν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμα. Αν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προωθεί ανοικτά την παραμονή της χώρας στην Ενωση, οι Συντηρητικοί βρίσκονται και οι ίδιοι διχασμένοι μπροστά στο επίμαχο ερώτημα, με αποτέλεσμα οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν να έχουν πάρει τη σκυτάλη στον αγώνα για την αποφυγή ενός Brexit.

Πλαισιωμένος από σημαντικά στελέχη του κόμματός του, ο Κόρμπιν τόνισε σε ομιλία του την Τρίτη ότι η παραμονή στην Ε.Ε. θα προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αρκετοί ψηφοφόροι των Εργατικών αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά μία ψήφο κατά του Brexit, αφού αυτή έχει συνδεθεί κυρίως με την εκστρατεία των αντίπαλων Συντηρητικών. «Είναι το εργατικό κίνημα που θα ψηφίσει για την παραμονή στην Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Κόρμπιν από τα κεντρικά γραφεία του Κογκρέσου Εργατικών Συνδικάτων, στο οποίο συμμετέχουν 51 συνδικάτα που εκπροσωπούν έξι εκατομμύρια εργαζομένους. Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος έχει δεχθεί κριτική για τη «χλιαρή» στάση του απέναντι στην παραμονή της Βρετανίας στην Eνωση. Ο ίδιος έχει σχολιάσει ότι αν και υποστηρίζει την ψήφο κατά ενός Brexit, δεν θεωρεί ότι η χώρα θα είναι «πιο ισχυρή, πιο ασφαλής και καλύτερη» ως κράτος-μέλος. Από την ομιλία του δεν έλειψαν τα δηκτικά σχόλια για την πολιτική που ακολουθεί η συντηρητική κυβέρνηση του Κάμερον, ιδιαίτερα στο ζήτημα του συστήματος δημόσιας υγείας.

Την ίδια στιγμή, στο αντίπαλο στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης προσχώρησε με δημοσίευση ενός άρθρου-τοποθέτησης η εφημερίδα The Sun, η οποία ανήκει στον μεγιστάνα των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ. «Η Sun προτρέπει όλους να ψηφίσουν για την αποχώρηση», έγραφε το κείμενο. «Πρέπει να απελευθερωθούμε από τη δικτατορία των Βρυξελλών», συνέχιζε. Η Sun έχει κυκλοφορία 1,7 εκατ. φύλλων, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού της κοινού τάσσεται ήδη υπέρ του Brexit.

Η προετοιμασία για τη μεγάλη ημέρα του δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στους ίδιους τους εργαζομένους και ιδιαίτερα σε όσους είναι πολίτες άλλων κρατών της Ε.Ε. Οι πολίτες κρατών-μελών της Ενωσης, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μπορούν να εργάζονται ελεύθερα στις υπόλοιπες 27 χώρες, σε αντίθεση με τους πολίτες άλλων κρατών που χρειάζεται να κατέχουν βίζα εργασίας και βρίσκονται υπό το καθεστώς των διεθνών κανονισμών μετανάστευσης. Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε., τότε οι περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι από άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστεί να υποβληθούν στη διαδικασία που προβλέπουν οι κανονισμοί αυτοί, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην πληρούν τις προϋποθέσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή