Βαριές κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο το #Παραιτηθείτε

Βαριές κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ με φόντο το #Παραιτηθείτε

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμοιβαίες καταγγελίες για αντιδημοκρατική συμπεριφορά συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει και των αυριανών συγκεντρώσεων του κινήματος #Παραιτηθείτε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Ν.Δ, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο δηλαδή δια του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, απέστειλε το πρωί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ν. Βούτση κάνοντας λόγο για κυβερνητικές πρακτικές που αντιβαίνουν τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, μάλλον αντιπαρήλθε την ουσία των γαλάζιων αναφορών, πλην όμως κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι απεργάζεται σχέδιο πρόκλησης πολιτικής έντασης προκειμένου να ανακόψει μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.

Το κλίμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων μοιάζει, στην καλύτερη περίπτωση, βαρύ αν όχι δηλητηριασμένο, σε μία συγκυρία που κάθε άλλο παρά γραμμικές προοιωνίζονται οι εξελίξεις.

Η Ν.Δ. επισημαίνει ότι σε 17 μήνες διακυβέρνησης έχουν εκδοθεί 34 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (έναντι 33 στα 2,5 χρόνια της προηγούμενης κυβέρνησης), έχουν κατατεθεί 110 εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες (από τις οποίες έγιναν δεκτές το 98%) και 120 εκπρόθεσμες βουλευτικές, έχουν υπάρξει 180 περιπτώσεις «νομοτεχνικών βελτιώσεων» κάποιες εκ των οποίων άλλαζαν ουσιαστικά τις νομικές προβλέψεις ενώ μνημειώδης είναι η περιφρόνηση της Βουλής ως προς την απάντηση των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων. Από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 924 επίκαιρες ερωτήσεις και έχουν απαντηθεί 450 ενώ από τις απευθυνόμενες προς τον Πρωθυπουργό 46 επίκαιρες έχουν απαντηθεί μόλις οι 3.

Παράλληλα με την επιστολή του κ. Μητσοτάκη, ο εκπρόσωπος τύπου Γ. Κουμουτσάκος και ο Γραμματέας της Κοιν. Ομάδας Κ. Τσιάρας εξαπέλυαν, από τη Βουλή, σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για απροκάλυπτη απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών, καταλήγοντας ότι «όπου δεν λειτουργούν οι θεσμοί ή όπου λειτουργούν κατά το δοκούν, η Δημοκρατία βρίσκεται σε ομηρία».

Το γάντι της αντιπολίτευσης σήκωσαν άμεσα συνεργάτες του Πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι το σχέδιο της Ν.Δ. είναι η πρόκληση «κοινωνικής έντασης από τα πανέρια». Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: «οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι ανάλογα σχέδια «είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου», χωρίς πάντως να διευκρινίζουν σε ποιές περιπτώσεις αναφέρονται. (Η Ν.Δ., πάντως, έσπευσε να σχολιάσει αν η αναφορά της κυβέρνησης σε άλλες αριστερές κυβερνήσεις φωτογραφίζει τη… Βενεζουέλα).

Σύμφωνα με το Μαξίμου, «μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων "παραιτηθείτε", η Ν.Δ. σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα "αντιδημοκρατικής εκτροπής" και "οικονομικής δυσπραγίας", (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010 – 2014)ώστε να το συνδέσει με το αυριανό αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα». «Όσο και αν μάτωσε η ΝΔ για το αντίθετο, η αξιολόγηση έκλεισε, η κυβέρνηση δε αντιμετώπισε κατάσταση πολιτικής κρίσης και το αίτημα για εκλογές εκφυλίστηκε σε πολιτικό ανέκδοτο. Το μόνο που της απομένει, πλέον, είναι η "φυγή προς τα εμπρός δια της κοινωνικής εντάσεως". Είναι ο μόνος τρόπος να ανακοπεί, στην αρχή της, μια περίοδος πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης, που η ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι θα οδηγήσει στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίησή της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή