Διχογνωμία για έγκλημα μίσους ή τρομοκρατία

Διχογνωμία για έγκλημα μίσους ή τρομοκρατία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπανίως η αμερικανική κοινή γνώμη παρουσιάζει τέτοια πολυμορφία στις αντιδράσεις της απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία, όπως απέναντι στο μακελειό του Ορλάντο. Η ένοπλη βία και οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνήθως τοποθετούν τους περισσότερους ανθρώπους στο ίδιο στρατόπεδο, ενώνοντάς τους υπό τη σκιά του πένθους. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, καθώς οι εύκολες κατηγοριοποιήσεις και τα γρήγορα συμπεράσματα αντικαταστάθηκαν από τη διχογνωμία και τη διάσταση απόψεων, δημιουργώντας ένα κλίμα έντονου διαλόγου και προβληματισμού.

Η κύρια διαφωνία έγκειται στο αν η επίθεση στο γκέι κλαμπ «Pulse» πρέπει να χαρακτηριστεί τρομοκρατικό χτύπημα ή έγκλημα μίσους. Σύμφωνα με τη δικηγόρο Κόρι Γιάκουλιτς, το χτύπημα ήταν ξεκάθαρα ένα έγκλημα κατά των ομοφυλοφίλων, καθώς, όπως αναφέρει η ίδια, «δεν χτυπάς ένα γκέι κλαμπ, αν θες να πλήξεις την αμερικανική κυβέρνηση». Ομοίως, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος δημοσιογράφος στη Βρετανία, εισέβαλε στον τηλεοπτικό σταθμό Sky TV για να εκφράσει την οργή του για την προσέγγιση του συμβάντος στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού, ως μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας όλων των ανθρώπων και όχι εναντίον της ΛΟΑΤ κοινότητας. Αλλοι ομοφυλόφιλοι, ενώ αναγνώρισαν τον τρομοκρατικό χαρακτήρα της επίθεσης, δήλωσαν ενοχλημένοι από τη στάση Ρεπουμπλικανών αξιωματούχων να αρνηθούν ότι το μακελειό είχε και χαρακτηριστικά εγκλήματος μίσους. Στον αντίποδα, η Ντέιρντρε ΜακΚλόσκι, διεμφυλική γυναίκα και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι στο Σικάγο, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται το περιστατικό καθαρά ως τρομοκρατία, τονίζοντας ότι θίγεται ως πολίτης μιας δημοκρατικής χώρας και όχι ως ένα άτομο με ιδιαίτερο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τέλος, δεν έλειψαν και τα φαινόμενα ισλαμοφοβίας από τον δημόσιο διάλογο, καθώς ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, άδραξε την ευκαιρία για να επαναφέρει τις διακηρύξεις του περί απαγόρευσης της εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ. Αρκετοί οπαδοί του τον επαίνεσαν επειδή εστίασε στον κίνδυνο εισόδου εξτρεμιστών ισλαμιστών στη χώρα, αντί να προβεί σε γενικά σχόλια για την τρομοκρατία και την οπλοκατοχή, στο ζήτημα της οποίας εστίασε η πιθανή αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον. «Ολα αυτά αποτελούν σύγκρουση μεταξύ πολιτισμών», δήλωσε ο Λέοναρντ Φάουτσερ, οπαδός του Τραμπ από το Χιούστον, αναφερόμενος στο Ισλάμ και τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή