Χωρίς «νικητές» και άνευρο το ισπανικό ντιμπέιτ

Χωρίς «νικητές» και άνευρο το ισπανικό ντιμπέιτ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Χωρίς απάντηση έμεινε το κεντρικό ερώτημα της ισπανικής πολιτικής σκηνής μετά το προχθεσινό ντιμπέιτ των τεσσάρων πολιτικών αρχηγών. Σε μια άνευρη συζήτηση με αυστηρούς κανόνες και χωρίς νικητές, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες αρνήθηκε να αποκαλύψει αν το κόμμα του θα στηρίξει μια νέα κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος ή αν θα συμμαχήσει με το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου, οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι το Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο, ενώ το Podemos αντικαθιστά τους Σοσιαλιστές στη δεύτερη θέση. Η ισορροπία αυτή οδήγησε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να κάνει επίθεση φιλίας στον Πέδρο Σάντσες, η οποία αντιμετωπίστηκε με αμήχανο χαμόγελο από τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών. Ο Σάντσες μαζί με τον Αλμπέρ Ριβέρα των Ciudadanos στράφηκαν εναντίον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ραχόι απαριθμώντας κάποια από τα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν πλήξει την εικόνα του κόμματός του. Η διστακτική απάντηση του Ραχόι θεωρήθηκε το χειρότερο σημείο μιας εμφάνισης που συνολικά απέσπασε θετικά σχόλια. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος υποστήριξε ότι η ισπανική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι εξαγγελίες του Ιγκλέσιας για τέλος στη λιτότητα και παραγωγική ανασυγκρότηση με κοινωνική ευαισθησία είναι «τα ίδια που έλεγε και ο Τσίπρας».

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Βενεζουέλα χρησιμοποιήθηκαν κατ’ επανάληψη στη συζήτηση ως επιχειρήματα κατά του Podemos. Ο Ιγκλέσιας, που εμφανίστηκε με λευκό πουκάμισο χωρίς σακάκι και γραβάτα, απάντησε ότι, «όταν κάποιες πολιτικές δεν λειτουργούν, είναι λογικό να πρέπει να αλλάξουν. Το 45% των οικογενειών της χώρας δεν μπορεί να φύγει διακοπές ούτε μία εβδομάδα», είπε ο Ιγκλέσιας. «Οταν ήρθα στην εξουσία, η Ισπανία ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης. Τώρα δεν είναι», απάντησε ο Ραχόι. «Οι Ισπανοί ξέρουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, δεν πάνε καλά, αλλά καλύτερα». Η ανεργία στην Ισπανία βρίσκεται στο 21%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα.

Η τηλεμαχία της Δευτέρας ήταν η πρώτη στην ιστορία της ισπανικής δημοκρατίας στην οποία μετείχαν τέσσερις και όχι δύο πολιτικοί αρχηγοί, απηχώντας τη μετάβαση της Ισπανίας από δικομματικό σε τετρακομματικό μοντέλο, με καταλύτη την οικονομική πίεση των τελευταίων ετών. Τέταρτο κόμμα στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά και στις δημοσκοπήσεις ενόψει της 26ης Ιουνίου είναι οι κεντρώοι Ciudadanos (Πολίτες) του Αλμπέρ Ριβέρα.

«Το αντίγραφο»

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αγνόησε επιδεικτικά τον Ριβέρα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας και υποστήριξε ότι η τάση επιστροφής ψηφοφόρων στο Λαϊκό Κόμμα δείχνει ότι «ο κόσμος προτιμάει το πρωτότυπο από το αντίγραφο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή