Ανάκαμψη: Η Μεγάλη Ανηφόρα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη διαφαινόμενη  θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της χώρας και την ώθηση που ο συνδυασμός τους μπορεί να δώσει στην οικονομία (ρευστότητα, επενδύσεις και κατανάλωση) αρχίζει πλέον να διακρίνεται η αρχή της μεγάλης ανηφόρας για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Για να ανέβουμε σταθερά αυτή την ανηφόρα, χωρίς τα σκαμπανεβάσματα των περασμένων 6 ετών, που «αδίκησαν» και «σπατάλησαν» ένα μεγάλο τμήμα των θυσιών και των προσπαθειών, χρειάζεται συνέπεια, συνέχεια και αταλάντευτη αποφασιστικότητα στη διακυβέρνηση. Χρειάζεται το κράτος να λειτουργεί, οι νόμοι να εφαρμόζονται και να ισχύουν το ίδιο για όλους, και επιβάλλεται να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα να δημιουργήσει ξανά τον πλούτο και τις θέσεις εργασίας που τόσο χρειάζεται η σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Ο δρόμος για την ανάκαμψη έχει αρχίσει να σκιαγραφείται, αχνά ακόμα, αλλά είναι σαφές πως αν υπάρχει η θέληση μπορούμε να χτίσουμε τις προϋποθέσεις. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή είναι αρχικά μια θετική εξέλιξη που έρχεται μετά από πολύ προσπάθεια και κόπο από την πλευρά της Ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας. Παρά την διετή αναμονή, αν η νομοθέτηση συνοδευτεί με ουσιαστική εφαρμογή, ο νέος νόμος μπορεί να αποτελέσει ένα από τα απαραίτητα εργαλεία για την τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας που έχει επωμισθεί τεράστιο βάρος της προσαρμογής και συνεχίζει να πλήττεται δυσανάλογα. 

Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ένα νόμο, όσα άρθρα και προβλέψεις αν αυτός έχει, ή καταργεί. Οφείλει να διαμορφωθεί, συνολικά, ένα ευνοϊκότερο κλίμα που να προωθεί την ανάπτυξη. Χρειάζονται δηλαδή συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες: η γραφειοκρατία  να μειωθεί, η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης να επιταχυνθεί, το φορολογικό πλαίσιο να ρυθμιστεί με τρόπο σταθερό και φιλικό προς την επιχειρηματικότητα σε όλο της το φάσμα, και συνολικά σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να διασφαλίσει την αναγκαία, πολύ-επίπεδη, σταθερότητα.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ενισχύσει τις επενδύσεις με στοχευμένες φοροαπαλλαγές στον επαν-επενδυόμενο πλούτο – κεντρική θέση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Η σημαντική διαφορά και στρατηγικό όφελος είναι πως με τις στοχευμένες φοροαπαλλαγές και την σταθερή και προνομιακή φορολόγηση του επιπλέον παραγόμενου εισοδήματος, δηλαδή της ανάπτυξης, δίδεται το κίνητρο για νέες επενδύσεις χωρίς επιπρόσθετη δημοσιονομική επιβάρυνση. Παράλληλα στην ΕΕΝΕ υποστηρίζουμε διαχρονικά την ιδέα των ενισχύσεων μέσω κινήτρων και όχι άμεσων επιδοτήσεων καθώς έχει αποδειχτεί πως στην Ελλάδα οι τελευταίες επιφέρουν μικρότερα αποτελέσματα.

Ο συγκεκριμένος νόμος δεν προβλέπει όμως ενισχύσεις στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα – όπως ο Ιατρικός τουρισμός. Ούτε ευνοεί ή μεριμνά για τις μεγάλες επενδύσεις, εκείνες που μπορούν να φέρουν άμεσα μεγάλα κεφάλαια στην οικονομία μας, να δημιουργήσουν τάχιστα πολλές θέσεις εργασίας και νέα φορολογητέα ύλη, δίνοντας αποφασιστική αναπτυξιακή ώθηση. Οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο για την ευρύτερη οικονομία, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες επωφελούνται καθοριστικά από την ανάπτυξη της περιοχής, και συγκεκριμένα από τις νέες ανάγκες και τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που αυτές δημιουργούν.

Παρά τα θετικά στοιχεία του νόμου, ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν λαμβάνεται υπόψη πως όλες οι άλλες όψεις των νόμων και των πολιτικών παραμένουν στην ίδια ουσιαστικά κατάσταση ώστε αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στάσιμες. Αντίθετα, ο θεμελιώδης στόχος πρέπει να είναι να δώσουμε αποφασιστική και μακρόπνοη ώθηση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να μεγαλώσουν. Έτσι έγινε άλλωστε και με τις μεγάλες επιχειρήσεις, απλώς αυτές κάποια στιγμή κατάφεραν να ανεβούν κλίμακα («scaled up»).

Κοιτώντας μάλιστα τον παγκόσμιο ανταγωνισμό και μελετώντας την εμπειρία των τελευταίων ετών, μόνον οι υγιείς, εξωστρεφείς, παραγωγικές και δυναμικές μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατάφεραν να απορροφήσουν και να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της κρίσης, αναπροσαρμόζοντας την στρατηγική τους και μάλιστα επενδύοντας. Παράλληλα, μέσα από την μετάβαση ενός αριθμού  μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κατηγορία των «μεγάλων», θα καταπολεμηθεί  η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή – περιορίζοντας την παραοικονομία και συνολικά αναβαθμίζοντας την κοινωνική και οικονομική τους συμβολή και ρόλο. Η εθνική ανταγωνιστικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία έχουν μόνο να κερδίσουν μέσα από μια διεύρυνση των στρατηγικών στοχεύσεων του νόμου.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες καλωσορίζουμε το νέο αναπτυξιακό νόμο, είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε ώστε να διευρυνθεί και να βαθύνει και δηλώνουμε παρόντες στον μεγάλο ανηφορικό αγώνα που καλούμαστε όλοι μαζί να δώσουμε ώστε η χώρα να γυρίσει αποφασιστικά σελίδα.

 

*Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή