Αγκιτ-Προπ και «Παραιτηθείτε»

Αγκιτ-Προπ και «Παραιτηθείτε»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφημιστική καμπάνια για τη σημερινή συγκέντρωση υπό το σύνθημα «Παραιτηθείτε» μας επέτρεψε να μάθουμε ότι υπάρχει κάποιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας. Για να δικαιολογήσει τον μισθό του, έκανε κι αυτός μια εξαιρετικά καλόγουστη και πολιτικά καίρια δήλωση περί καλσόν και «ανεγκέφαλων συγγραφέων». Η «Αγκιτ-Προπ» ζει, αυτή μας οδηγεί. Μόνον ο καπιταλιστής με το πούρο λείπει από την εικόνα.

Προς τι η τόση πρεμούρα των κυβερνητικών να δυσφημίσουν το «Παραιτηθείτε»; Η προφανής απάντηση είναι η ανασφάλεια. Το Κοινοβούλιο τους ενδιαφέρει μόνον στον βαθμό που τους εξασφαλίζει την παραμονή τους στην εξουσία. Αυτό που τους ενδιαφέρει, αυτό που πάντα τους ενδιέφερε, είναι η «πλατεία» – κατ’ ευφημισμόν, «λαός» ή «κοινωνία». Εκεί έφτιαξαν τη ρητορική τους, εκεί οργάνωσαν τις συμμαχίες τους.

Το μονοπώλιο της πλατείας είναι το μόνο πολιτικό τους πρόγραμμα. Στην αρχή ο κ. Φίλης μίλησε για «ανώνυμους» υποκινητές, οι οποίοι κινούνται στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Επιτέλους παραδέχθηκε, έστω χωρίς να το καταλάβει, πως οι «Αγανακτισμένοι» έγιναν αποδεκτοί επειδή τους υποκινούσαν πολιτικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή. Μετά μάλλον κατάλαβαν πως κάτι δεν πάει με τον συλλογισμό και τα έριξαν στη Ν.Δ.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τίποτε, ούτε για την οικονομία, ούτε για την παιδεία, ούτε για το προσφυγικό. Δεν έχει σχέδιο ούτε για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων. Και αυτό, όπως και τα υπόλοιπα, το διαμορφώνουν «αντανακλαστικά», μέρα με την ημέρα. Ετσι η ανασφάλεια μεταλλάχθηκε σε σχέδιο «κατσαρόλα» και «γραβάτα». Και αποφάσισαν να εργασθούν για την επιτυχία της διαμαρτυρίας, προκαλώντας ακόμη και όσους αναρωτιούνταν για τη σκοπιμότητα της συγκέντρωσης.

Αν αποτύχει η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, τότε θα είναι σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Θα ακολουθήσουν οι γνωστοί χλευασμοί, ενδεχομένως δε τη συνέχεια να αναλάβουν οι κατά τόπους ΔΟΥ όσων συμμετείχαν. Εξάλλου, η Αριστερά ξέρει ότι ακόμη και η μαζικότητα της αγανάκτησης απαιτεί τη σχετική τεχνογνωσία την οποία δεν διαθέτουν «οι άλλοι». Η Αριστερά δεν διαθέτει και τίποτ’ άλλο εδώ που τα λέμε.

Αν όμως επιτύχει, τότε η κυβέρνηση θα έχει ανακαλύψει έναν καινούργιο εχθρό. Τώρα που ξεχάστηκε και η «τρόικα εσωτερικού», και η «πέμπτη φάλαγγα», το «Κίνημα Παραιτηθείτε» –δεν το αναβάθμισε τυχαία εξαρχής σε κίνημα ο κ. Φίλης– είναι ένα πρώτης τάξεως σκιάχτρο για τη ρητορική της Αριστεράς. «Τόσον καιρό σας μιλούσαμε για προνομιούχους και συμφέροντα. Να ’τοι, λοιπόν!» Ως γνωστόν, η δημιουργία εχθρών είναι απαραίτητη στην ολοκληρωτική νοοτροπία, όπως το αίμα στον βρικόλακα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εύχομαι να αποτύχει η σημερινή συγκέντρωση. Το αντίθετο μάλιστα. Απλώς εύχομαι και ελπίζω οι διοργανωτές της να έχουν υπόψη τους και τη συνέχεια, την επόμενη ημέρα.

Αγκιτ-Προπ: το κίνημα προπαγάνδας που οργάνωσαν οι μπολσεβίκοι στα πρώτα χρόνια του καθεστώτος τους, το οποίο αναβαθμίστηκε καλλιτεχνικά στην ανοησία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή