Νέες εκδόσεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ

Η ζωή εν τάφω

Φιλολογική Επιμέλεια: Νίκη Λυκούργου

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Λογοτεχνία εν τω γίγνεσθαι. Ξεκινώντας το σχεδίασμα της «Ζωής εν τάφω» στα χαρακώματα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Στράτης Μυριβήλης δημιούργησε ένα βαθιά αντιμιλιταριστικό έργο που τον καθιέρωσε στο ελληνικό λογοτεχνικό στερέωμα. Και παράλληλα υπερέβη τα σύνορα της χώρας με πολυάριθμες μεταφράσεις. Ο σημερινός τόμος με ευρετήριο προσώπων και συγκριτικό πίνακα χειρογράφων περιλαμβάνει τις δύο από τις συνολικά επτά εκδόσεις του βιβλίου που είδαν το φως έως το 1955 –την α’ έκδοση του 1924 και τη β’ έκδοση του 1930– οι οποίες σύμφωνα με τη φιλολογική επιμελήτρια, Νίκη Λυκούργου, εμφανίζουν τις μεγαλύτερες αναμεταξύ τους αποκλίσεις.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΠΟΙΗΣΗ

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΜΠΙΣΟΠ

Ποιήματα

μτφρ.: Γιώργος Παναγιωτίδης

εκδ.  (.poema..)

Ο ποιητής και βραβευμένος πεζογράφος Γιώργος Παναγιωτίδης μεταφράζει την ολιγογράφο, εμβληματική ιέρεια του αμερικανικού μοντερνισμού, Ελίζαμπεθ Μπίσοπ (1911-1979). Και κατορθώνει να μεταδώσει τον αργό, στοχαστικό ρυθμό μιας ποίησης που ξεκινά ως ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου της κοινής μας εμπειρίας για να οδεύσει αδιόρατα αλλά και απροσδόκητα προς την ανάταση, την πνευματική έξαρση και την υπέρβαση, προς μια μυσταγωγική εκφορά του διαχρονικού, του καθολικού και του αναπόδραστα ονειρικού της ανθρώπινης συνθήκης.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

ΜΙΛΟΡΑΝΤ ΠΑΒΙΤΣ

Δύο βεντάλιες από τον Γαλατά

μτφρ.: Ισμήνη Ραντούλοβιτς

εκδ. Καστανιώτης

Σύντομες, λαϊκές ιστορίες, θρύλοι μεταπλασμένοι από την πένα του Σέρβου συγγραφέα. Απλότητα και αλληγορία χαρακτηρίζουν τα αφηγήματα. Η ύβρις του νεαρού Χασάν να πετάξει πρωταγωνιστεί στην ιστορία «Δύο βεντάλιες από τον Γαλατά», ενώ στην «Ιστορία ενός χόρτου» η μυρωδιά της μολόχας αποκαλύπτει τον εραστή της συζύγου στον απατημένο χαλίφη. Το υπερφυσικό διατηρεί τη φρεσκάδα της παράδοσης, μεταφέρει τη σοφία, οι θρύλοι ενώνονται και αλληλοϋποστηρίζονται σε μια διαδοχική εκτόνωση της φαντασίας. Ο κοφτός λόγος και οι ζωντανές εικόνες δημιουργούν αμεσότητα.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ

Είναι όμορφη η ζωή, αδελφέ μου!

μτφρ.: Λιάνα Μυστακίδου

εκδ. Λιβάνη

Αχ, οι ατελέσφοροι κοινωνικοί αγώνες! Αχ, τα χρόνια που η ζωή παιζόταν κορώνα γράμματα! Ανάμεσα σε ένα αυτοβιογραφικό εγώ και στον τριτοπρόσωπο πολιτικά στρατευμένο ήρωά του, ο Τούρκος κομμουνιστής Ναζίμ Χικμέτ (1902-1963) αναπολεί λίγο πριν από τον θάνατό του τις ηρωικές στιγμές των μεγάλων οραμάτων, τις τολμηρές ώρες της παρανομίας, τις θερμές μέρες του έρωτα – τότε που ο θάνατος ήταν επιλογή και όχι αδυσώπητη, αναπόφευκτη συνθήκη.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΧΡΟΝΙΚΟ

ΓΙΟΖΕΦ ΡΟΤ

Βερολινέζικα χρονικά, 1920-1933

μτφρ.: Μαρία Αγγελίδου

εκδ. Αγρα

Ανθρωπος των εφημερίδων ο Γιόζεφ Ροτ, γράφει για το Βερολίνο. Περιγράφει την ανθρωπογεωγραφία, τα κεντρικά και απόκεντρα σημεία, τις ασήμαντες γωνιές σε αγαστή σχέση με τα κορυφαία κτίρια, τις ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν τους δρόμους και τις αστικές περιοχές. Αντιθέσεις που συγκροτούν μια σύνθεση και δημιουργούν τη σκηνή για την πολιτική, την οικονομία και τις τέχνες, από τις αρχές του 20ού αι., σ’ ένα περιβάλλον όπου κυρίαρχη θέση έχει το χάος των περιθωριακών αλλά και το καλά οργανωμένο και δραστήριο τμήμα της πόλης. Οσοι έχουν επισκεφτεί το Βερολίνο, θα αναγνωρίσουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή