Ολοκληρώθηκε η πώληση του 99,81% της Finansbank στην QNB

Ολοκληρώθηκε η πώληση του 99,81% της Finansbank στην QNB

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η πώληση της Finansbank, θυγατρικής του ομίλου Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ (Qatar National Bank S.A.Q. – QNB). Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Εθνική, πωλήθηκε το 99,81% της Finansbank στην QNB έναντι 2,75 δισ. ευρώ. Eπιπλέον, η QNB ανέλαβε την υποχρέωση να αποπληρώσει δάνειο μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 910 εκατ. δολαρίων, που είχε χορηγήσει η ΕΤΕ στη Finansbank. Ετσι, το συνολικό όφελος για τον όμιλο Εθνικής σε ρευστότητα θα ανέλθει στα 3,6 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από την πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία, ώστε να μειώσει σημαντικά το χρηματοδοτικό της κόστος, μην ανανεώνοντας τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ και μειώνοντας αντίστοιχα την έκθεσή της στον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα, τον γνωστό ELA.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΤΕ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πώλησης της Finasbank, ο pro forma δείκτης ιδίων κεφαλαίων (CET1) για το α΄ τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 740 μονάδες βάσης και ανέρχεται στο 21,8%. Αυτή η κεφαλαιακή ενίσχυση θα ανοίξει τον δρόμο για την αποπληρωμή, μετά σχετική έγκριση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, των μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ που εξέδωσε η ΕΤΕ στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης.

Με αφορμή τη συναλλαγή, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, δήλωσε τα εξής: «Η πώληση της συμμετοχής μας στη Finansbank αντικατοπτρίζει την αποφασιστικότητα με την οποία η τράπεζα επιδιώκει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και παράλληλα να τηρεί τις δεσμεύσεις της. Η ΕΤΕ είναι σήμερα η ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας και θα εφαρμόσει από θέση ισχύος τη στρατηγική της, που αποσκοπεί σε τρεις βασικούς στόχους: στην αύξηση της κερδοφορίας της, στη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου της και στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η QNB, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον στην Τουρκία και θα συνεχίσει να μεγεθύνει και να αναπτύσσει την τράπεζα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή