Πέντε δήμοι διεκδικούν «μερίδιο» από το Ελληνικό

Πέντε δήμοι διεκδικούν «μερίδιο» από το Ελληνικό

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ, διεκδικώντας 10% από τη σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού απέστειλαν την Τετάρτη πέντε δήμοι των Μεσογείων.

Οι δήμοι βασίζουν τη διεκδίκησή τους στο νόμο του 1995, με τον οποίο ορίστηκε το πλαίσιο για τη μεταφορά του αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Σπάτα και στον οποίο προβλεπόταν η καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος, λόγω της επιβάρυνσης που θα επέφερε στα Μεσόγεια η λειτουργία του.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη στον ν.2338/95, το 10% των εσόδων από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα δίδονταν στους πέντε δήμους (Κρωπίας, Μαρκόπουλου Μεσογείας, Παιανίας- Γλυκών Νερών, Ραφήνας- Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδος) «για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων με αιχμή τα Σπάτα, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου χωροταξικού, οικιστικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής».

Οι δήμοι έχουν προσφύγει στο παρελθόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η άρνηση της Διοίκησης να εφαρμόσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ απειλούν με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην περίπτωση που η επίμαχη ρύθμιση καταργηθεί με νέο νόμο. Σημειώνουν δε ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και οι εταιρίες που μισθώνουν τους χώρους του δεν καταβάλλουν δημοτικά τέλη και φόρους, καθώς δεν έχει εκδοθεί από το 2008 η κοινή υπουργική απόφαση που θα προσδιόριζε το ύψος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή