«Παραιτηθείτε» χωρίς συνθήματα

«Παραιτηθείτε» χωρίς συνθήματα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνήμες του «Μένουμε Ευρώπη», σε λιγότερο φορτισμένη εκδοχή, ξύπνησαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, με τη διαδήλωση του κινήματος «Παραιτηθείτε». Περίπου 8.000 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλα όσα εκπροσωπεί.

Η διαδήλωση, στο ζεστό αθηναϊκό απόγευμα, κύλησε ομαλά, σε χαμηλούς τόνους. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους παρέμεναν αρχικά στη σκιά στις παρυφές της πλατείας. Οταν η σκιά απλώθηκε, το πλήθος μπροστά στη Βουλή πύκνωσε. Τα ηχητικά των αμέτρητων προεκλογικών υποσχέσεων του Αλέξη Τσίπρα που έπαιζαν τακτικά στα μεγάφωνα ενίοτε ξεσήκωναν τον κόσμο, που ξεσπούσε σε ιαχές («Παραιτηθείτε!», «Απατεώνες!», «Ψεύτες!» κ.ο.κ.). Εκτός από τη φωνή του πρωθυπουργού να λέει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, οι διοργανωτές έπαιζαν συχνά το «Μάνα μου Ελλάς («τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»). Μικρής κλίμακας ένταση προκλήθηκε μόνο όταν κάποιος προσπάθησε να κάψει σημαία της Ε.Ε. κοντά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Οι παρευρισκόμενοι ήταν ως επί το πλείστον μεγαλύτερων ηλικιών. Μεταξύ των νεότερων, πολλοί ήταν επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι. «Πάμε προς ολοκληρωτισμό», λέει στην «Κ» ο Γιώργος Πλεμμένος, καθηγητής Χημείας που μόλις συνταξιοδοτήθηκε. Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, που αυτοπροσδιορίζεται ως «φιλελεύθερος» και είναι βετεράνος των διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου, χαρακτηρίζει «αισχρή και ανήθικη» την κυβέρνηση Τσίπρα. «Εκμεταλλεύθηκαν την αφέλεια του ελληνικού λαού», λέει με πάθος, και έχουν «καταστρέψει την Ελλάδα». Δίπλα του, η Χριστίνα Χρηστίδου, εκπαιδευτικός που παραμένει στην ενεργό δράση, υπερθεματίζει: «Διαλύουν τους θεσμούς. Η Δικαιοσύνη έχει σχεδόν καταργηθεί, τα κανάλια κλείνουν, θέλουν να ελέγξουν το Ιντερνετ. Αυτή είναι η Αριστερά σε όλο τον κόσμο!».

Λίγο πιο πέρα, κοντά στις πικροδάφνες που έχουν αρχίσει να πνίγονται από τις βρωμοκαρυδιές που έχουν φυτρώσει αυθαίρετα ανάμεσά τους, δύο 35άρηδες παρακολουθούν τις εξελίξεις. «Υποτίθεται ότι ήλθαν να βελτιώσουν τα πράγματα, αλλά τα έκαναν πολύ χειρότερα», λέει ο Θωμάς, κλινικός ψυχολόγος στο επάγγελμα, ο οποίος δηλώνει ότι ποτέ δεν είχε πιστέψει στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ηταν φανερό ότι αυτά που έλεγαν δεν στέκουν». Δεν έχουν αλλάξει όμως τώρα τα πράγματα, με τη στροφή του κ. Τσίπρα το περασμένο καλοκαίρι και με την ολοκλήρωση, τώρα, της αξιολόγησης; «Εφαρμόζουν κάποια, αλλά στα υπόλοιπα πάνε αντίθετα», απαντά ο Νίκος, που είναι επιχειρηματίας. «Και η υπερφορολόγηση που επιβάλλουν δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα».

Υπάρχουν και πιο οργισμένες φωνές. «Είναι χούντα του Τσίπρα», φωνάζει η Δήμητρα, γκριζομάλλα κυρία, που δηλώνει περήφανα ότι είναι ΠΑΣΟΚ («από το 1974!»). «Τον έζησα τον Τσίπρα το ’91 να κάνει καταλήψεις, ήμουν γενική γραμματέας της συνομοσπονδίας γονέων», λέει. «Τον ξέρω πολύ καλά – είναι καθεστωτικός, δεν είναι αριστερός».

Την πιο χαρακτηριστική ιστορία την αφηγείται στην «Κ» ένας γενειοφόρος κύριος, επίσης επιχειρηματίας, που επιμένει ότι δεν θέλει να παραιτηθεί η κυβέρνηση – «θέλω να κυβερνήσουν και να ξεφτιλιστούν». Της μητέρας του, λέει, παλιάς αριστερής και υποστηρίκτριας του Αλέξη Τσίπρα, μόλις της έκοψαν το ΕΚΑΣ. «Της είπα ότι θα έρθω στη διαδήλωση. Δεν ήξερε τι να μου πει».

Πολλοί συνεπείς αριστεροί νιώθουν την ίδια αμηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή